Konstitucinis Teismas nesiima spręsti bazinės algos dydžio klausimo | kl.lt

KONSTITUCINIS TEISMAS NESIIMA SPRĘSTI BAZINĖS ALGOS DYDŽIO KLAUSIMO

  • 1

Konstitucinis Teismas penktadienį pranešė nenagrinėsiąs 2013 metais nustatyto valstybės politikų, teisėjų, pareigūnų ir tarnautojų pareiginės algos bazinio dydžio atitikties Konstitucijai, motyvuodamas, kad tokiu būdu vertintų valstybės ekonomikos politiką.

2013 metais šių asmenų pareiginės algos bazinis dydis buvo 450 litų (130,5 eurų). Jis buvo toks pats, kaip ir 2009 metais, Lietuvos ekonomikai dėl krizės susitraukus 15 procentų. Analogiškas dydis minėtiems biudžetininkams taikomas ir 2015 metais.

Tuo metu iki krizės politikų, tarnautojų, pareigūnų algos skaičiuotos naudojant 490 litų bazinį dydį, vėliau jis sumažintias iki 475 litų, o paskui - dar iki 450 litų.

Į KT kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas, suabejojęs, ar 2013 metais dar galėjo būti taikomas per ekonominę krizę sumažintas dydis, dėl kurio apskaičiuojami ir mažesni atlyginimai.

Tuo metu Konstitucinis Teismas pareiškė, kad yra pagrindas tokį kreipimąsi vertinti kaip prašymą atlikti valstybės ekonominės politikos turinio (įskaitant jos prioritetus), priemonių, pagrįstumo ir tikslingumo vertinimą, kuris Konstituciniame Teisme negali būti atliekamas.

Anot KT pranešimo, pareiškėjo pozicija dėl ginčijamo teisinio reguliavimo atitikties Konstitucijai pagrįsta ne teisiniais motyvais, o argumentais, susijusiais, be kita ko, su valstybės ekonominės politikos vertinimu.

Pagal Konstitucinio Teismo įstatymą tai, kad prašymas grindžiamas ne teisiniais motyvais, yra pagrindas atsisakyti nagrinėti šį prašymą.

Socialinės apsaugos ir darbo minsiterija (SADM) siūlo valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinio dydžio nekeisti ir 2016 metais. Bazinis dydis taikomas apskaičiuoti politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų pareigines algas ir karių atlyginimus.

Tai reiškia, kad jų baziniai pareiginiai atlyginimai kitąmet nesikeistų, išskyrus atvejus, kai būtų priimami atskiri sprendimai dėl konkrečių darbuotojų algų koeficientų dydžio pakeitimo.

SADM teigia atsižvelgusi „į Finansų ministerijos pateiktą informaciją, kad artimiausiu metu šalies finansinės galimybės bus labai ribotos“.

Kai kurios profesinės sąjungos, Teisėjų taryba tokį siūlymą sukritikavo, argumentuodama, kad pareiginės algos bazinis dydis nesikeičia nuo ekonominės krizės laikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Stud

Na pirmą kartą matau, kad KT pasielgtų protingai ir nesiimtų spręsti politinių klausimų. Būtų Kūris pirmininkas, jaučiu būtų ėmęsi šio klausimo vien dėl prestižo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS