G. Jakštas: šiemet atlyginimai pedagogams keliami nebus | kl.lt

G. JAKŠTAS: ŠIEMET ATLYGINIMAI PEDAGOGAMS KELIAMI NEBUS

Šiemet mokytojams atlyginimai, kaip reikalauja streikuoti ketinantys pedagogai, keliami nebus, o  vidutinis mokytojo atlyginimas 130 proc. šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio pasieks 2024 metų rugsėjį, sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„Pristatysime, kaip kelsime (atlyginimus – BNS) kitais metais, šiais metais jau buvo keltas, ir tai buvo pristatyta praėjusiais metais, ir kiek šiemet reikėjo (lėšų – BNS) kelti, buvo nustatyta įsipareigojimuose, kadangi biudžetas formuojamas ateinantiems metams, o ne praėjusiems ar einamiesiems metams“, – antradienį žurnalistas Seime sakė G. Jakštas.

Pasak jo, įsipareigojimą, kad vidutinis mokytojų uždarbis pasiektų 130 proc. šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, planuojama įgyvendinti kitų metų rugsėjį, o konkrečius skaičius, kaip ministerija ketina kelti atlyginimus, visų pirma įvardys profesinėms sąjungoms. Su jomis ministras ketina susitikti antradienį.

„Suplanuota pagal įsipareigojimus iki kitų metų pabaigos, mūsų planas būtų pasiekti jau rugsėjį. Pirmiausia ir norisi pateikti (skaičius – BNS) profesinėms sąjungoms, numatytas susitikimas 15.30 val., po to susitikimo galėsime paviešinti, kokie buvo ministerijos siūlymai ir kaip mums pavyko ar nepavyko rasti bendrą sutarimą“, – pažymėjo ministras.

Kaip BNS nurodė ministerija, susitikime bus tariamasi dėl profesinių sąjungų iškeltų visiems mokytojams bendrų reikalavimų: mokytojų darbo užmokesčio didinimo, klasių dydžių ir darbo krūvio mažinimo.

Suplanuota pagal įsipareigojimus iki kitų metų pabaigos, mūsų planas būtų pasiekti jau rugsėjį.

Vyriausybė teigia planuojanti kitąmet atlyginimus mokytojams didinti dviem etapais – sausio ir rugsėjo.

Rudens pradžioje žadama pasiekti, kad vidutinė mokytojo alga šalyje būtų 130 proc. Lietuvos vidutinio darbo užmokesčio.

Dėl mokytojų algų, mokinių skaičiaus klasėse ir kitų dalykų praėjusį penktadienį vyko įspėjamasis streikas, jį organizavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS), vadovaujama Andriaus Navicko.

Ši profsąjunga pirmadienį informavo Vyriausybę bei Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM), kad rugsėjo 29 dieną pradeda tikrąjį streiką švietimo įstaigose.

Pirmadienį A. Navickas BNS teigė, kad galimybes sutarti su ministerija pedagogai vertins pamatę siūlymus, tačiau buvo skeptiškas, sakydamas, kad ministerija manipuliuoja skaičiais.

„Tikėtis daug – nėra tokios vilties, jie pateikia netikslius skaičius, akivaizdu, kad nenori realiai susitarti, tiesiog nori parodyti susitarimą, pateikti visuomenei, o sutarti daug šansų ir nėra“, – sakė A. Navickas.

Reikalavimus dėl mokytojų algų, mokinių skaičiaus klasėse bei kitų dalykų kelia ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga. Ji taip pat neatmeta galimybės streikuoti.

2021 metų rugsėjo 1 dieną parlamentinių partijų vadovai pasirašė nacionalinį susitarimą dėl švietimo, kuriuo, be kita ko, įsipareigojo didinti švietimui skiriamą bendrojo vidaus produkto dalį, didinti mokytojų atlyginimus, įtvirtino kitus įsipareigojimus.

Jį pasirašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, Laisvės partijos, Lietuvos socialdemokratų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Darbo partijos atstovai. Praėjusių metų birželį prie susitarimo prisidėjo opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

LVŽS praėjusią savaitę pranešė pasitraukianti iš susitarimo, Darbo partija sprendimą dėl to ketina priimti šią savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

grybas

na, kai nemoka už darbą, tai mokinių žinios tikrai nesvarbu, nes norisi valgyt

zigmas

Na suprantama spausime vyriausybę kad mokėtų didelius atlyginimus bet mokinių žinios mums ne svarbu mums rūpi tik dideli atlyginimai o mokinių žinios tegul jie patys tėvų pagalba samdo korepetitorius mes mokytojai ne prie ko

Laima

Man keista kad ministras kelia reikalavimus o tegul pasako kas ji ir kokioj mokykloj mokinosi ka tada mokytojai buvo kitokie ir jam ne tik o visai jo kartai idege kitokius mokslo supratimus tai kodel dabar reikia kazka kas buvo ir turi visi ziniu reikia griauti liudna kad viskas eina blogyn
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS