Išvydę lapkričio sąskaitas už šildymą senjorai apstulbo: jei ne kompensacija, nepragyvensi | kl.lt

IŠVYDĘ LAPKRIČIO SĄSKAITAS UŽ ŠILDYMĄ SENJORAI APSTULBO: JEI NE KOMPENSACIJA, NEPRAGYVENSI

  • 7

Išvydę lapkričio mėnesio sąskaitas, dėl kompensacijų už būsto šildymą kreipėsi gerokai daugiau žmonių nei pernai, praneša LNK.

Sąskaitos šokiruoja

Janinos bute termometras rodo 22 laipsnius. Senjorė nesiskundžia, sako, šilumos kambariuose – pakankamai.

„Galit patys pažiūrėti – šilti radiatoriai“, – radiatorių šilumą įvertino moteris.

Kai šilumos pakankamai, Janinai namuose ir šlepečių neprireikia. Namie gera, užtat sąskaitą už šildymą – šokiruoja.

„120 eurų išeina mokėti“, – skundėsi senjorė.

Greta Janinos gyvena kaimynas Vladimiras. Pensininko sąskaita už lapkričio mėnesį – panaši.

„Čia nėra ką kalbėti, trečdalis – tikrai už šildymą. Katilinė šalia, daugiabučių – mažai. Būtų daugiau tų namų, gal ir pigiau būtų“, – sakė vyras.

Visos sumos nemokėjo

Spustelėjus šaltukui, didžiulių sąskaitų už šildymą sulaukė visi šio daugiabučio gyventojai. Tačiau beveik visi pilnos sumos nemokėjo, nes gavo kompensacijas.

„Jei nekompensuotų, neišeitų gyventi taip. 340 eurų – mano pensija, tai jeigu aš sumokėčiau 120 eurų, dar elektra, telefonas, tai viskas išeitų apie 200. Iš 100 – nepragyvensi“, – skaičiavo Janina.

Jei nekompensuotų, neišeitų gyventi taip.

„Kompensacija – daugiau nei 80 eurų. Tai jau labai gerai“, – sakė kita kaimynė Bronislava.

Upytės kaimo gyventojai – ne išimtis. Panevėžio rajone šiemet prašančių kompensacijų už šildymą skaičius išaugo.

„Lyginant su praeitų metų visu sezonu, buvo maždaug 1170 kompensacijos gavėjų, dabar jau už tris mėnesius turim apie 1200“, – teigė Panevėžio raj. savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Virginija Savickienė.

Kompensacijas gauna vis daugiau

Šiauliuose kompensacija šiemet mokėta kone dvigubai daugiau nei pernai.

„Per praėjusius metus kreipėsi 3041 pilietis, tai šiais metais jau kreipėsi 5028 piliečiai dėl kompensacijų už šildymą, – kalbėjo Šiaulių savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vincas Urbonavičius.

Sostinėje šildymas brangiausias. Spalį dėl kompensacijų kreipėsi septyni tūkstančiai, o lapkritį – penkiolika tūkstančių gyventojų. Nepasiturinčių vilniečių šildymas valstybei šiemet jau kainavo beveik pusė milijono eurų.

„Ir paramos prašymų skaičius, ir piniginės išmokos siekia maždaug 20 proc. didesnes sumas negu tuo pačiu laikotarpiu pernai“, – sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Kur kreiptis?

Gyventojai dėl būsto šildymo kompensacijų turi kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę ar seniūniją. Prašymus galima teikti ir elektroniniu būdu. Internete yra ir kompensacijos skaičiuoklė.

„Ir elektroniniu būdu galima, ir gyvai priima, žmonės gali kreiptis ir jiems bus išsakytos visos sąlygos“, – teigė V. Urbonavičius.

Kreipimųsi dėl kompensacijų antplūdžio laukiama kitąmet. Nuo sausio dvigubės valstybės remiamų pajamų dydis. Ministerija tikina, kad pinigų nepritrūks

„Papildomai numatyta šešiolika milijonų eurų. Tai tikrai nepritrūksime“, – tikino Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Papildomai numatyta šešiolika milijonų eurų. Tai tikrai nepritrūksime.

„Ir savivaldybė į savo biudžetą yra įsitraukusi beveik du milijonus eurų, tai jeigu matysime, kad kompensacijoms yra didesnis poreikis, bus koreguojama“, – sakė V. Benkunskas.

Kam priklauso kompensacija?

Kompensacijos priklauso tiek būstą šildant centralizuotai, tiek malkomis, anglimi, dujomis, elektra.

„Žiūrimos pajamos, turtas šiuo atveju – nevertinamas, ir žiūrimas normatyvas. Atitinkamai, ar gyvena vienas asmuo, ar šeima“, – teigė  A. Bitinas.

Nors kompensacijos priklauso toli gražu ne visiems, šilumos tinklai sulaukė skambučių iš visokių klientų

„Nebūtinai nepasiturintys žmonės yra, bet yra ir tokių, kurie turi keletą butų su žymiai didesniu plotu negu standartinis trijų kambarių butas. Yra klientų, kurių butai yra ir 90, ir 120 kvadratinių metrų“, – pasakojo Vilniaus šilumos tinklų klientų aptarnavimo departamento vadovas Laurynas Jakubauskas.

Kam kompensacija nepriklauso ir sąskaitą vis vien sunku apmokėti, gali kreiptis dėl mokėjimų atidėjimo. Atidėtą dalį teks grąžinti su palūkanomis.

„Šiandien turime tiktai 23 klientus, kurie pasirašė susitarimą su mumis išdėstyti mokėjimus per artėjantį vasaros periodą“, – sakė L. Jakubauskas.

Skaičiuojama, kad kitąmet kompensacijas už šildymą gaus 100 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Radiatorius

Tam ir yra kompensacijos, kad kompensuotų . Kam čia dar pliurpt?

L?

Normalios tos sąskaitos. Kompensuoja gi. 2015 - 2016 pasižiūrėkit kokios sąskaitos buvo.

Nu

Tai kompensacija padengia, kas vel blogai, tipo zalieji ir raudonieji uz dyka dalintu elektra ir siluma, moketumet tiek pat.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS