Kokia lietuvių pagalba Ukrainai šiuo metu – svarbiausia? | kl.lt

KOKIA LIETUVIŲ PAGALBA UKRAINAI ŠIUO METU – SVARBIAUSIA?

  • 0

Nuo pat pirmos dienos kovojančią Ukrainą remianti organizacija „Maži, bet stiprūs“ kviečia daryti gerus darbus kartu ir savo kalėdinę eglutę šiemet papuošti ypatingu žaisliuku – mažu simboliniu dronu. Plačiau – LNK reportaže.

Plačiau apie idėją papasakojo organizacijos „Maži, bet stiprūs“ įkūrėjas, vadovas Raimundas Aleknavičius bei inžinierius Andrius Girjotas.

Ką jums pavyko nuveikti per tą laiką, kai įkūrėte organizaciją?

„Mūsų organizacija „Maži, bet stiprūs“ įsikūrė nuo pat karo Ukrainoje pradžios. Per tą laiką surinkta 1 mln. eurų aukų ir nuvežta virš 60 siuntų į Ukrainą. Pačioje pradžioje vykdėme ganėtinai plačią veiklą. Dirbome ir su pabėgėliais, ir aukas rinkome. Paskutiniu metu koncentruojamės konkrečiai į dronų projektus. Turime keletą dronų projektų, kuriuos vystome. Kaip tik turime kalėdinę akciją apie juos“, – sakė R. Aleknavičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Prieš prasidedant karui, žmonės žiūrėjo į dronus kaip į žaislus, kuriuos galima pakelti į orą bei padaryti gražią nuotrauką. Entuziastai juos pirkdavo. Tačiau dabar viskas pasikeitė. Koks tas pokytis?

„Situacija pasikeitė iš esmės. Karas Ukrainoje vadinamas technologijų karu. Technologijos vystosi labai greitai. Kas liečia dronus, tai pradžioje visi buvo labai stebinami „Bayraktaro“ rezultatu. Lietuva rinko aukas „Bayraktarui“. Vėliau jis nuėjo į antrą planą, nes sustiprėjo gynybinės priemonės. Tada atėjo „Mavikų“ era, komercinių dronų era, kurie buvo naudojami ne tik žvalgybai, bet ir atakoms. Dabar turime ypatingai karaliaujantį FPV tipo droną. Komerciniai dronai vis dar išliko žvalgybai, tačiau atakoms žymiai efektyvesni FPV tipo dronai“, – teigė R. Aleknavičius.

Atsinešėte kelis dronų pavyzdžius. Kur jie gaminami, kam jie naudojami ir kokią žalą okupantui jie gali padaryti?

„Vienas iš jų yra „TORO“ dronas. Juos darome kartu su ukrainiečiais. Padedame juos įsigyti, padedame juos perdaryti ir paruošti keliauti į frontą. Kitas čia esantis dronas yra dronas-kamikadzė. Prie jo pridedamas tam tikras sviedinys ir jis toliau keliauja dirbti į frontą. Siunčiamas naikinti priešo sunkiąją techniką, ryšio sistemas“, – sakė A. Girjotas.

Kaip toli dronas-kamikadzė gali nuskristi?

„Šio drono techninė charakteristika yra maždaug apie 15 km. Tačiau priklauso nuo to, ką jis neša, kokį svorį kelia, kokia baterija uždėta“, – teigė A. Girjotas.

Šiuo metu frontas yra labai karštas, todėl ši dovana yra pati vertingiausia.

Ar jūs tik perdarote, ar ir gaminate dronus? Ar tvarkote ukrainiečių atsiųstus karo lauke žalą patyrusius dronus?

„Mes ir tvarkome. Šiuo atveju kalba yra apie komercinius dronus. Tačiau kalbant apie kitus, tai padedame pakoreguoti. Iš esmės drono struktūra yra standartinė: yra variklis, yra valdiklis, yra ryšio priemonės. Priklausomai nuo to, kokia situacija fronte tuo metu, mes atitinkamai padedame pasikoreguoti“, – sakė A. Girjotas.

Kaip jums pavyksta įveikti priešo antidroninius ginklus? Ar dedate slaptų ingredientų, kurie paverčia dronus nematomais priešui?

„Tai yra katės ir pelės žaidimas. Jei kare yra kažkokia priemonė, visada atsiranda kažkokia priešprieša arba apsauga nuo tos priemonės. Daromas nuolatinis progresas, ieškoma sprendimų, kurie leistų dronui priskristi arčiau, pataikyti tiksliau“, – sakė A. Girjotas.

Ar dronai frontuose įgyja vis didesnę reikšmę?

„Visiškai teisingai. Pagrindinė įtaka tokia, kad rusai su sunkiąja technika sunkiai privažiuoja į artimesnę fronto liniją. Jie arba užvažiuoja ant minų, arba yra pažeidžiami dronų. Dabar priešas naudoja ypatingai daug gyvosios jėgos. Sunkioji technika privažiuoja, iki kur dar gali pasiekti ir tada išleidžiamos karių grupės. Priešas visiškai nevertina gyvosios jėgos. Žmonės yra gerokai pigesni ir nevertingesni nei sunkioji technika“, – sakė R. Aleknavičius.

Jūsų organizacija „Maži, bet stiprūs“ turi labai gražią Kalėdų dovaną.

„Šiuo metu vyksta mūsų organizacijos vykdoma paramos akcija „Pergalės žaisliukas“. Eglutės žaisliukas yra tokia simbolinė akcijos dovanėlė. Jis ypatingas tuo, kad yra pagamintas iš tų pačių medžiagų ir su tais pačiais 3D spausdintuvais, kuriuos mes kartu su partneriais naudojame gaminant FPV dronų detales ir priedus. Kas įsigyja šią dovanėlę, prisideda prie labai vertingos ir prasmingos dovanos Ukrainos kariams. FPV dronai bus įsigyjami už visas surinktas aukas. Šiuo metu frontas yra labai karštas, todėl ši dovana yra pati vertingiausia“, – teigė R. Aleknavičius.

Gairės: parama Ukrainai, pagalba Ukrainai, karas Ukrainoje, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS