Medikai šokiruoti: įtikėję nuodingų musmirių gydančia galia, žmonės atsiduria reanimacijoje | kl.lt

MEDIKAI ŠOKIRUOTI: ĮTIKĖJĘ NUODINGŲ MUSMIRIŲ GYDANČIA GALIA, ŽMONĖS ATSIDURIA REANIMACIJOJE

  • 11

Vilniaus universitetinės ligoninės toksikologai teigia, kad šiemet jų rankose – tai jau antras pacientas, savu noru valgęs musmirių.  Apie tai, kuo gali baigtis plintantis mitas, kad pasivaišinimas musmirėmis gali gydyti, LNK žurnalistas kalbėjosi su RVUL ūminių apsinuodijimų ir toksikologijos skyriaus vedėja Gabija Sakalauskaitė-Laubner.

– Grybavimo sezonas prasideda dar pavasarį, vasarą jis tęsiasi, rudenį turime grybų šventę, galima sakyti. Ar čia apsinuodijimai yra tik musmirėmis, ar į skubios pagalbos skyrių kreipiasi ir žmonės, kurie apsinuodija kitais grybais?

– Tai yra pakankamai sezoninis apsinuodijimas. Šiaip, jeigu palyginti su praeitais metais, tai tikrai šį rudenį yra žymiai mažiau apsinuodijimų grybais. Vienas dalykas, sezonas nėra toks gausus, kaip mes įpratę. Kitas dalykas, kad žmonės turi daugiau pačios informacijos, nes mes dedam daugiau pastangų apie tai kalbėdami. Šiemet apsinuodijusių nuodingais grybais, kurie pažeistų tam tikrus organus, pacientų mes dar neturėjome. Pacientų, kurie dėl kažkokių virškinimo traktų pažeidimų kreipėsi, yra, bet tikrai labai nedaug.

Yra apskritai žmonių, kurie kalba, kad Žemė yra plokščia.

– Žmonės yra įtikėję grybų, o tiksliau musmirių, neįtikėtina galia. Sako, briedis valgo musmires, jam taip prasivalo žarnynas. Patys žmonės tiki, kad taip išgelbės save nuo vėžio, sustabdys nemigą.

– Turėtume patikslinti, kad kalbame apie raudonąją musmirę, nes žalsvoji musmirė visiškai kitokiomis savybėmis pasižymi ir tai yra tikrai labai nuodingas grybas. Jeigu kalbėt būtent apie raudonąją musmirę tai, na, žinot, tų žmonių, kurie kažkokiu būdu nori ar užsidirbti, ar tiesiog suklaidinti žmones… Yra apskritai žmonių, kurie kalba, kad Žemė yra plokščia. Ta prasme, visokių žmonių yra ir tikrai pastaruoju metu viešojoje erdvėje labai daug klaidinančios informacijos. Ir aš galvoju, iš kur tai atsiranda? Taip, raudonoji musmirė turi dvi medžiagas – muscimolį ir iboteninę rūgštį. Ir būtent muscimolis, kuris yra haliucinogenas, turi savybių, kuri migdo žmogų. Bet be to, kad migdo, pasižymi ir visom kitom nuodingom savybėm – sukelia traukulius, psichozes, haliucinacijas. Aišku, yra neišvengiami ir virškinimo trakto pažeidimai, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kada jau reikėtų kreiptis į medikus? Nes nuo vienų grybų mes pajausim, kad jau reikėtų kažkur keliauti gydyti savo sveikatą gal jau po kelių valandų, kai kur gal prireiks ir paros.

– Kalbant apie raudonąją musmirę, tai simptomai pasireiškia labai greitai. Per pusę valandos, valandos bėgyje pasireiškia pykinimas, vėmimas ir jau prasideda tie vaizdai, haliucinacijos, pojūčiai, garsai, nesuvokimas, kur žmogus yra. Jeigu simptomai po grybų valgymo prasideda vėliau, tai tada reikėtų įtarti, kad yra tikrai nuodingas grybas, nes kuo nuodingesnis grybas, tuo simptomai prasideda vėliau. Jeigu simptomai po grybų valgymo užsitęsia, tai vyksta ne vieną kartą ir jau praėjo keletas valandų, tai tikrai labai rekomenduojama kreiptis į medikus. Jeigu žmogus nenori vykti į gydymo įstaigą, tai tegu pasiskambina bent į Apsinuodijimo kontrolės biurą.

– Jeigu nesikreipsim į medikus, kokios pasekmės mūsų laukia? Kaip jau minėjau pokalbio pradžioje, šią savaitę kalbėjome apie vilnietį žmogų, kuris prisiragavo musmirių ir taip atsidūrė reanimacijoje. Kaip suprantu, jam buvo sukelta net dirbtinė koma.

– Na, tam tikros būklės reikalauja labai stiprios sedacijos, tam tikrų veiksmų iš medikų. Nes psichomotorinis sujaudinimas, haliucinacijos, psichozė, traukuliai yra labai pavojinga ir reikia imtis tam tikrų priemonių, kad žmogų nuramintum. Bet jeigu namuose pasireiškia bet kokie simptomai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas, haliucinacijos – bet kokiu atveju reiktų kreiptis į medikus.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

jis

Natūrali atranka. Vis mažiau durnių liks pasaulyje.

visko reikia

su saiku jeigu nedaug tai vaistai , jeigu perdaug nuodai

Patyręs.

Eilinis Antivaxerių demaršas, nukreiptas nevispročių skaičiui mažinti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS