Įtampa migrantų stovykloje Ignalinos rajone: nelegalai kelia bado streikus, reikalauja telefonų | kl.lt

ĮTAMPA MIGRANTŲ STOVYKLOJE IGNALINOS RAJONE: NELEGALAI KELIA BADO STREIKUS, REIKALAUJA TELEFONŲ

  • 28

Ignalinos meras Justas Rasikas papasakojo apie pirmuosius konfliktus, kilusius stovykloje, kurioje laikomi apie pusšimtis iš Baltarusijos į Lietuvą atėjusių nelegalų. Kai kuriems jų reikalavimams meras turėjo nusileisti, praneša LNK.

Liepos 20 d. skirtingų rajonų merai buvo susijungę į nuotolinį susitikimą, buvo sprendžiama daugybė klausimų.

„Mes apsitarėm, kokia situacija tarp merų. Tai yra ne pirmas mūsų susitikimas“, – teigė J. Rasikas.

Anot Ignalinos mero, Ignalinos savivaldybėje šiuo metu gyvena apie 50 nelegalių migrantų ir dėl to nuolat susiduriama su maitinimo ir apsaugos problemomis: „Deja, nepavyksta išspręsti šių klausimų. Šiandien tikrai buvo pakankamai karšta diena, pirmoji mums karšta diena, nes įvyko konfliktai. Pirmasis konfliktas buvo, kai buvo grąžinta po COVID-19 viena pabėgėlė, kuri jau vakar iškėlė kažkokius didesnius reikalavimus, atsisakė grįžti į patalpas. Įvyko konfliktas, kuris buvo sprendžiamas pakankamai ilgą laiką. Jėgos panaudojimo neprireikė, ačiū Dievui“.

Kaip teigė meras, merginą nuspręsta eliminuoti iš grupės, ji buvo išvežta į pasienį, atskirta nuo asmenų, su kuriais jai pavyko kelti neramumus. Visi kiti asmenys iki šio įvykio konfliktų nekėlė. Bet, kaip sakė J. Rasikas, „tai yra kaip degtukas ir benzinas. Įtampa yra visą laiką“.

Esą vieną rytą migrantai organizavo ir bado streiką: „Mūsų migrantai buvo atsisakę maitintis, kėlė reikalavimus dėl mobiliųjų telefonų grąžinimo, nes jiems iki šiol nebuvo grąžinti mobilieji telefonai. Jie pradeda bruzdėti, vis didesnius reikalavimus kelti. Tai kelia mums nerimą. Šiandien mes papildomas tvoras atvežėm, kad jie galėtų vaikščioti didesniam plote lauke, tenkinam jų reikalavimus, bet mums tikrai neramu, todėl, kad vyrai pakankamai augaloti. Viešojo saugumo tarnyba yra skyrusi keturis asmenis priežiūrai, bet ar keturi asmenys gali sulaikyti 50 asmenų?“ – teigė J. Rasikas.

Mums tikrai neramu, todėl, kad vyrai pakankamai augaloti. Viešojo saugumo tarnyba yra skyrusi keturis asmenis priežiūrai, bet ar keturi asmenys gali sulaikyti 50 asmenų?

„Daliai jų telefonai jau yra grąžinti, kitai daliai pažadas buvo, kad artimiausiu metu bus grąžinti. Mes tikrinam didesnes galimybes judėti lauke, kaip minėjau, staigiai atvežėm tvoros, užtvėrėm lauke tam tikrą teritoriją, kurioje jie galės plačiau vaikščioti. Tai šitas sąlygas mes įgyvendinom. Pietus šiaip ne taip jie sutiko valgyti, pusryčių jie atsisakė“, – pasakojo J. Rasikas.

„Tikrai kyla neramumų tarp skirtingų tautybių ir religijų asmenų. Tarkim, musulmonės moterys nenori su vyrais vienoj patalpoj miegoti. Tai kelia šiokį tokį nerimą“, – sakė meras.

Kaip sakė Ignalinos meras, keturių pareigūnų nelegaliems migrantams saugoti – žymiai per mažai: „Aš esu dėkingas visiems pareigūnams, ir policijos, ir pasienio, ir viešojo saugumo. Jie daro tą, ką gali, vykdo nurodymus tokius, kokius duoda vadovybė. Bet jeigu visi absoliučiai asmenys pradėtų kelt neramumus, nuspręstu bėgti, aš manau, kad keturi pareigūnai neužtikrintų saugumo“.

5,85 Eur vienai dienai – tiek valstybė numačiusi vienam migrantui pamaitinti. Tiek pinigų esą per mažai: „Už 5,85 Eur mes maitintojų nerandam. Sumos yra nuo 13 iki 15 eurų visose savivaldybėse. Aišku, mes norėtume, kad būtų pigiau, bet mes nenorim neramumų. Jeigu mes nusprendžiam, o mes taip ir pasakėm šiandien merų susitikime, kad jeigu nebus atsižvelgta į mūsų reikalavimą atsižvelgti į mūsų atliktus pirkimus ir nustatytas pirkimų kainas, bus nutrauktas pirkimas. Mes reikalaujam, kad būtų užtikrintas saugumas. Tegul siunčia „Aro“ karius, ką nori, bet konfliktinių situacijų savivaldybės nespręs“, – kalbėjo J. Rasikas.

Esą jei valdžia neatsižvelgs į merų reikalavimus – šie maitinimą apskritai nutrauksiantys.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

taigi

duoti kuo maziau esti jeigu nepatinka tegul eina is kur atejo ko jus juos laikot jeigu atvyko su mobileisiais tai nera vargsai o telefonu negalite grazinti prisisauks neaisku ka

Debilai

Mums grasina akivaidziai o mes ka? Kada jav ateis i pagalba? Nusluotu per penkias minutes i lipom i suda ilgai smirdesim debilai jus debilai nebeliks tuoj lietuvos as sakiau tai... busim kaip cigonai issibarste po pasauly.

Meras

Greit miestu merijose sedes juodieji merai, jie jau laukia isakymu, kada pradeti pulti merijas, savivaldybes, o musu zipliai netiki kad taip gali ivykti.Cia ne ramus Lietuviai, cia dauguma apmokyti kariai. Todel yra ko nerimauti mrrams...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS