Karantinas pakeitė ir vestuvių planus: norinčiųjų tuoktis pernai sumažėjo penktadaliu | kl.lt

KARANTINAS PAKEITĖ IR VESTUVIŲ PLANUS: NORINČIŲJŲ TUOKTIS PERNAI SUMAŽĖJO PENKTADALIU

  • 1

Pernai mažėjo norinčiųjų tuoktis, mažiau santuokų sudaryta karantino mėnesiais, kai buvo taikomi didžiausi apribojimai žmonių susibūrimams. Vis dėlto Valentino diena sužadėtiniams atrodo vis patrauklesnė data sudaryti santuoką.

Teisingumo ministerija pastebi, kad vis daugiau porų vestuvių datai renkasi Valentino dieną – vasario 14-ąją.  2019 m. tądien buvo sutuoktos 95 poros, o pernai – šią dieną santuokos sudarymui rinkosi 118 porų. Šiemet Valentino diena yra nedarbo diena, todėl santuokų civilinės metrikacijos skyriuose registruojama nebus.

Pernai dėl pandemijos taikytų apribojimų santuokų skaičius sumažėjo 18 proc. 2020 metais įregistruota 16 531 santuokų, tai yra 2971 santuokomis mažiau nei 2019 m. Santuokų mažėjimo tendenciją lėmė tai, kad nemažai žmonių santuoką atidėjo vėlesniam laikui, kai nebegalios taikomi ribojimai.

Daugiausiai porų pernai susituokė rugpjūtį, kai karantino ribojimai buvo laisvesni. 2020 m. rugpjūtį registruota 3494 santuokos, kai tuo tarpu 2019 m. – 3987. 

Vedybų sutarčių tendencijos pastaraisiais metais išlieka panašios, jų sudaroma iki 2000. Pernai sudarytos1648 vedybų sutartys, 2019 m. – 1773.

Praėjusiais metais mažiau santuokų sudaryta su užsienio piliečiais, jų mažėjo beveik 500. Su užsieniečiais 2020 m. susituokė 714 asmenų, tuo tarpu 2019 m. jų buvo – 1186.

Teisingumo ministerijos duomenimis, daugiausia santuokų 2020 m. fiksuota Vilniuje – 4800, tačiau užpernai skaičius buvo penktadaliu didesnis. Kituose miestuose taip pat gauta maždaug 15-20 proc. mažiau prašymų tuoktis nei anksčiau.

Didžioji dalis santuokų sudaryta Civilinės metrikacijos įstaigose. Santuokų skaičius sutuoktinių pasirinktose vietose daugelyje savivaldybių išliko nepakitęs. Galimybė registruoti santuokos ceremoniją reprezentacinėse ar jaunavedžių pasirinktose vietose egzistuoja nuo 2009 metų. Jaunavedžiai santuokai registruoti dar rinkosi viešbučius, kavines, kaimo turizmo sodybas, muziejus, pajūrį.

Būsimi sutuoktiniai prašymus tuoktis gali pateikti ne tik tiesiogiai atvykę į įstaigą, bet ir nuotoliniais būdais: elektroniniu paštu, registruotu paštu arba per kurjerį. Nuotoliniais būdais galima pateikti ir pažymą, kad nėra kliūčių sudaryti santuoką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

,

nes pas mus pidar.... daugeja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS