J. Šiugždinienė sako ketinanti grąžinti dviejų lygių matematikos egzaminą | kl.lt

J. ŠIUGŽDINIENĖ SAKO KETINANTI GRĄŽINTI DVIEJŲ LYGIŲ MATEMATIKOS EGZAMINĄ

Švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad stebint prastus matematikos brandos egzaminų rezultatus, svarstoma grąžinti dviejų lygių egzaminą.

„Man atrodo, sprendimas 2013 metais, kuris buvo priimtas, panaikinti mokyklinį egzaminą ir tai, kad šiandien dalis vaikų mokosi bendruoju kursu, o laiko egzaminą valstybinį, kaip ir tie, kurie mokėsi išplėstiniu kursu, manau, tas sprendimas tikrai buvo nekoks ir mes esame pasiruošę keisti“, – LRT ketvirtadienį sakė ministrė.

„Su valstybinių egzaminų sistemos peržiūra bus vienas valstybinis egzaminas, tačiau bendrasis išplėstinis lygis, ir (abiturientai – BNS) laikys du egzaminus, taip, tai yra vienas dviejų lygių egzaminas“, – pridūrė ji.

Ministrė žada, kad šie pokyčiai įvyks peržiūrint ir egzaminų sistemą, ir bendrojo ugdymo programą – joje bus keičiama ir matematikos programa.

„Ji bus orientuota į kompetencijas, daugiau į mąstymo gebėjimų ugdymą, ne tik į žinių įsisavinimą. Tai nuo 2023 metų mes pradedame įgyvendinti peržiūrėtą matematikos programą“, – pabrėžė ministrė.

Anot jos, naujojoje bendrojo ugdymo programoje taip pat bus įvedami tarpiniai vertinimai, kurie leis pamatyti moksleiviams jų lygį ir leis pasitaisyti.

Ministrė tvirtino, kad ateityje dešimtokai privalės išlaikyti jiems skiriamą egzaminą – pagrindinio ugdymo rezultatų patikrinimą (PUPP), šiuo metu jį išlaikyti norint toliau tęsti mokslus nėra privaloma.

„Tu turi išlaikyti, arba turėsi kartoti kursą, bus skiriama papildoma pagalba“, – kalbėjo ji.  

Tu turi išlaikyti, arba turėsi kartoti kursą, bus skiriama papildoma pagalba.

J. Šiugždinienė ketvirtadienį pranešė, kad šiųmetiniai matematikos brandos egzaminų rezultatai yra prastesni nei pernai ir yra panašus į 2020-ųjų. Ji paprašė Nacionalinės švietimo agentūros išsiaiškinti priežastis, lemiančias rezultatų svyravimus. Matematikos egzamino rezultatai bus paskelbti iki liepos 12 dienos.

2020-aisiais egzamino neišlaikė maždaug 32,4 proc. kandidatų. Ministrė šiųmetinio egzamino neišlaikiusiųjų dalies neįvardijo, tačiau žurnalistų klausiama patvirtino, kad jis siekia apie 35.

Būti išlaikius valstybinį matematikos egzaminą reikia norint stoti į valstybės finansuojamas studijų vietas aukštosiose mokyklose, išskyrus menų studijas. Be šio, reikia išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieną laisvai pasirenkamą egzaminą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

kaunietė

Ką ši ministrė padarė tobulindama mokymo turinį, pedagogų tobulinimąsi? Kiek metų sėdi kėdėje, o koks rezultatas? Ką veikia ŠMM dėdės ir tetos? Kiek agentūrų aplipę pačią ministeriją,? Dalykų programas, egzaminus rengia ne patirtį turintys pedagogai, o visokios tetos, kurios turi gerus užnugarius ir patupdytos į kontorėles nieko neveikti, tik pinigus gauti už nieką. Todėl tokius rezultatus turime. MINISTRĖ TURI ATSISTATYDINTI.

Nesuprantu

Ko čia šikuojama dėl tos matematikos? Štai, prisigyvenaom iki to, kad 80 proc žmonių apskritai nebelabai raštingi. Štai ką tik per tv3 žinias rašo 'givenvietė', ir ką? Tas pats lryte, delfi ir visur. O sako, kad 8 proc. lietuvių k egzo neišlaikė... Nejuokinkit. Savo vardo be klaidų dauguma nemoka užrašyti.

Tūkstantmečio

dūDočka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS