G. Landsbergis siūlo R. Karoblį paskirti vietoj A. Verygos | kl.lt

G. LANDSBERGIS SIŪLO R. KAROBLĮ PASKIRTI VIETOJ A. VERYGOS

  • 317

Konservatorių ir šiuo metu opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis teigia, kad toliau tęsiant kovą su koronavirusu, pirmiausia būtina susigrąžinti visuomenės pasitikėjimą už krizės suvaldymą atsakingais asmenimis.

G. Landsbergis siūlo iš Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovo pareigų atleisti sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą. Vietoj jo, teigia G. Landsbergis, krizės suvaldymui vadovauti turėtų krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Kritikos kliuvo ir premjerui Sauliui Skverneliui. Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko teigimu, premjeras turi pripažinti, kad buvo pridaryta klaidų ir, pabrėžia G. Landsbergis, nustoti meluoti. Itin skeptiškai konservatorius atsiliepė ir apie tai, kad premjerui, neturėjusiam ligos simptomų, penktadienį buvo atliktas testas dėl koronaviruso.

„Apie vadus, kurie išsitiria, nors neturi simptomų, aš neturiu ką pasakyti. Man tiesiog trūksta žodžių“, - feisbuke šeštadienio vakarą rašė G. Landsbergis.

Apie vadus, kurie išsitiria, nors neturi simptomų, aš neturiu ką pasakyti. Man tiesiog trūksta žodžių

Politiko manymu, valdžia nesuskubo pasirūpinti priemonėmis, būtinomis kovai su epidemija bei visiškai nepagrįstai neįsiklausė į daugelio deklaruotus raginimus, kuo daugiau testuoti žmonių dėl koronaviruso. Tai, akcentuoja G. Landsbergis, ir lėmė situaciją, kuomet sunku pasakyti, kiek šalyje virusu užsikrėtusių žmonių bei tai, kad jau dabar teko izoliuoti daugiau nei šimtą medikų.

„Prie dabartinės situacijos susiklostymo prisidėjo konkretūs žmonės, konkrečiais sprendimais. Dėl tų sprendimų mes nežinome užkrėtimo apimties. Ir dėl šių sprendimų izoliuota jau daugiau negu šimtas daktarų. Todėl prašantys “Leiskite testuoti”, pavėlavote. Mes visi pavėlavome, nes mums sakė netiesą. Prašantys neieškoti kaltų patys dengiate tuos, kurie priima kenksmingus sprendimus“, - rašė G. Landsbergis.

„Ką daryti“, - susiklosčiusią situaciją vertindamas retoriškai klausia G. Landsbergis. Pasitikėjimo atsakingais asmenimis susigrąžinimas, sako jis, turėtų būti pirmasis žingsnis.

„Susigrąžinti pasitikėjimą: keisti vadovaujančius žmones, KAM ministrą Karoblį paskirti operacijų centro vadovu vietoj Verygos, laboratorijos vadovas Zimnickas turi trauktis, Vyriausybės vadovas pripažinti, kad buvo klaidų ir svarbiausia - nustoti meluoti“, - feisbuke teigia G. Landsbergis.

Politikas pabrėžia, kad taip pat būtina spręsti reagentų ir apsaugos priemonių medikams klausimą.

„Spręsti reagentų ir priemonių krizinę situaciją: kreiptis į ES skubios ekstra pagalbos, taip pavėlavom, jei nepagelbėsit dabar – mirs žmonės. Mums reikia ne tik reagentų, reikia apsaugos priemonių medikams, tuoj reikės ventiliavimo aparatų pacientams bei vaistų, kurių neturime pakankamai. Kreiptis į NATO, ar nėra pritaikomi protokolai krovinių pristatymui.

JEIGU sulaukiame pakankamai reagentų, nedelsiant pradėti testuoti, testuoti, testuoti. Ir visas pastangas dabar nukreipti medikų apsaugai. Gynybos linijai griuvus, niekas nebebus svarbu“, - rašo G. Landsbergis.

Politiko teigimu, atsakingų asmenų sprendimai dėl reagentų pastatė Lietuvą gana į keblią padėtį.

„Tai, kas buvo pristatyta kaip strategija, buvo tiesiog nepasirengimas. Apibarstytas melu, kad jau tuoj tuoj situacija keisis.

Estai ir latviai sugebėjo nusipirkti, leido pirkti ir privatiems. Dabar Estija turi galimybę padaryti po 1000 testų per dieną. Mes turime tūkstantį iš viso.

Kas (ne) buvo padaryta. 1. Nežinome, kodėl nebuvo užsakyti reagentai tuomet, kai užsakinėjo kaimynai. 2. Nežinome, kodėl prieš dvi savaites SAM neleido užsakinėti privačioms klinikoms. 3. Neaišku, kodėl buvo meluota, kad tai yra strateginis pasirinkimas ir kodėl buvo meluota, kad atvažiuoja.

Kokia padėtis dabar. Privačia iniciatyva kitą savaitę GALI pasiekti reagentų siunta. (Jei taip atsitiks, tuos žmones reiktų nominuoti valstybiniam apdovanojimui). Kiek tiksliai - sunku pasakyti. Jei bus 10.000, tai griežtai ribojant, tiriant tik medikus ir premjerus, užteks gal mėnesiui. Jei daugiau - gal tirsim daugiau, arba tirsim ilgiau.

Reagentų įsigyti dabar beveik neįmanoma arba labai sudėtinga, nes perka didžiosios valstybės. JAV įsigyja beveik viską, kas yra pagaminama. Po jos Vokietija ir t.t. Lietuva, deja, eilės gale.

Yra dar momentas. Europos Sąjunga kvietė valstybes pirkti reagentus drauge. Pirmas kvietimas vasario pabaigoje - Lietuva nesudalyvavo. Antrajame po dviejų savaičių sudalyvavo, tačiau nežinome kokiam kiekiui. Taip pat pavyko sužinoti, kad pirkimas dar neįvykęs, todėl nėra aišku ne tik kiek, bet ir kada gausime“, - rašė G. Landsbergis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (317)

Augis

Supratau kodėl broileris su savo šutve nemėgsta Verygos, juk ne jo buvę ir būsimi pacientai.

Augis

Broileri, eik patarnauk į kariuomene galten tau košės idrebs į smegeninė, o gal tavo gymineje tai nepriimta ar genetinis defektas neleidžia?

Rmn

Eik gult, Gabrieliau, jau per daug tavęs. Apart EGO ir senelio- tuščia vieta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS