Jungtinių Tautų vadovas: klimatas keičiasi greičiau nei manėme | kl.lt

JUNGTINIŲ TAUTŲ VADOVAS: KLIMATAS KEIČIASI GREIČIAU NEI MANĖME

  • 1

Lietuvoje viešintis Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pirmadienį paragino tarptautinę bendruomenę aktyviai kovoti su visuotiniu atšilimu ir perspėjo, kad klimatas keičiasi greičiau nei manyta.

Tūkstančius žmonių pražudžiusį taifūną Filipinuose Jungtinių Tautų vadovas pavadino "žadintuvo skambučiu visai tarptautinei bendrijai, kad privalome didinti pastangas kovodami su klimato kaita".

Pasak jo, rugsėjį paskelbta Jungtinių Tautų komisijos ataskaita turėtų nutildyti skeptikus, kurie nepagrįstu laiko susirūpinimą dėl visuotinio atšilimo.

"Dabar visi žino, kad klimatas keičiasi, ir tai vyksta daug greičiau nei galėjome manyti", - Vilniuje sakė Ban Ki-moonas per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

Jungtinių Tautų vadovas iš Lietuvos vyksta į Varšuvą, kur tariamasi dėl 2015 metais planuojamos pasirašyti sutarties, turinčios padėti sumažinti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Ban Ki-moonas sakė Lenkijos sostinėje skatinsiantis pasaulio lyderius įsipareigoti skirti finansinę paramą besivystančioms šalims, kad jos galėtų lengviau prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos.

Jungtinės Tautos yra iškėlusios tikslą neleisti pasaulio klimatui įšilti daugiau nei 2 laipsniais Celsijaus, palyginti su lygiu, buvusiu prieš pramonės revoliuciją.

Organizacijos vadovas Vilniuje teigė, kad šis kriterijus išlieka būtinas.

"Privalome sulaikyti temperatūros kilimą žemiau dviejų laipsnių. Tai - būtinybė. Pasitikiu prezidente ir Lietuvos Vyriausybe, ir tikiuosi, kad Europos Sąjunga vadovaus šiai kampanijai", - sakė Ban Ki-moonas.

Jungtinių Tautų komisija rugsėjį paskelbė, jog šiuo metu tapo dar aiškiau, kad pasaulinį klimato atšilimą lemia žmonių veikla ir kad per šį šimtmetį vidutinė temperatūra pakils 0,3–4,8 laipsnio Celsijaus.

Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos tai pat prognozuoja, kad pasaulinio vandenyno lygis iki 2100 metų pakils 26–82 centimetrais.

Ši Nobelio taikos premiją pelniusi organizacija nurodė, kad egzistuoja nepaprastai didelė (bent 95 proc.) tikimybė, kad žmonijos veikla lėmė daugiau nei pusę pasaulinio atšilimo, stebėto pastaruosius 60 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Salcmirys

Baisiai greitai keiciasi tas klimatas. Filipinus nusiaube,Vietnama vandeniu uzliejo,Ilinoisa vejai nupute,Grauziniene tapo LR Seimo pirmininke. Baisu,kas darosi pasaulyje . Nors tiek ramiau,kad KLIMATAS kaltas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS