Eurokomisarui viešint Vilniuje baltarusių opozicija surengė akciją prie EK atstovybės | kl.lt

EUROKOMISARUI VIEŠINT VILNIUJE BALTARUSIŲ OPOZICIJA SURENGĖ AKCIJĄ PRIE EK ATSTOVYBĖS

Pirmadienį Vilniuje viešint eurokomisarui Thierry Bretonui (Tjeri Bretonui), baltarusių opozicijos atstovai prie Europos Komisijos atstovybės surengė protesto akciją bei performansą.

Apie 15 val. prasidėjusioje akcijoje dalyvavo keliolika žmonių, protestuotojai priešais EK atstovybės pastatą priminė apie jau metus kalintį buvusį kandidatą į prezidentus Mikolą Statkevičių, prieš savaitę nutupdžius lėktuvą suimtą tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių bei kitus politinius kalinius.

Protestą lydėjo performansas, kuriuo itin tikroviškai siekta pavaizduoti Baltarusijos jėgos struktūrų malšinamus taikius protestus – būrelį dainuojančių moterų su baltarusių istorinės vėliavos spalvų atributais „užsipuolė“ juodai apsirengę guminėmis lazdomis ginkluoti „smogikai“.

„Atėjome parodyti pasauliui, kad mes – nepalaužti, kad mes vis tiek kovojame už Baltarusijos piliečių teises, kad nuverstume šį save pasiskelbusį prezidentą, kad ES šalys vis labiau kreiptų dėmesį į tą netvarką, kuri vyksta Baltarusijoje, kad ten gyvena žmonės. Lukašenkos režimas, palaikomas Putino režimo, meta visas jėgas, kad galėtų su mumis elgtis kaip su vergais“, – BNS sakė vienas protesto dalyvių, M. Statkevičiaus bendražygis Aleksandras Grečišnikovas.

Atėjome parodyti pasauliui, kad mes – nepalaužti, kad mes vis tiek kovojame už Baltarusijos piliečių teises, kad nuverstume šį save pasiskelbusį prezidentą.

Jis teigė įspėjęs M. Statkevičių apie tai, kad yra sekamas, tačiau po 15 minučių, anot  opozicionieriaus, po kelių dienų ir pats atsidūręs Okrestino laikino sulaikymo izoliatoriuje.

Proteste dalyvavęs Vitalijus Jafimočkis BNS taip pat sakė bėgęs nuo režimo, jis Vilniuje gyvena nuo pernai rugsėjo.

„Šiandien – lygiai metai, kai buvo suimtas M. Statkevičius, jis jau metus laikomas už Lukašeknos sienų, be jokių realių kaltinimų. Antra, mes atėjome palaikyti visų politinių kalinių ir visus 9 mln. Baltarusijos gyventojų, kurie yra nelaisvėje Lukašenkos, užgrobusio valdžią, nenorinčio jos atiduoti, pastačiusio konclagerį iš mūsų gražios šalies“, – sakė protestuotojas.

Jis ir kiti protesto dalyviai tvirtino, kad protestas T. Bretono vizito metu yra sutapimas, tačiau tikisi jo dėmesio, kaip ir Europos Komisijos „griežtų sprendimų“ rengiant ekonomines sankcijas režimui.

Aliaksandro Lukašenkos režimas represijas prieš opoziciją suaktyvino po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų ir kilusios protesto protesto bangos.

Šimtai tūkstančių baltarusių išėjo į gatves, kai pranešta, jog prezidento rinkimus Baltarusijoje vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Istoriniai protestai, per kuriuos žuvo mažiausiai keturi žmonės, šiuo metu yra aprimę, tačiau žurnalistai bei aktyvistai ir toliau yra suimami, teisiami. Opozicijos duomenimis, Baltarusijoje yra apie 400 politinių kalinių.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Amerikos Valstijos autoritariniam lyderiui bei keliolikai jo aplinkos žmonių įvedė sankcijas, įšaldant jų turtą ir uždraudžiant atvykti.

Naują Vakarų valstybių pasipiktinimo bangą Minsko režimu sukėlė priverstinis keleivinio lėktuvo Atėnai–Vilnius nutupdymas Minske gegužės 23 dieną ir juo skridusių opozicijos žurnalisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentės Sofijos Sapegos sulaikymas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS