Kodėl notarų įkainiai skirtinguose miestuose – nevienodi? | kl.lt

KODĖL NOTARŲ ĮKAINIAI SKIRTINGUOSE MIESTUOSE – NEVIENODI?

Notarų veiksmų atlygio dydžius nustato teisingumo ministras ir jie privalomi visiems notarams. Vis dėlto dėl įvairių priežasčių paslaugos kainos gali skirtis. Taip sako Lietuvos notarų rūmų atstovas Aleksandras Matonis.

LRT Radijo klausytoja Danutė klausia, kodėl nevienodi įkainiai už notaro paslaugas įvairiuose miestuose.

„Dovanojau 3 ha žemės giminaičiui. Tauragėje, viename notarų biure, paskaičiavo, kad už dovanojimo dokumentų sutvarkymą reikės mokėti per 800 Lt. Tada nuvažiavau į Raseinius ir ten už tą pačią paslaugą sumokėjau tik 270 Lt. Kodėl tokie nevienodi notarų apetitai? Šitoks skirtumas – tai jau įžūlumas. Tokį nedidelį turtą tvarko tikrai ne turtuoliai“, – tikina LRT Radijo klausytoja.

Lietuvos notarų rūmų atstovas A. Matonis sako, kad ponia Danutė pateikia nepakankamai duomenų, kad būtų galima aiškiai nurodyti, kodėl skirtinguose rajonuose skirtingi notarai pateikia tokius skirtingus paskaičiavimus už notaro paslaugą.

„Noriu pabrėžti, kad notarų veiksmų atlyginimo dydžius nustato teisingumo ministras. Jie yra privalomi visiems notarams“, – tvirtina A. Matonis. Pašnekovo teigimu, šie paslaugų įkainiai yra viešai skelbiami, būtinai iškabinami notarų biuruose matomoje vietoje ir todėl klientas turi galimybę susipažinti su jais. „Žinoma, notaras, kliento pageidavimu, turi paaiškinti, kokių sąnaudų tikėtis“, – pabrėžia Lietuvos notarų rūmų atstovas.

A. Matonio žodžiais, spėlioti, kodėl atsirado toks ryškus kainų skirtumas galima įvairiai. Tai gali būti susiję su sutarties registracijos mokesčiu ir jo terminu. „Pvz., vienos dienos kaina ir 10 dienų kaina skiriasi keleriopai, tačiau tai liks tik spėlionėmis“, – mano pašnekovas.

Jei ponia Danutė jaučiasi nuskriausta, apgauta, mano, kad jos interesai yra nuskriausti, Lietuvos notarų rūmų atstovas siūlo kreiptis į Lietuvos notarų rūmus telefonu 8 5 2614757 arba el. paštu rumai@notarai.lt. „Išdėsčiusi visas aplinkybes, ji sulauks atsakymo ir paaiškinimo“, – teigia A. Matonis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS