Dienos rūpestis
Kelionėje daug maisto nereikia
Vasara – atostogų metas, kada dažnas važiuoja pailsėti į užsienį. Kokį maistą, vykstant autobusu, tinkamiausia būtų vežtis, kad jis nesugestų ir numalšintų alkį?
Klaipėdos miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gydytoja-higienistė Jūratė Mačiulienė sakė, kad dažniausiai žmonės vyksta į kelionę imdami dešras, kurios greitai genda. Kelionėje netinka ir šokoladu glaistyti arba kremu pertepti saldumynai.
Anot gydytojos, kelionei labiausiai tinka ilgo laikymo produktai, kurie parduotuvėse būna ne šaldytuvuose. Galima pasiimti pakramsnoti sausainių, riestainių, traškučių, duoniukų.
Norintiems mėsos J.Mačiulienė patarė vežtis nebent šaltai rūkyto kumpio. „Tačiau geriau mėsos neimti, nes, net ir esant 15 laipsnių temperatūrai, autobuse ji gali pradėti gesti“, - kalbėjo medikė.
J.Mačiulienė patarė į kelionę pasiimti namuose nuplautų vaisių bei daržovių.
Pageidaujantys pavalgyti sočiau gali pasiimti sultinio kubelių arba greitai paruošiamų koncentruotų sriubų. Galima pasiimti ir konservų. Tačiau gydytoja įspėjo, kad atidarius dėžutę konservus reikia suvalgyti iškart. Kitaip sunkieji konservų dėžutės metalai oksiduojasi ir gali pereiti į maistą.
Troškulį geriau malšinti mineraliniu vandeniu, bet ne vaisvandeniais. „Vaisvandeniai turi daug kalorijų, be to, nepakankamai numalšina troškulį“, - teigė gydytoja.
J.Mačiulienė patarė geriamąjį vandenį vežtis iš namų, o ne įsipilti iš pakelių šulinių arba tualetų.
Turizmo agentūros „Grūda“ Klaipėdos filialo direktorė Natalija Pilibavičienė patarė vykstant į kelionę per daug maisto neprisikrauti. „Kelionėje daug tenka sėdėti, būna karšta, todėl valgyti norisi ne per daugiausiai. Be to, dabar dažniausiai kelionės organizuojamos taip, kad kuo daugiau būtų nakvynių viešbučiuose. Ten visada rytais duodami pusryčiai“, - pasakojo kelionių agentūros vadovė.
Pašnekovė pasakojo, kad paprastai autobusai kas kelias valandas sustoja benzino kolonėlėse, kuriose yra ir kavinių. Jose galima pakankamai sočiai pavalgyti. „Nebrangiai galima papietauti Lenkijoje. Ten kainos tokios pat, kaip ir pas mus“, - pasakojo N.Pilibavičienė.
Daugiau maisto moteris patarė įsidėti tik keliaujant į brangesnes šalis, pavyzdžiui, į Norvegiją arba Šveicariją. Tada galima pasiimti ir rūkytos arba vytintos dešros, konservų, koncentruotos sriubos, bulvių košės. Tačiau dešrą reikėtų suvalgyti pirmosiomis kelionės dienomis, kad nesugestų.
Kelionėje reikėtų nepamiršti laikytis higienos. Gydytoja J.Mačiulienė patarė keliautojams neužmiršti pasiimti servetėlių rankoms nusišluostyti, geriausiai sudrėkintų.
Naujausi komentarai