G. Nausėda: Jūsų atsiminimuose girdime visų Sausio 13-osios didvyrių balsus | kl.lt

G. NAUSĖDA: JŪSŲ ATSIMINIMUOSE GIRDIME VISŲ SAUSIO 13-OSIOS DIDVYRIŲ BALSUS

  • 1

Prezidentas Gitanas Nausėda ir ponia Diana Nausėdienė susitiko su Laisvės gynėjais, apdovanotais Sausio 13-osios atminimo medaliu už tai, kad 1991 m. sausio-rugsėjo mėnesiais aktyviai gynė Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, saugojo visuomenės rimtį ir žmonių sveikatą.

„Apie taikiu pasipriešinimu apgintą laisvę Jums papasakojo ne knygų puslapiai. Jūs tai matėte, jautėte ir patyrėte patys. Jūsų atsiminimuose girdime visų Sausio 13-osios didvyrių balsus, visą bebaimę, neįbaugintą, nenutildytą Lietuvą ir jos vardą, kuris tomis dienomis skambėjo stipriau ir garsiau už šūvių triukšmą ir tankų gaudesį", – sveikinimo žodyje istorijos liudytojams sakė prezidentas.

Pasak šalies vadovo, kai šiandien didžiuojamės savo laisve, tvirtai žinome: iki mūsų ji atėjo per Laisvės gynėjų vienybės dainas, per susikibusias rankas ir suremtus pečius. Į ateitį jaunosios kartos nusineš priminimą apie šių žmonių ryžtą ir pasiaukojimą, kad visada išliktume budrūs ir žinotume – valstybei nėra nieko brangiau už laisvę.

Prezidentas padėkojo kovotojams už jų drąsą, kuri pakeitė ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos veidą. Ne veltui juos šiandien prisiminė ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula van der Leyen, sakydama, kad visa Europos Sąjunga skolinga Lietuvos laisvės gynėjams.

Jūsų atsiminimuose girdime visų Sausio 13-osios didvyrių balsus, visą bebaimę, neįbaugintą, nenutildytą Lietuvą.

Šiemet dėl karantino ribojimų apdovanojimų ceremonija Prezidento rūmuose nevyko, medaliai laureatams buvo asmeniškai išvežioti ir įteikti Prezidentūros darbuotojų, o šiuo metu gyvenantiems užsienyje jie bus įteikti vėliau. Padėką ir pagarbą šalies vadovas su pirmąja ponia išreiškė nuotoliniame susitikime.

Pirmoji pora palinkėjo apdovanotiesiems stiprybės, sveikatos ir su džiaugsmu matyti, kaip kasdien mums visiems išaušta jų iškovota nauja laisvės diena. Aštuoni Laisvės gynėjai iš įvairių Lietuvos vietų dalinosi trisdešimties metų senumo prisiminimais, pasakojo, kaip jie gyvena šiandien. Nuoširdaus pokalbio temos sukosi apie Lietuvos pokyčius valstybėje nuo Nepriklausomybės atgavimo, naująją kartą ir pilietinį ugdymą, buvo diskutuojama, ar užtenka šiandieninėje visuomenėje pilietiškumo, ar žmonėms ir šiandien pakaktų drąsos ginti Tėvynę.

„Rašykite atsiminimus, jų reikės ateinančioms kartoms," – kvietė ponia Diana.

Pokalbio pabaigoje buvo parodytas filmas, pristatantis 30 dokumentinių fotografijų, kurias prezidentui iš Vokietijos atsiuntė fotografas Buckas A. Huttenas, fiksavęs istorinius įvykius Vilniuje 1991 m. vasario 1-14 dienomis.

Susitikime su prezidentu, ponia Diana ir Lietuvos valstybės ordinų kanclere A. Budryte dalyvavo Laisvės gynėjai Raimondas Bosas ir Evaldas Kucinas iš Jurbarko, Evaldas Čižinauskas ir Laimis Gulbinauskas iš Kauno, Vladimiras Okunevas iš Klaipėdos rajono, Ramūnas Baltakartis ir Arminas Cicėnas iš Vilniaus, Artūras Petrauskas iš Toronto, Kanados.

GALERIJA

  • G. Nausėda: Jūsų atsiminimuose girdime visų Sausio 13-osios didvyrių balsus
  • G. Nausėda: Jūsų atsiminimuose girdime visų Sausio 13-osios didvyrių balsus
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Balsas

Jau balsus pradejo girdeti.Nusitvertu kokio nors darbo dykaduonis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS