Į Lietuvą atkeliauja tropinis karštis, perkūnija ir lietus | kl.lt

Į LIETUVĄ ATKELIAUJA TROPINIS KARŠTIS, PERKŪNIJA IR LIETUS

  • 5

Po drėgnų ir debesuotų orų Lietuvą užplūs tropinis karštis. Savaitgalį galėsime ir pasideginti, tačiau prireiks ir skėčio, plačiau apie tai – LNK reportaže.

Išsamiau apie tai, kokie orai mūsų laukia savaitgalį, pokalbis su sinoptiku Vytautu Sakalausku.

– Ko gi sulauksime savaitgalį? Ar visko sulauksime?

– Gal saulės ne tiek jau daug sulauksime, daugiau pravers skėčiai, bet ir tie turbūt kentės ir nuo vėjo, ir nuo krušos. Tiesa, šeštadienio naktis nieko ypatingo mums nežadės, jokių pavojingų reiškinių, bus rami, vėjas silpnas, nepastovios krypties, kai kur netgi rūkas dar spės nusidriekti. O temperatūra irgi po truputėlį žemės ir daug kur bus 11–16 laipsnių šilumos. Šilčiau Kuršių nerijoje, iki 16 laipsnių šilumos. Šeštadienio pirmoji dienos pusė irgi dar bus saulėta, pasistenkite pasideginti, bet daugės debesų, ypač pietiniuose rajonuose. Jau antroje dienos pusėje atslinks lietaus debesys į pietų Lietuvą ir prasidės liūtys. Iki vakaro liūtys kai kur bus pakankamai smarkios. Žinoma, kur liūtys, kur aukšti debesys, ten ir perkūnijos, kartu galima ir kruša. Vėjas irgi bus nepastovios krypties – ir rytinių, ir vakarinių krypčių, o per perkūniją dar ir gūsingas. Vietomis vėjo gūsiai sieks 15–20 m/s. Bet bus labai šilta, netgi karšta. Daug kur temperatūra pakils iki 25–30 laipsnių, o rytų Lietuvoje vietomis ir iki 31–33 laipsnių karščio. Šiek tiek vėsiau bus vakariniame Lietuvos pakraštyje, ten kai kur 21–23 laipsniai šilumos. Taigi, kaip matome, šeštadienio orai dieną bus labai permainingi, nors daugelyje rajonų ir karšti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kalbame apie tropinius karščius, tropinius orus. Kas yra tie tropiniai orai? Ar kai jau būna virš 30 laipsnių karščio? Ar ir naktis turi būti šilta?

– Taip, kol kas aš minėjau, kad naktį bus tik 11–16 laipsnių šilumos, bet ir sekmadienio, ir pirmadienio naktį bus netgi 15–20 laipsnių šilumos. Tada turbūt ir prisiminsime tropines naktis, o tuo labiau, kad labai karšta bus ir sekmadienį. Kai kur oras įkais net iki 34 laipsnių karščio.

Kai į Lietuvą atkeliauja karštis, yra tokie nepastovūs orai, visko būna.

– Kam labiau pasiseks – ar kas mieste lieka, ar kas važiuoja į pajūrį sulauks šiltesnių, karštesnių orų?

– Na, labai įvairiai. Karščiausia turbūt bus rytinėje šalies pusėje. Nuo jūros dvelks vėsa, tai bus, aišku, virš 20 laipsnių šilumos, bet ir ten atkeliaus lietūs. Sunku pasakyti, reikės gaudyti kiekvieną minutę norint pasidžiaugti saulės spinduliais.

– Ar po savaitgalio toks karštas oras ir bus, ar pirmadienį, antradienį atvės?

– Minėjau, kad ir perkūnijų bus, ir krušos, ir škvalų – tai čia šeštadienis, sekmadienis, gal dar pirmadienio naktis. O pirmadienio dieną 30 laipsnių karščio neturėtų būti. Antradienis, trečiadienis jau bus šiek tiek vėsesni. Temperatūra netgi dienomis nepasieks 30 laipsnių karščio, bus apie 23–25 laipsnių šilumos.

– Kalbame, kad ir perkūnija, ir škvalas, ir lietus, ir saulė, ir vėjas – visko bus. Ar tokie orai yra įprasti, kai visko būna, ar čia kažkas neįprasto dabar darosi?

– Kai į Lietuvą atkeliauja karštis, yra tokie nepastovūs orai, visko būna.

– Perkūnija, matyt, ir su žaibais bus. Ko žmonės turėtų nepamiršti? Ar užsidaryti langus, kai būna perkūnija?

– Žinoma, kaip įprasta, reikia pasisaugoti. Ir langus užsidaryti, ir nestatyti automobilių po medžiais, nes vėjas gali medžius nulaužti. Būkite atsargūs. Ir be to, prisiminkite krušą. Kas nukentėti gali nuo krušos, tai tuos daiktus irgi paslėpkite.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Ela

kas čia sugalvojo tuos " tropinius " karščius ??? Vieną valandą ar dieną temperatūra pasikeičia , ir prasideda anekdotų kūrimas.

Celsijus

Tropiniai karsciai… Cha cha cha…Nebera ka rasyt?

Nuomone

Nepuskyte čia burbulo normalus čia oras pudrina žmonems smegenis tikslai aiškus jusu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS