Į pikniką - per turgavietę Pereiti į pagrindinį turinį

Į pikniką - per turgavietę

2003-08-09 09:00

Savaitgalis

Į pikniką - per turgavietę

Daug miestelėnų išnaudoja gražios vasaros teikiamas progas po savaitės darbų pailsėti gamtoje, prie vandens telkinių. Turgaus pardavėjai sako, kad dideliais krepšiais nešinus savaitgalio iškylautojus jie atpažįsta jau vos įžengusius į halę. Anot prekiautojų mėsa, savaitgaliais, ypač penktadieniais, jie sulaukia daugiau kiaulienos pirkėjų nei paprastomis dienomis. Iškylautojai dažniausiai perka mėsą šašlykams.

Mėsos pardavėjas Naujojoje turgavietėje Virgaudas sakė, kad susiruošusieji iškylauti gamtoje dažniausiai apsiperka penktadieniais iki vidurdienio. Didžiausią paklausą turi kiaulienos sprandinė.

„Žmonės perka mėsą šašlykams - kiaulienos filė, sprandinę, kiti prašo kumpio. Bet labiausiai perkami „sprandai“. Ši mėsa minkštesnė, sultingesnė, geriau įmirksta marinate, todėl iškepusi daug skanesnė”, - sakė Virgaudas. Anot jo, perkamos mėsos kiekis priklauso nuo to, kiek šeimoje valgytojų: kokių penkių ar šešių kilogramų trijų asmenų šeimai šeštadieniui ir sekmadieniui turėtų užtekti. Vakar Virgaudas sakė sprandinę „paleidęs“ po dešimt litų už kilogramą. Paprastai kilogramas šašlykų mėsos kainuoja apie dešimt su puse ar vienuolika litų. Virgaudas anksčiau pats augindavo kiaules, tačiau dabar važinėja po kaimus ir mėsą superka iš ūkininkų. Vyras vakar sakė atsivežęs parduoti nedidelę kiaulaitę - 85 kilogramai gyvo svorio. Tai apie 60 kilogramų skerdienos. Vakar iki pietų jis visą mėsą pardavė.

Rita jau daugiau kaip dešimt metų pardavinėja mėsą turgavietėje. Į darbą moteris važinėja iš Gargždų. „Prieš savaitgalį visuomet daugiau kiaulienos pirkėjų. Yra nuolatinių pirkėjų, o kiti jau iš anksto prašo palikti sprandinės. Tik kad iš kiaulės skerdienos sprandinės išeina gal tik apie 10 kilogramų. Kai sprandinės nebelieka, labiausiai perka kumpius. Beje, jis ir pigiau kainuoja - septyni ar septyni su puse lito už kilogramą. „Karbonadas su kaulu ne toks populiarus - šiandien beveik nepirko. Dar perka liesą šoninę“, - sakė Rita. Vakar ji atvežė parduoti 140 kilogramų mėsos, tačiau iki pietų pavyko parduoti tik pusę. Rita sakė laukianti pavakarės, kai žmonės po darbų atvažiuoja į turgų. „Tikiuosi nupirks, oras geras - manau, bus norinčių iškylauti gamtoje prie laužo. Dažnai perka iš karto tris ar penkis kilogramus“, - sakė pardavėja. Anot moters, savaitgalio iškylautojus atpažinsi iš tolo - ateina į halę būriais, vedini vaikais, nešini dideliais krepšiais.

Pardavėja Nadežda sakė, kad iškylautojai noriai perka ir įvairias parūkytas dešreles, kurias galima paskrudinti ant laužo ugnies ar kepsninės grotelių.

Pasak daržovių pardavėjos klaipėdietės Rasos, prie šašlykų iškylautojai dabar labiau perka šviežiai raugtus agurkus. Kilogramas - keturi litai, tačiau, anot Rasos, vos keletą dienų paraugintų agurkų žmonės dažniausiai perka tiek, kiek pajėgs suvalgyti tuoj pat, per vieną vakarėlį. Beje, kai lauke tvyro karštis, mažai kas domisi raugintais kopūstais.

Prieskonių pardavėja Ina papasakojo, kad penktadieniais žmonės nuperka daugiau ir prieskonių, ir šviežių daržovių. Ina sako, kad iškylautojai dažniausiai turi pirkinių sąrašėlį arba dažniausiai teiraujasi „ko nors prie šašlykų“. Pagardinti šašlykams ji visuomet pasiūlo savo pačios darže Šiūparių kaime išaugintų kalendrų pundelį. Prieskoninę žolę Ina pardavinėja po penkiasdešimt centų - kaip ir krapus, petražoles. Šviežių agurkų, pomidorų kilogramas vakar Naujajame turguje buvo po 1,50 Lt už kilogramą. Pardavėjos sako, kad šiemet agurkai brangūs, nes menkai užderėjo. Birželis šioms daržovėms subręsti buvo per vėsus, liepa per sausa.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų