G. Nausėda apdovanojo žydus nuo genocido gelbėjusius žmones | kl.lt

G. NAUSĖDA APDOVANOJO ŽYDUS NUO GENOCIDO GELBĖJUSIUS ŽMONES

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanojo žydus nuo nacių vykdyto genocido gelbėjusius žmones.

„Šiomis dienomis žydų gelbėtojų pavyzdys mums yra kaip niekad reikalingas. Neapykanta vėl kelia savo bjaurią galvą, maitinama ciniškų mėginimų diskusijose laimėti politinių dividendų. Mūsų bendrapiliečius mėginama įbauginti – negalime to ignoruoti“, – per ceremoniją sakė šalies vadovas.

Tai – pirmieji G. Nausėdos įteikti valstybiniai apdovanojimai.

Iš viso apdovanojimas skirtas 38 žmonėms, daugumai jų – po mirties, todėl apdovanojimą atsiėmė jų artimieji.

Iš keturių dar gyvų esančių apdovanotųjų ceremonijoje dalyvavo tik du, kiti atvykti negalėjo dėl prastos sveikatos.

„Nors daugelis žmonių, kuriuos pagerbiame, jau paliko šį pasaulį, jų darbai lieka šviesti tiek mums, tiek ir ateities kartoms“, – tvirtino G. Nausėda.

Šalies vadovas apdovanojimus skyrė Lietuvos žydų genocido atminimo dienos proga, ji minima rugsėjo 23-iąją. Tą dieną 1943 metais likviduotas Vilniaus žydų getas.

Per Holokaustą naciai ir jų kolaborantai Lietuvoje nužudė daugiau nei 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. čia gyvenusių žydų.

Prezidentas pabrėžė, kad Lietuvoje gyvenusi žydų bendruomenė buvo sunaikinta ir dėl „bendrapiliečių pasirinkimų“, tačiau lietuviai taip pat gausiai prisidėjo prie žydų gelbėjimo.

„Ji kentėjo taip pat ir dėl bendrapiliečių pasirinkimų. Turime tai pripažinti ir su tuo susitaikyti. Tačiau lietuviai bene aktyviausiai iš Rytų Europos tautų įsitraukė į žydų gelbėjimą, taip atskleisdami tikrąsias mūsų visuomenės vertybes“, – sakė G. Nausėda.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanojami asmenys, kurie, nepaisydami gresiančio pavojaus savo gyvybei ir savo šeimai, gelbėjo žmones.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Zinantis

Bet kazkodel lenku televizija buvo prezidenturoje viska filmavo ir interviu eme.Biski atsibuskite ir paziurekite blaiviom akim kokie buvo laikai ir kaip zmones tizikavo gindami kitus. O tu iskrypeliu buvo visur ir tarp vokieciu ir tarp zydu ir tu paciu lietuviu kurie skunde vieni kitus ir zude. Tai kad del keliu nesveiku zmoniu nereikia teisti visos tautos.

Anonimas

O lenkai protinga ---net istatymishkai uzdraude priminti ,kad lenkai fashistams-vokieciams pagelbejo statant konclagerius ar /ir prisidejo /[o gal ir---NE]]] naikinant hitlerio-zmogedros-ishkrypelio nurodymu zydus,cigonus,belaisvius ,ligonius ir kitus!!! Lenkija neprileidzia net tokia minti --ishreikshti garsiai, kad jie kazkuriuos naikino , Molodec lenkai ,,siuncia mazumas '''''tolyn.

o kodel

niekas neapdovanoja zmoniu gelbejusiu nuo zydu,zydai daug zmoniu supude sibire juos istreme ir ne tik ,dusanskis ta zino
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS