Įteikti Lietuvos mokyklų apdovanojimai: triumfavo bendruomeniškumas | kl.lt

ĮTEIKTI LIETUVOS MOKYKLŲ APDOVANOJIMAI: TRIUMFAVO BENDRUOMENIŠKUMAS

  • 2

„Net jeigu būčiau šiandien nelaimėjusi, tai ką apie mane parašė moksleiviai (daliai jų aš net nedėstau), ir kaip jie mane palaikė, buvo didžiulė dovana“, – sakė Metų mokytojos apdovanojimą gavusi Kauno Maironio universitetinės gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Judita Sakalienė. Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje kovo 17 d. pirmą kartą šalyje, moksleivių konferencijos „Up To You“ metu, buvo įteikti Lietuvos mokyklų apdovanojimai.

Metų mokyklos apdovanojimą atsiėmusios ir Lietuvos mokyklų apdovanojimų globėjo – premjero Algirdo Butkevičiaus – sveikinimą išklausiusios Utenos Dauniškio gimnazijos moksleivės neslėpė džiaugsmo: „Nors dalyvaudamas visada tikiesi, kad laimėsi, šis apdovanojimas mus labai nudžiugino ir nustebino. Esame šauni mokykla – turime stiprią mokinių tarybą, mielus ir aktyvius moksleivius ir mokytojus. Apdovanojimas skatina mus dar labiau stengtis“.

Pirmą kartą rengiamuose Lietuvos mokyklų apdovanojimuose įtemptoje kovoje dėl laimėjimų 9 kategorijose – Metų mokytojas, Metų moksleivis, Metų mokykla, Metų projektas, Metų mokinių taryba, Metų mokyklos prezidentas, Metų pagalbininkas, Metų būrelis, Metų išradėjas – rungėsi 123 nominantai.

Laimėtoja neslėpė ašarų

„Tokie apdovanojimai ne tik patvirtina, jog gyvenime pasirinkau teisingą kelią, bet ir telkia mokyklos bendruomenę“, – sakė Metų mokytoja J. Sakalienė. Pasak jos, šis laimėjimas – tik įrodymas, kad vienas žmogus be aplinkinių palaikymo, be bendruomenės yra silpnas.

Kai renginio vedėjui ištarus mokytojos pavardę salėje pasigirdo ovacijos ir džiaugsmo šūksniai, o išėjusią į sceną mokytoją moksleiviai apipylė gėlėmis, ir sveikinimais, pedagogė neslėpė ašarų. Pasak jos, laimėjimas buvo labai didelis ir malonus siurprizas.

Metų moksleive tapo Vilniaus Žvėryno gimnazijos moksleivė Raminta Matulytė, Metų projektu – Vilniaus Gabijos gimnazijos projektas „Pamatyk trispalvę savo kasdienybėje“, Metų mokinių taryba – Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokinių taryba, Metų mokyklos prezidentu – Telšių „Džiugo“ gimnazijos moksleivis Lukas Kaminskis, Metų pagalbininke – Alytaus Panemunės pagrindinės mokyklos bibliotekos vedėja Asta Novikienė, Metų išradėju – Povilas Karalkevičius.

Metų būrelio nominacijoje triumfavo tikslieji mokslai – juo tapo Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos „Basafizikai“. Pasak „Basafizikų“ – tai ne tik būrelis, bet ir bendraminčių ratas, kuriuos vienija smalsumas, domėjimasis gamtos mokslais, eksperimentine veikla.

Daugiau apie apdovanojimus ir laimėtojus sužinosite svetainėje www.mokyklu-apdovanojimai.lt/.

Gimė nauja graži tradicija

Lietuvoje veikia kone 2,5 tūkst. ugdymo įstaigų, kuriose dirba per 50 tūkst. pedagogų. Lietuvos mokyklų apdovanojimai – tai pirmas kartas šalies istorijoje, kai jų darbas bei bendradarbiavimas su moksleiviais, projektai, moksleivių pasiekimai buvo įvertinti pačios mokyklų bendruomenės.

„Į veiklas, kurias darome savo noru – ar tai būtų visuomeninė veikla, ar papildomi informatikos, istorijos, matematikos, žurnalistikos būreliai, o galbūt puikūs pasiekimai sporto srityje – retai kreipiamas dėmesys. Dažnai jos yra lyg nepastebimos arba lieka hobiu. Šie apdovanojimai leidžia įrodyti ne tik sau, bet ir kitiems, kad veiklos, kurios mums patinka, gali taip pat atnešti sėkmę“, – teigia Lietuvos mokinių parlamento Kauno regiono pirmininkė Dominyka Ginelevičiūtė.

Kovo 17 d. Lietuvos mokyklų apdovanojimai mokykloms ir jų bendruomenėms už 2015 metų pasiekimus buvo teikiami pirmą kartą. Siekiama, kad ateityje šie apdovanojimai taptų gražia, mokyklų bendruomenes telkiančia tradicija.

18 profesionalų patarimai moksleiviams – be barjerų

Lietuvos mokyklų apdovanojimai buvo įteikti KTU organizuojamoje konferencijoje „Up to You“. Įkvepiančių verslo atstovų, pramogų pasaulio žvaigždžių, visuomenės veikėjų pranešimų KTU „Santakos“ slėnyje klausėsi minia iš visos Lietuvos susirinkusių moksleivių ir pedagogų.

Pirmą kartą vykusiame renginyje savo žinias ir patirtį perteikė bei į klausimus atsakė 18 įvairių sričių profesionalų: projekto „Virtuvės mitų griovėjai“ kūrėjas Alfas Ivanauskas, „NFQ Technologies“ vykdomasis direktorius Mindaugas Venckus, žurnalistė ir televizijos prodiuserė Viktorija Kuliomina, aktorė, laidų vedėja Jurgita Jurkutė, kiti žymūs verslo žmonės, visuomenės veikėjai.

„Žinią perduodate ne tik tada, kai laimite, bet ir tada, kai mokate pralaimėti“, – atviravo nacionaliniame „Eurovizijos“ konkurse antrąja likusi atlikėja Erica Jennings. Jos teigimu, kiekviena galimybė kartu reiškia ir sunkų darbą, siekiant atrasti savo kelią ir tvirtai juo žengti.

Ragino siekti savo tikslų

Interaktyviais, auditoriją įtraukiančiais pranešimais garsūs Lietuvos žmonės moksleivius skatino drąsiai įgyvendinti savo svajones. „Atraskite, kas jums sekasi, patinka ir sekite tuo“, „Išbandykite save įvairioje veikloje“, „Neskubėkite apsispręsti“, „Nepasiduokite“, „Nėra „vyriškos“ ir „moteriškos“ specialybės“ – nuo scenos skambėjo žymių žmonių patarimai.

Televizijos žurnalistė ir prodiuserė Viktorija Kuliomina, surengusi kone valandos trukmės interaktyvų pokalbį, leido moksleiviams išbandyti save televizijos vedėjo „kailyje“, patikrinti savo pastabumą ir paragino renkantis savo gyvenimo kelią klausytis tik savęs. Pasak jos, net ir Einšteinas kai kuriems savo ugdytojams atrodė ne viso proto. Svarbiausia – gyvenime atrasti savo vietą.

„Visi esame susidūrę su žmonėmis, kurie dirba nemėgstamą darbą. Jie gali sugadinti kitam žmogui ne tik dieną, bet ir mėnesius ar metus“, – šypsojosi V. Kuliomina.

Konferencijos dalyviai, kurdami neformalią pokalbio atmosferą skatino moksleivius atsiverti, užduoti klausimus, pasidalyti savo svajonėmis ir siekiais. Pokalbis išsprendžia daugelį problemų – vienu balsu kartojo visi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

garantas

Jei žodyne reikėtų apibrėžti sąvoką "Mokytoja", tiesiog užtektų gyvai susipažinti su mokytoja J.Sakaliene.

-A

Judita labai faina, ir kaip mokytoja, ir kaip kolegė. Visada galima į ją kreiptis pagalbos, niekada neatsakys :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS