Europos humanitariniam universitetui stiprinti – 4 mln. eurų | kl.lt

EUROPOS HUMANITARINIAM UNIVERSITETUI STIPRINTI – 4 MLN. EURŲ

  • 0

Vilniuje veikiančiam Europos humanitariniam universitetui (EHU) stiprinti skirti 4 mln. eurų, penktadienį pranešė Centrinė projektų valdymo agentūra.

Remdama demokratiškos Baltarusijos visuomenės kūrimą Europos Komisija 4 mln. eurų universitetui skyrė iš programos „EU4Belarus: solidarumas su Baltarusijos žmonėmis”.

Parama bus naudojama EHU administraciniams gebėjimams stiprinti, akademinei, mokslinei veiklai finansuoti, akademinių programų portfeliui balansuoti bei nuotoliniam ir internetiniam mokymuisi gerinti.

Už šio tarptautinio vystomojo bendradarbiavimo paramos projekto įgyvendinimą atsakinga „EU4Belarus” programos lėšas administruojanti Centrinė projektų valdymo agentūra.

Ji nuo šiol valdys ir universiteto patikos fondą. Jo tikslas – konsoliduoti EHU gaunamą donorų paramą ir užtikrinti efektyvų bei centralizuotą finansinių išteklių valdymą.

„EHU patikos fondo įkūrimas – tai kokybiškai naujo universiteto veiklos etapo pradžia. Esame įsitikinę, kad nauja partnerystė ir bendradarbiavimas su Centrine projektų valdymo agentūra prisidės prie EHU finansinio ir institucinio stabilumo, o tai savo ruožtu atvers naujas baltarusių studentų perspektyvas“, – sakė EHU rektorius Sergejus Ignatovas.

Kaip rašoma pranešime, EHU veikla jau kurį laiką sunkiai įmanoma be donorų paramos. Universiteto renkamos studijų įmokos dengia mažąją kaštų dalį, o šių dienų aktualijų kontekste ypač svarbu remti ir skatinti nepriklausomą, europietiškomis vertybėmis grįstą studentų iš Baltarusijos išsilavinimą. Universitetui būtina susitelkti į studijų kokybės, mokslinių tyrimų veiklą, tad stiprinant universiteto valdymą ir patikos fondo veikimą tiesiogiai remiami ir demokratiniai procesai.

EHU šiuo metu remia skirtingi paramos davėjai – Europos Komisija, Švedijos tarptautinio vystomojo bendradarbiavimo agentūra SIDA, Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir kiti.

Lietuva ne vienus metus visokeriopai remia Europos humanitarinį universitetą. Jis įkurtas Minske 1992 metais, tačiau jau 2004-aisiais dėl politinių priežasčių jo veikla Baltarusijoje nutraukta. Sulaukęs pagalbos iš Lietuvos Vyriausybės, Europos Komisijos, Šiaurės Ministrų Tarybos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir kai kurių Europos valstybių, universitetas atnaujino savo veiklą Vilniuje. Universitetui 2006 metais išduotas leidimas vykdyti studijas ir su jomis susijusią veiklą Lietuvoje.

Pagrindinė EHU veiklos sritis – universitetinės humanitarinio profilio studijos, taip pat moksliniai tyrimai, kūrybinė, kultūrinė, vystomojo bendradarbiavimo veikla. Universiteto misija – ugdyti kritiškai mąstančias, kūrybingas ir atsakingas asmenybes, kurios prisidėtų prie demokratiškos ir laisvos Baltarusijos kūrimo.

Šiuo metu universitete studijuoja apie 800 studentų, didžioji dalis jų – baltarusiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS