Gyvūnų prieglaudos skambina pavojaus varpais: atėjus šalčiams, situacija taps kritinė | kl.lt

GYVŪNŲ PRIEGLAUDOS SKAMBINA PAVOJAUS VARPAIS: ATĖJUS ŠALČIAMS, SITUACIJA TAPS KRITINĖ

  • 9

Atėjus šaltajam sezonui – gatvėse daugėja beglobių gyvūnų. Prieglaudos skundžiasi, kad trūksta vietų, kamuoja išaugusių komunalinių paslaugų sąskaitų našta, pabrangusios paslaugų ir prekių kainos. Taip pat pasaulyje pastebėta tendencija, kad žmonės vis mažiau aukoja, praneša LNK.

Aika į prieglaudą pateko vos prieš kelias dienas. Sostinės gatvėse klaidžiojusi kalaitė – ženklinta, tad nebuvo sunku surasti jos šeimininkę. Vis dėlto, prieglaudos darbuotojams susisiekus su savininke, ši atšovė, kad šuns neturi ir neturėjo. Panašaus likimo gyvūnų prieglaudose apstu. Laisvų vietų visuomet yra labai ribotai, o atvėsus orams, išmestų gyvūnų ir prašymų juos priimti daugėja.

„Kai artėja šaltasis metų laikas, kai išvažiuoja žmonės iš savo sodų bendrijų, tada pasipila skambučių, kad sušals, priimtume. Tačiau vietos turime ribotai“, – teigė prieglaudos „Beglobis“ vadovė Danutė Navickienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Centre, Fabijoniškėse, kur miegamieji rajonai, gyvūnų būna mažiau. Didžioji jų dalis pakliūva iš Naujosios Vilnios, Salininkų, kur yra daugiau gyvenamųjų namų“, – sakė Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė Agnė Žėbienė.

Perpildytos prieglaudos – ne tik prasidėjusio šaltojo sezono padarinys. Pastaraisiais metais gyventojai daug greičiau priglaudė gyvūnų, dėl šios priežasties laisvų vietų naujai atsikratytiems nėra.

„Prieš koronaviruso laikotarpį, prieš karą šunų buvo paimta per rugsėjį ir spalį – 31, šiemet – 13 šunų. Tai yra tris kartus mažiau. Žmonės tikriausiai bijo dėl ateities, nes gyvūną laikyti yra šiek tiek prabanga“, – pažymėjo A.Žibienė.

Prieglaudų atstovai ir veterinarai sako, kad išmetamų gyvūnų skaičiaus augimui įtakos turi ir infliacija, brangstantis augintinio išlaikymas, kylančios veterinarijos paslaugų kainos smarkiai prisideda prie žmonių sprendimo atsikratyti savo šunimis ir katėmis.

„Viskas pabrango dvigubai arba trigubai. Pabrango veterinarijos paslaugos, sterilizacija, skiepai“, – vardijo D.Navickienė.

„Šie metai išskirtiniai. Nebuvo mėnesio, kad nebrangtų kokie vaistai. Tikrai didėja vaistų kainos“, – sakė veterinarijos gydytojas Arvydas Galminas.

Aukoja vis mažiau. Žinome, kodėl tai vyksta – nes pasaulyje situacija labai blogėjanti. Gerėjimo tendencijų nenusimato.

Ši žiema gyvūnų prieglaudoms bus itin sudėtinga. Dėl kylančių kainų jų išlaikymo išlaidos išaugo dvigubai.

Prieglaudos akcentuoja ir dar vieną naujai atsiradusią problemą – pinigais ir daiktais beglobius gyvūnus remiančių žmonių vis mažėja.

„Aukoja vis mažiau. Žinome, kodėl tai vyksta – nes pasaulyje situacija labai blogėjanti. Gerėjimo tendencijų nenusimato“, – teigė D.Navickienė.

Gyvūnų prieglaudų vadovai sako, kad, nepaisant įvesto privalomo augintinių ženklinimo, didžioji dalis žmonių to vis dar nedaro.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Logika

Ukrainos benamius ir prieglaudinius jau sočiai parėmėte , dabar laikas atsigręžti į saviškius benamius.

Kokia cia prieglauda

Čia gyvūnų kalėjimas. Tik ėsti gauna. Tikras šuniškas gyvenimas.:( Gatvėje ne ėdęs ,bet laisvas.Kas jam geriau?

vilma

Šiais laikais kiekvienas žioplys, kai neturi ką pasakyti, kalba apie psichiatrus. Eik savanoriauti į gyvūnų prieglaudas, kad prasiplėstų akiratis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS