K. Kėvalas apie LGBT pyktį sukėlusį žinomą kunigą: visi turi lygias teises ir žodžio laisvę | kl.lt

K. KĖVALAS APIE LGBT PYKTĮ SUKĖLUSĮ ŽINOMĄ KUNIGĄ: VISI TURI LYGIAS TEISES IR ŽODŽIO LAISVĘ

  • 66

Socialiniame tinkle „Facebooke“ žinomam kunigui Algirdui Toliatui pasidalijus įrašu, raginančiu pasirašyti peticijas prieš lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą ir prieš Stambulo konvenciją, visuomenėje kilo šaršalas. Dvasininkas sulaukė itin prieštaringų komentarų ir LGBT bendruomenę palaikančiųjų kritikos. Po kritikos strėlių savo poziciją išsakė ir Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, kuris įvardijo, jog visuomenėje egzistuoja žodžio laisvė.

K. Kėvalas, komentuojant Bažnyčios pozicija dėl šiuo metu viešai svarstomų ir net politinėje darbotvarkėje atsidūrusių klausimų, teigia, kad A. Toliatas naudojosi savo kaip piliečio ir dvasininko teise pareikšti nuomonę.

„Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasklido diskusija ar kunigas ir pati Bažnyčia gali pasisakyti rūpimais klausimais? Atsakymas yra TAIP! Demokratinės visuomenės esmė – visi turi lygias teises, taigi ir žodžio laisvę pasisakyti, jei tai neprovokuoja smurto ar nepagarbos kitam žmogui, visuomenės grupei.

Jis pažymėjo, kad draudimai pasisakyti – visuomenėje pavojinga tendencija, todėl reikėtų nebijoti tų, kurie prieštaraują prieš teisę pasisakyti ir toliau aktyviai reikšti savo mintis.

Demokratinės visuomenės esmė – visi turi lygias teises, taigi ir žodžio laisvę pasisakyti.

Jei kas neigtų tikėjimo, sąžinės ar nuomonės pareiškimo laisvę, tas palaiko totalitarinės galios ideologiją. Drausti pasisakyti yra labai pavojinga tendencija demokratinėje ir pluralistinėje visuomenėje. Todėl jei žmogus nepritaria Stambulo konvencijos ratifikavimui ar partnerystės instituto įteisinimui jis ar ji turi teisę apie tai pasisakyti. Tam yra įvairūs būdai ir vieši ir privatūs.

Bažnyčia palaiko laisvę pasisakyti žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose, viešuose debatuose ar renkant parašus. Drąsinkime vieni kitus būti aktyviais reiškiant savo nuomonę ir nebijoti tų, kurie prieštarauja prieš teisę pasisakyti“, – rašoma viešai išplatintame feisbuko įraše.

Primename, kad po raginimo pasirašyti peticijas prieš lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą ir prieš Stambulo konvenciją nepraėjus nė dienai, A. Toliatas pridūrė, kad išsakyta pozicija nesistengė nei užsiimti politikavimui, nei agitavimu. „Kažkaip negaliu neparašyti. Gavau pastabą, kad prieš tai buvęs mano pasidalinimas yra užsiėmimas agitavimu ir lindimas į politikavimą. Tikrai tokio tikslo neturiu. Tiesiog klausiau savaitgalį šios konferencijos ir ypač prof. Jokubaičio įžvalgos (tokios Jokubaitiškai provokuojančios), jo dalis konferencijoje prasideda nuo 1.24 val., privertė susimąstyti, kad daugybė fundamentalių sprendimų mūsų šalyje priimami neįtraukiant visuomenės. Aišku ir pati visuomenė dažnu atveju daug mieliau sėdi prie teliko ar naršo feisbuke, nei gilinasi į tai kokią kryptį už juos pasirenka Lietuvos ir Europos strategai. Taigi mano pasidalinimas yra kvietimas diskutuojant irtis į gelmę. Ir niekam nieko neprimetu. Tiesiog kaip laisvam ir demokratiškam krašte dalinuosi savo nuomone“, – tąkart teigė kunigas.

Į tokius žinomo dvasininko įrašus socialiniuose tinkluose sureagavo ir žinomi žmonės. Dainininkės Justės Arlauskaitės-Jazzu teigimu, toks požiūris atskleidžia tikrąją bedievystę. „Vemsiu. Kažkokių menkystų pasaulėlis... Neklausote savo popiežiaus, katalikai, pamanykit! Kokia tamsa ir kaip gėda, kai kunigai tokiais pezalais dalinasi... Liūdesys. Kiek dar daug kai kuriems reikia augti... Homofobai niekaip nesupranta: patinka jiems tai ar ne, LGBT žmonės visada buvo, yra ir bus. Kodėl žmonės taip nori kontroliuoti kas ne jų valioje? Kontroliuoti žmogaus pasirinkimą, galiausiai – meilę. Kokie didūs kai kurie jaučiasi.. Čia yra tikroji bedievystė. Tai yra nemeilė. Tai yra tamsa“, – kritikos strėlių negailėjo Jazzu.

Apie žinomo kunigo įrašus viešojoje erdvėje pasisakė ir nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė. „A. Toliato pasidalinimas buvo bjaurus, bet ko dar galima tikėtis? Labiau nustebintų, jei praneštų, kad pagaliau, po 50 remonto metų, bažnyčių stogai sutaisyti ir likusios lėšos skiriamos šeimoms, kurios skurdžiai gyvena“, – feisbuke rašė žinoma moteris.

Rašyti komentarą
Komentarai (66)

Kaip suprantu

Prarasime teisę reikšti nuomonę....tai tuo pačiu ir demokratiją...

Anonimas

musu laisva salis ir visi gali reiksti savo nuomone,toliatas yra nuostabus kunigas

Petras

Visi kas nebuvo susitikę su (tais galimai padarais) vakare kai jie yra apsvaigę, dirbantys aukštuose postuose,kokia jie skledžia agresiją , kokia psichologinę agresija jie skleidžia. Tik tas žmogus gali liaupsint juos . Pagalvokit jog europoj jiems draudžiama dirbti su vaikais, jie yra registruoti! Jie yra tiksinti bomba!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS