Prezidentas išimties tvarka Lietuvos pilietybę suteikė britų menininkui | kl.lt

PREZIDENTAS IŠIMTIES TVARKA LIETUVOS PILIETYBĘ SUTEIKĖ BRITŲ MENININKUI

Prezidentas Gitanas Nausėda išimties tvarka pirmadienį Lietuvos pilietybę suteikė žinomam lietuvių kilmės britų violončelininkui, kompozitoriui, vizualiųjų menų kūrėjui Antony Lukoszevieze’iui (Entoniui Lukoševieciui).

Apie tai per spaudos konferenciją pranešė prezidento patarėja Jolanta Karpavičienė.

Anot jos, prezidentas sprendimą priėmė atsižvelgdamas į Pilietybės reikalų komisijos pernai lapkritį pateiktą siūlymą. A. Lukoszevieze’iaus seneliai yra kilę iš Lietuvos, muzikas yra vedęs Lietuvos pilietę, menininkę Pauliną Pukelytę.

„Šalies vadovas praeitą penktadienį nuotoliniu būdu susitiko su Lietuvos Respublikos pilietybę siekiančiu įgyti A. Lukoszevieze’iumi ir aptarė jo integraciją į Lietuvos visuomenę, o svarbiausia – muzikinę veiklą, kuri ypatingai reikšmingai prisideda prie mūsų šalies autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo“, – sakė J. Karpavičienė.

Anot jos, E. Lukoszevieze’ius, Europoje ir pasaulyje žinomas kompozitorius bei atlikėjas, jau daugiau nei 15 metų aktyviai domisi Lietuvos muzika, nuolat bendradarbiauja su šalies muzikos ansambliais, atlikėjais, kompozitoriais, jų kūrinius įtraukia į savo koncertines programas garsiausiose Europos koncertų salėse ir koncertuodamas nuolat pabrėžia savo lietuvišką kilmę.

Jo nuopelnus Lietuvos muzikai yra įvertinusi ir Kultūros ministerija, Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

„Prezidentas atsižvelgė, kad atlikėjas remia, palaiko ir skatina Lietuvos menininkų kūrybą, aktyviai prisideda prie jų kūrybos sklaidos Jungtinėje Karalystėje ir visoje Europoje, tuo pačiu stiprindamas Lietuvos žinomumą“, – sakė ji. 

Prašymą suteikti Lietuvos pilietybę A. Lukoszevieze’ius yra pateikęs 2019 metų gruodį. Išimties tvarka pilietybę G. Nausėda suteikia pirmą kartą.

Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkas Mykolas Natalevičius tvirtino, kad šis žingsnis yra svarbus Lietuvos kultūrinei diplomatinei, nes A. Lukoszevieze’ius svarbus keliais aspektais: ir dėl jo paties muzikos, ir dėl Lietuvos autorių įtraukimo į savo koncertines programas, taip pat ir dėl kultūrinio tarpininkavimo, kuris leidžia „lietuvių muzikos balsui sklisti pasaulyje“.

„Tarpininkavimas yra viena svarbiausių jo veiklos dalių, kuri ypač turi būti įvertinama. Kalbame apie tokius dalykus, kad Antono dėka net aštuoni kūriniai tarptautinių organizacijų buvo užsakyti lietuvių kūrėjams (...). Panašių atvejų mes neturime, turime pavienių bendradarbiavimų su užsienio kūrėjais, bet A. Lukoszevieze’iaus veikla yra unikali“, – pabrėžė M. Natalevičius.

1965-aisiais gimęs violončelininkas, avangardinės ir eksperimentinės muzikos bei tarpdisciplininių menų kūrėjas yra baigęs Londono Karališkąjį muzikos koledžą, 1995-aisiais įkūrė ansamblį „Apartment House“, pavadintą pagal žymaus Jungtinių Valstijų kompozitoriaus avangardisto Johno Cage'o (Džono Keidžo) kūrinį.

A. Lukoszevieze’ius tyrinėja ir atlieka eksperimentinius įvairių kompozitorių ir menininkų, tarp jų J. Cage’o (Dž.Keidžo), Christiano Wolfo (Kristiano Vulfo), Philipo Cornerio (Filipo Kornerio), Louise'os Bourgeois (Luizos Buržua), Jurgio Mačiūno kūrinius – pastarojo menininko kūrinius muzikas su savo ansambliu įrašė ir išleido 2014-aisiais.

A. Lukoszevieze’ius koncertavo daugybėje žinomų muzikos festivalių Europoje, Jungtinėse Valstijose, yra surengęs koncertų BBC, kitų Europos radijo stočių eteryje, yra koncertavęs su Birmingemo simfoniniu, Nyderlandų radijo simfoniniu, BBC Škotijos simfoniniu orkestru ir kitais žymiais kolektyvais.

 

 

GALERIJA

  • Lietuvių kilmės britų muzikas ir menininkas Antony Lukoszevieze
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Tai cia tas pats menininkas kuris sudais paiso paveikslus?

taigi

Panašiai prie Algirdo Mykolo buvo dalijami LR pasai rusų įžymybėms, kad nereikėtų su vizomis vargti, dabar britai apsirūpina pigiais pasais. Paksiui tai karūną nuėmė, o dabar?

TAIGIS

MAN LABAI PATIKO BRITŲ LIETUVIŠKOS KILMĖS KOMPOZITORIAUS ATLIEKAMAS KURINYS. YPAČ PATIKO KUR KURINYJE NORINT IŠGAUTI CHARAKTERINGUS GARSUS YRA SCENOJE SPROGDINAMI PREZERVATYVAI...BET KURINYS NĖRA GALUTINAI IŠBAIGTAS NES TRUKSTA PASKUTINIO AKORDO KAD KOMPOZITORIUS GARSIAI NUSIPERSTŲ Į MIKROFONĄ...TIKRAS FLIUKSUS MENAS....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS