Prieš šventes
Ir nupeštų žąsų, ir šiltų kojinių
Ne paskutinę dieną žąsų kalėdiniams pietums šeimininkės ieško. Ateina anksčiau, apžiūri prekes ir prekiautojas, tada jau nusprendžia – pirkti dabar ar dar truputį palaukti. Bet ar įprastą kaimišką žąsį gali nurungti „ateiviai“ kalakutai?
Pažiūrėjęs į senojo turgaus prekystalio vitriną, kur šviežutėlės kalakutienos filė sukrauta, imi dvejoti: ar tik ne čia bus besąs pagrindinis kalėdinių pietų kepsnys... Brangi, pati brangiausia mėsa. Bet Kalėdos tik vieną kartą per metus. Po Kūčių vakaro su vegetariškais valgiais namai turi prisipildyti kepsnių kvapo.
Jauna „gaspadinė“ ponia Irena iš Plikių priguldė pilną prekystalį baltų, švariai nupeštų žąsų. Didžioji kainuoja 50 litų, kitos - šiek tiek mažiau. Yra ir ančių, šios geltonesnės – taip pat prašosi perkamos. Jų kaina nuo 20 iki 35 litų. Patekti ant kalėdinių pietų stalo vilčių turi ir keli paprasti kiemo kalakutai. Bet kaip jiems atlaikyti anų - importinės kilmės konkurenciją?! Nebent patriotizmas nepaleistų - „pirk prekę žemaitišką“! Ir seni mėsininkai neapvilia – siūlo puikios kiaulienos, jautienos. Po 8,5 Lt už kilogramą – puiki mėselė. Tradiciniam kaimiškam raugintų kopūstų troškiniui Kalėdų pietums reikalinga kiaulės galva. Nebrangu – po 3 litus už kilogramą. Tačiau turgaus kainos – kintantis dalykas, gali keistis ne dienomis, o valandomis.
Kūčių vakarui reikia žuvų ir grūdų. Deja, per visą turgų nebuvo nė vienos kviečių stiklinės, nes nebuvo pono Bulovo, kuris nuolat ir gerų miltų, ir švarių avižų siūlo. Be jo ir kviečių niekas nepristatė. Virti kviečiai beveik būtinesni Kūčių vakarui nei kūčiukai (iš parduotuvės). Kitos prekės šventajam vakarui: pupelės, sėmenys, aguonos, pupos – viskas po litą už stiklinę. Kanapių, deja, seniai nebėra. Blogi įpročiai išvijo iš sodybų šį gražų ir daug galintį augalą. Puslitrinis stiklainis medaus – 8 arba 9 litai, marinuotų grybų – 6. Mielai perka šviežius šampinionus – 3,70 Lt kilogramas. Raugintus kopūstus lauko prekiautojai pardavinėja po litą už kilogramą, tiek pat kainuoja virti burokėliai. Svogūnai – 1,20, morkos – 0,80, bulvės – 0,40. Nedidelis indelis paruoštų krienų – 2, trilitrinis stiklainis marinuotų agurkų – 7 litai. Delno dydžio džiovintų grybų vėrinukas – 4 litai. Graikiškų riešutų kilogramas - taip pat 4 Lt.
Žuvinėje nepertrūkstamu srautu į pirkėjų krepšius sliuogia silkės - 4,5 Lt kilogramas. Gerai perka marinuotas silkes – po 6,5 Lt. Nemelavo pardavėja, kad labai skanios. Žuvų karalienė lašiša – nuo 38 iki 45 litų už kilogramą. Yra ir jos atraižų, kainuojančių 17 Lt. Šviežio sterko filė - 18 Lt.
Nuo Jurbarko pusės atkeliavęs ponas Arūnas vienintelis prekiavo būtina Kūčių preke – spanguolėmis - 6 litai litras. Sako, dar ankstyvą rudenį penki Arūno vaikai Jurbarko apylinkių pelkėse priuogavo. Ir neapsigavo! Perka klaipėdiškiai. Spanguolė – patvari uoga, pavasario sveika sulaukia, vitaminų tiek daug turi, kad ir sveikatą po ligos pataiso.
Praėjusį šeštadienį neregėtu srautu pirkėjai plūdo į daiktų turgų Tilžės gatvėje. Čia kekėmis kabėjo spalvingos pirštinės – dažna Kalėdų dovanėlė. Po penkis litus tos gauruotosios, šiltos. Pirko žieminius batus, kainuojančius 65 litus, palaidinukes šventiniam vakarui, kurių kaina 45 – 65 litai. Pirko ir apatinį trikotažą, ir kailinius. Prekės dažniausiai turkiškos, lenkiškos. Gera megztinių vilna esanti iš Indijos. Tačiau ši prekė – ne mados klyksmas. Nors labai gera, bet labai nebrangi. Pilna ir namų darbo kojinių, kojinaičių. Prie pat vartų – krepšių, krepšelių ir pintinaičių plotas. Už 30 litų labai gerą rankų darbo dovaną galima nupirkti. Buitinė technika, radijo ir televizijos aparatūra, laikrodžiai, piniginės – viskas pirkėjams įdomu. Pirkėjų – ištisos kolonos nepaliovė traukusios. Retas be pirkinio grįžo, nes ir oras puikus, ir nuotaika buvo gera. O prieš šventes - ir kišenės ne tuščios.
Naujausi komentarai