Kas antras policijos pareigūnas galėtų išeiti į pensiją: ar liks, kas mus „gins, saugos ir padės“? | kl.lt

KAS ANTRAS POLICIJOS PAREIGŪNAS GALĖTŲ IŠEITI Į PENSIJĄ: AR LIKS, KAS MUS „GINS, SAUGOS IR PADĖS“?

  • 25

Policijos sistema susiduria su pareigūnų senėjimo problema. Anot policijos vadovo, šiuo metu kas antras pareigūnas turi teisę išeiti į pensiją. Vien pernai iš sistemos pasitraukė virš 170 pareigūnų. Kasmet dirbančiųjų policijoje amžiaus vidurkis sensta. Ar bus kas ateityje mus „gins, saugos ir padės“? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla.

– Koks dabar yra policininko amžiaus vidurkis?

– 38 metai.

– Kada policininkas išeina į užtarnautą pensiją?

– Policijos pareigūnas pagal Vidaus tarnybos statutą turi galimybę išeiti ištarnavęs 25 metus. Prieš kurį laiką, kai galiojo kitos nuostatos, užteko 20 metų.

– Tai, paskaičiavus, gautųsi 40–45 metų amžiaus darbuotojas?

– Kažkada į pensiją buvo galima išeiti 38 metų. Pavyzdžiui, aš pats galėjau išeiti prieš vienuolika metų. Dabar laikas yra šiek tiek pavėlintas. Taip, yra problema. Mes ne tik konstatuojame, kad yra problema, nes didelis skaičius mūsų pareigūnų jau šiandien gali palikti tarnybą, tačiau problema yra sprendžiama. Pavyzdžiui, šiais metais jau turime arti 500 kandidatų papildyti policijos gretas. Manau, kad iš metų į metus tas skaičius didės ir problema amortizuosis. Bet ši problema, organizacijos senėjimas, nėra tik Lietuvos policijos. Mes matome bendras demografines problemas, situaciją tiek Lietuvoje, tiek ES šalyse, todėl mes ne vieni kovojame su šiuo iššūkiu.

– Apklausos rodo, kad policijos įvaizdis visuomenės akyse gerėja, tačiau to nepakanka, kad jauni žmonės rinktųsi darbą policijoje. Profsąjungos paskaičiavo, kad alga būtų tas dalykas, kuris pastūmėtų jaunuolius rinktis policijos darbą. Tačiau, jei teisingai sako, į rankas yra 1 tūkst. eurų.

Tikimės, kad atlyginimai didės.

– Šiais metais policijos pareigūno atlyginimo vidurkis pasieks 1440 eurų į rankas, tai šiek tiek daugiau nei 1 tūkst. eurų. Kai kuriais klausimais mes su profesinėmis sąjungomis sutariame, bet kai kuriais klausimais turime skirtingų nuomonių. Tikrai matome, kad atlyginimai auga. Per trejus metus statistiškai policijos pareigūnas uždirbo trečdaliu daugiau. Tikimės, kad atlyginimai didės. O dėl policijos pareigūno profesijos populiarumo, tai iš metų į metus mes turime didesnį skaičių norinčių papildyti policijos gretas, jeigu mes juos visus priimtume, tos problemos nebeturėtume. Bet, deja, žinome, kad policija nėra UAB ir galioja visai kiti reikalavimai, tad didelė dalis atkrenta dėl reputacijos, kita dalis neišlaiko egzaminų, trečia dalis turi problemų su sveikata. Šios trys dedamosios daro situaciją tokią, kokia yra – priimame ženkliai mažiau, nei yra norinčiųjų tapti policijos pareigūnais.

– Na, o tiems, kurie dirba, tenka didesnis krūvis. Profsąjunga sako, kad dabar Lietuvoje trūksta 1,5 tūkst. policijos pareigūnų.

– Šiuo atveju problema yra procedūros. Pasinaudosiu ES šalių policijos statistika. Pavyzdžiui, Suomijoje 100 tūkst. gyventojų yra dvigubai mažiau policijos pareigūnų nei Lietuvoje, tačiau Suomijoje policija sėkmingai vykdo pavestas funkcijas. Matyt, problemos yra ir mūsų funkcijose, ir Baudžiamojo proceso kodekse, apie kurį kalbame. Manau, kad tinkamai sutvarkius procedūras, toks policijos pareigūnų skaičius būtų optimalus tokiai valstybei kaip Lietuva, kuri demografiškai ir senėja, ir toliau mažėja. Tad šioje vietoje su profesinėmis sąjungomis nelabai norėčiau sutikti, kad mes mažėjame, kad mūsų yra per mažai, kad mes visi esame pervargę. Iš dalies tai yra tiesa, tačiau, matyt, problemos slypi kiek kitose vietose.

– Grįžtant prie pareigūnų senėjimo temos ir tai, kad kas antras galėtų išeiti į užtarnautą pensiją, tai ar bus po dešimtmečio, kas mus „gins, saugos ir padės“?

– Tikrai Lietuvos gyventojai gali būti ramūs, jaustis saugiai, mes kartu su visuomene viską padarysime, kad Lietuvoje būtų saugu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Dabar yra policininkų trūkumas Vilniuje, Panevėžyje, Mažeikiuose. Kaip ten sprendžiamos problemos?

– Vilniaus policijos problemas mes sprendžiame mokėdami specialų sostinės priedą. Turbūt esame pirmieji iš visų institucijų Lietuvoje, kuri moka 150 eurų. Kiekvienais metais tuos skaičius peržiūrinėsime. Atsiranda naujos socialinės lengvatos, pavyzdžiui, darbdavys apmoka už buto nuomą. Pakeliui yra įstatymo projektas, kad būtų apmokėta ir dalis palūkanų. Manau, kad socialinis paketas auga, didėja ir tai mūsų tarnybą daro patrauklesne.

– Kaip dėl tarnybos regionuose?

– Galioja tas pats, bet mes pirmiausia kalbame, kad Vilniuje turime užtikrinti maksimalius reikalavimus sau, pirmiausia spręsti sostinės problemas, tačiau kai kurie didieji ir regioniniai miestai irgi susiduria su problemomis, bet tos papildomos socialinės lengvatos, atlyginimų didinimas, krūvių ir funkcijų peržiūra irgi turbūt tarnautų kaip policijos kaip patrauklesnės institucijos padarymas.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

GMP darbuotojai- brigadose

atlieka ŽYMIAI saudetingesnį, pavojingesnį darbą, bet į pensiją eina kaip visi mirtingieji. KODĖL????

Policija

GINA> SAUGO TIK nusikaltėlius, o tyčiojėsi iš dorų žmonių. Padeda IRGI jiems. DAUG kartų teko tuo įsitikinti. POlicijoe žmonės YTIK kinologai. VISKAS.

Če

Apie algas makaronus kabina, pasidomėkit kokia pensija laukia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS