Įtampa pasienyje: baltarusių apakinto Lietuvos pasieniečio šuo kando migrantui | kl.lt

ĮTAMPA PASIENYJE: BALTARUSIŲ APAKINTO LIETUVOS PASIENIEČIO ŠUO KANDO MIGRANTUI

Lietuvos pasieniečio šuo trečiadienio naktį, bandant išstumti migrantų grupę iš šalies teritorijos, kando vienam iš jų į koją. Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) teigia, kad incidentas įvyko tuo metu, kai Baltarusijos pareigūnai akino Lietuvos pasieniečius prožektorių šviesa ir gulintis migrantas nebuvo pastebėtas.

Pasieniečių atstovas spaudai Giedrius Mišutis informavo BNS, kad incidentas įvyko, kai Lietuvos pasieniečiai mėtė migrantų daiktus iš Lietuvos teritorijos į Baltarusiją, kad užsieniečiai Lietuvoje neįkurtų stovyklos.

„Situacija su kinologu buvo tokia, kad visą laiką baltarusiai mūsų pareigūnus akino prožektorių šviesa, atstumas buvo nedidelis tarp vienų ir kitų (...) Tuo metu kinologas buvo apakintas ir tas šuo griebė už miegmaišio, tik po to kinologas pamatė, kad ten kažkas juda ir iškart šunį atitraukė“, – teigė VSAT atstovas.

Jo teigimu, migrantas, kuriam kando šuo, nenukentėjo.

„Per storą miegmaišį, per drabužius, kad būtų kažkas nukentėjęs, taip nebuvo. Jie visą naktį ten prabuvo – nė greitosios nesimatė. Liko prie sienos ir ramiai jie ten prastovėjo. Ryte jie, lydimi Baltarusijos pareigūnų, pajudėjo palei sieną ir šiuo metu jie juda daugiau nei aštuonis kilometrus palei sieną. Juos lydi nemažos baltarusių pajėgos“, – sakė G. Mišutis.

Tuo metu kinologas buvo apakintas ir tas šuo griebė už miegmaišio, tik po to kinologas pamatė, kad ten kažkas juda ir iškart šunį atitraukė.

Baltarusijos pasieniečių žiniasklaidai pasidalintame vaizdo įraše matyti, kaip keli Lietuvos pasieniečiai, kurių vienas už pavadžio laiko tarnybinį šunį, bando išstumti ant žemės miegmaišiuose įsitaisiusius migrantus.

Vienas iš migrantų, priartėjus Lietuvos pareigūnams su šunimi, pakyla ir stojasi, tą daro ir keletas kitų užsieniečių, tačiau vienas iš migrantų pasilieka gulėti ir Lietuvos pasieniečio tarnybinis šuo jam kanda į koją.

Tuo metu pasigirsta riksmai, vienas užsienietis rankomis bando atitraukti migrantą nuo šuns, tačiau netrukus šunį suvaldo Lietuvos pasienietis.

Lietuvos pasieniečiai trečiadienį dalijosi vaizdo medžiaga iš tos pačios vietos, tačiau momento, kai migrantui kando šuo, vaizdo įrašuose nebuvo. Vis dėlto, juose matosi prožektorių įjungęs baltarusių pareigūnas.

VSAT trečiadienio rytą pranešė, kad minėtoje 13 migrantų grupėje buvo vien suaugę vyrai, prisistatę irakiečiais.

Jie Lietuvos pasieniečiams sakė, kad atskrido į Minską ir buvo sulaikyti Baltarusijos pareigūnų, tuomet prievarta atgabenti į Lietuvos pasienį ir verčiami eiti į Lietuvą, į kurią keliauti nenori – nori pasiekti sieną su Lenkija ir keliauti į Vakarų Europą.

Pasieniečiams jie taip pat teigė norintys grįžti į Minską. VSAT tvirtina jų pačių prašymu perdavusi migrantams Irako diplomatinės atstovybės Maskvoje telefonus.

Anot VSAT, kadangi migrantų Baltarusijos pareigūnai neleido grįžti toliau į šalies gilumą ir pasiekti Minską, užsieniečiai nakčiai norėjo įsikurti, kaip patys sakė pasieniečiams, „neutralioje zonoje“ tarp dviejų valstybių.

VSAT teigimu, tokia sąvoka ir teritorija neegzistuoja, nes yra sienos linija, kurios vienoje pusėje – Lietuvos teritorija, kitoje – Baltarusijos. Todėl migrantams įkurti stovyklavietės Lietuvos pareigūnai neleido – permetė į Baltarusijos pusę Lietuvos teritorijoje sudėtus jų daiktus.

Taip pat Lietuvos pasieniečiai teigė naudoję tarnybinių automobilių garso ir šviesos signalus, pasitelkę kinologą su šunimi, įspėję migrantus nekurti stovyklaviečių Lietuvos teritorijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

dėdė Ignas

Reikia ant sienas žyminčių stulpų ir ant aptvarų klijuoti įspėjimus: ,,Atsargiai - šuo". Tegul nelandžioja, kur neprašomi. Taip yra prie daugelio namų.

Čerlis

Ačiu pasieniečems kad gina saugo ,bet ten irgi žmonės ,nepasirodikim nužmogėja iš žmogiškos pusės,

Morgana

Brudai tie baltarusių pasieniečiai, pastovios provojacijos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS