DIENOS RŪPESTIS
Kavinėse įtikti klientui nelengva
Nemaža dalis klaipėdiečių, taupydami savo laiką, pusryčiauja, pietauja ar vakarieniauja netoli darbo vietos. Kavinių uostamiestyje netrūksta, todėl kiekvienas gali išsirinkti, kurios užeigos patiekalų įvairovė, porcijų dydis ir kainos jam yra priimtiniausi. Tačiau kartais pasitaiko itin išrankių klientų, kurie būna nepatenkinti mišrainės komponentais, per mažu mėsos gabalėliu ar, jų nuomone, su konkrečiu valgiu nesiderinančiu padažu.
Norėdami įtikti lankytojams, kavinių savininkai stengiasi išpildyti menkiausius kliento norus.
Paprastai konkrečios viešojo maitinimo įstaigos valgiaraštį sudaro savininkas kartu su virėju. Visų jame išvardintų patiekalų svoris, išeiga bei receptūra registruojami specialiuose normatyviniuose dokumentuose – kalkuliacijos ir technologijų aprašymo kortelėse. Lietuvos metrologijos inspekcijos Klaipėdos apskrities sektoriaus viršininkė Liudmila Vaitkuvienė teigė, kad porcijų dydis, patiekalą sudarančių komponentų svoris nėra oficialiai patvirtintas jokiais dokumentais. Dažniausiai yra kontroliuojama maisto produktų kokybė, maisto paruošimo higieninės sąlygos. Valgiai paprastai gaminami atsižvelgiant į kortelėse užfiksuotus duomenis. Klientui pageidaujant, patiekalo sudėtis gali būti keičiama – galima užsisakyti dvigubą porciją, atsisakyti ar pasirinkti kitokį garnyrą, paprašyti nedėti į mišrainę tam tikro ingrediento, tačiau visų ingredientų svoris turi būti pastovus. Jei bandoma sukčiauti ir mažinti porcijų dydį, kavinės savininkas gali būti nubaustas nemaža pinigine bauda – nuo 200 iki 2000 litų. Tačiau, anot L. Vaitkuvienės, paprastai tokie pažeidimai būna sunkiai įrodomi.
Klaipėdos kavinių savininkai stengiasi patenkinti bet kokį kliento pageidavimą, kad tik jis išeitų patenkintas ir norėtų čia užkąsti dažniau. Kavinei-barui “Sūkuriai” vadovaujantis Alfonsas Staponkus “Klaipėdai” sakė, kad lankytojai neretai užsisako tik pusę patiekalo porcijos, kartais paprašo nedėti į mišrainę nemėgstamos daržovės, užsisako kitokį nei nurodyta valgiaraštyje padažą. “Kiekvienas žmogus turi teisę valgyti tik tai, kas jam patinka”, - teigė vyras.
Kavinėje “Storuliukas” dirbanti Larisa Skyrienė taip pat mano, kad svarbiausia yra patenkinti lankytojų norus. Pageidaujant keičiamas ir porcijos dydis, ir sudėtis. Anot jos, tokiais atvejais paprasčiausiai sumažėja ar padidėja patiekalo kaina.
Naujausi komentarai