Kodėl ukrainiečiai nesieja savo ateities su Lietuva? | kl.lt

KODĖL UKRAINIEČIAI NESIEJA SAVO ATEITIES SU LIETUVA?

  • 0

Lietuvoje – jau beveik 35 tūkstančiai karo atblokštų ukrainiečių. Toks skaičius ne tik didelis finansinis įsipareigojimas šaliai, bet ir viltis atsigauti mažėjantiems miesteliams ir darbo rankų ieškančioms įmonėms. Vieni miesteliai priimtų šimtus darbuotojų, kiti – tūkstančius. Dalis atvykusių ukrainiečių noriai darbinasi, tik darbdaviai per daug nesidžiaugia – vos ne kiekvienas atvykęs ukrainietis sako, kad kai tik galės, grįš į tėvynę.

Širvintų rajone su sūnumi verslininko namuose prisiglaudusios Ksenijos veide – šypsena, nors prieš dvi savaites kiekviena naktis karo siaubiamame Kyjive jai buvo košmaras.

„Mes išnešėme vaikišką lovytę ir čiužinį į laiptinę pirmame aukšte. Daugelis leidosi į rūsį, bet ten šalta. Aš su vaiku ten nėjau, miegojome vonioje, tualete, nes laikančiosios sienos sakė, kad ten saugiau“, – LNK pasakojo Ksenija Čeremišina.

Mamos pasakojimą bando nutraukti jau Lietuvoje ketvirtą gimtadienį atšventęs Timofėjus.  „Mama, griaustinio nebuvo“, – įsiterpė berniukas.

Ksenija atskleidžia – norėdama apsaugoti sūnų, ji nesakė visos tiesos, kas vyksta Ukrainoje. 

„Jis klausė, kodėl mes miegame ne namie, lovelėje, o kažkur einame. Sakiau, kad bus blogas oras – stiprus griaustinis ir žaibas, kuris gali išdaužti mums langus, todėl mes leidžiamės į saugesnę vietą“, – pasakojo karo pabėgėlė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Dabar Ksenijai su sūnumi – saugu. Ji svarsto ieškoti darbo. Kiek gyvens Lietuvoje, ji sako neįsivaizduojanti. Kyjive jos laukia karo ligoninėje dirbantis vyras, kuris jau mėnesį iš jos neišeina. 

„Jis į budėjimą išvažiavo vasario 23 dieną, o 24 dieną kaip visi ukrainiečiai atsibudome nuo sprogimo. Iki šios dienos jis ligoninėje – operuoja kareivius ir iš ten išeina“, – pasakojo karo pabėgėlė.

Kita ukrainietė Arega Aganisian su vyru tėvynėje turėjo įmonę – nuosavą kavinę. O dabar maistą gamina ją įdarbinusiame Širvintų rajono restorane. Jai teko paragauti ir lietuviškų cepelinų.

Arega kaip ir Ksenija svajoja grįžti į namus Ukrainoje. „Dėl šeimos – ten nuosavas namas, savo buitis – mieliau. Nors čia mane priėmė labai gerai, aš patenkinta ir miestu, ir žmonėmis“, – sakė moteris.

Ją įdarbinusi verslininkė sako nesitikinti, kad karo atblokšti ukrainiečiai Lietuvoje liks visam laikui.

„Jeigu aš taip galvočiau, tai būtų truputį egoistiška. Aišku, mums pastoviai trūko rankų. Bet žmonės prarado namus, paliko šeimą, gimines, tai negali sakyti – likite čia “, – sakė restorano savininkė Susana Simonian. 

Širvintose, Užimtumo tarnybos duomenimis, yra per šimtą laivų darbo vietų, kai kurie darbdaviai gali priimti nors ir 30 darbuotojų iškart. Anot Širvintų merės, karo pabėgėliai noriai darbinasi, o viena ukrainietė net nelaukė, kol jai kas pasiūlys darbą.

„Atėjo pas mus į sporto centrą ieškoti direktorės, nes ji yra profesionali aerobikos trenerė. Direktorės nerado, nes direktorė turėjo nedarbingumo pažymėjimą. Ji atėjo į sporto klubą, nusipirko mėnesinį abonementą ir per socialinius tinklus pradėjo kviesti širvintiškes ateiti sportuoti. Nepatikėsite – per savaitę sporto klubas pasipildė apie 50 širvintiškių“, – pasakojo Širvintų merė Živilė Pinskuvienė. 

Kiek merė bendravo su ukrainietėmis, jos čia užsibūti neplanuoja.

Šiaulių miesto verslininkų nuotaikos – taip pat ne optimistinės. Ukrainiečiai darbinasi, tik nežinia, kuriam laikui.

GALERIJA

  • Arega Aganisian
  • Ksenija Čeremišina.
LNK stop kadrai
Gairės: karas Ukrainoje, pabėgėliai iš Ukrainos, darbas, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS