Į profesines mokyklas priimtas rekordinis skaičius mokinių | kl.lt

Į PROFESINES MOKYKLAS PRIIMTAS REKORDINIS SKAIČIUS MOKINIŲ

  • 0

Į profesines mokyklas šiemet priimtas rekordinis skaičius moksleivių – 21,1 tūkst., ketvirtadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Šiemetiniai rezultatai yra geriausi nuo 2017 metų, kai startavo bendrojo priėmimo į profesines mokyklas sistema“, – sako švietimo viceministras Arūnas Plikšnys.

„Šiemet pirmą kartą pasiektas priėmimo į valstybės finansuojamas vietas planas. Džiugina ir nemenkas gimnazistų dėmesys pirmą kartą vykdytam priėmimui į atskirus profesinio mokymo modulius“, – teigė jis.

Ministerijos duomenimis, šiemet sudaryta 1,5 tūkst. sutarčių daugiau nei pernai.

Beveik visi mokysis valstybės finansuojamose vietose – 20,8 tūkst., taip pat 400 mokinių pasinaudojo galimybe įgyti profesijos žinių dar besimokant mokykloje.

Stojantieji daugiausia sutarčių sudarė inžinerijos ir inžinerinių profesijų srityje – 4,7 tūkst., taip pat 4 tūkst. sutarčių sudaryta paslaugų srityje ir 2,4 tūkst. – architektūros ir statybos srityje.

Naujus mokslo metus profesinio mokymo įstaigose pradės 14,8 tūkst. asmenų, jau turinčių vidurinį išsilavinimą, pernai jų buvo 13 tūkst.

Amato profesinėse mokyklose taip pat mokysis 6,3 tūkst. asmenų, įgijusių pagrindinį išsilavinimą, tai – 300 mažiau nei pernai.

Šiemetiniai rezultatai yra geriausi nuo 2017 metų, kai startavo bendrojo priėmimo į profesines mokyklas sistema.

Gausiausio vidurinį išsilavinimą įgijusių mokinių būrio sulauks Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras – 1841, Šiaulių profesinio rengimo centre mokysis 751 mokinys, Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centre – 677 asmenys.

Daugiausia mokinių pasirinko mokytis krovinių vairuotojo, apskaitininko ir masažuotojo profesijas, atitinkamai – 506, 486 ir 482.

Daugiausia įgijusiųjų pagrindinį išsilavinimą stojančiųjų mokysis Marijampolės profesinio rengimo centre – 501, Šiaulių profesinio rengimo centre – 356, Alytaus profesinio rengimo centre – 337.

Tarp jų populiariausios automobilių mechaniko, apdailininko ir virėjo programos, atitinkamai 840, 683 ir 411.

Dar 388 sutartis sudarė I–IV gimnazijos klasių ir 9-12 bendrojo ugdymo mokyklų klasių mokiniai.

Jie pirmieji įgis geidžiamos profesijos žinių derindami mokymąsi savo bendrojo ugdymo mokykloje ir profesinio mokymo įstaigoje.

Daugiausia tokių sutarčių sudaryta dėl architektūros ir statybos bei paslaugų sričių modulių.

Daugiausia mokinių mokysis Vilniaus statybininkų rengimo centre – 68. Populiariausi tarp jų – dažytojo-tinkuotojo padėjėjo, maisto produktų ir žaliavų parinkimo ir paruošimo, makiažo atlikimo moduliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS