Kontrolierė: dirbtinių klubo sąnarių kompensavimo tvarka diskriminuoja vyresnius pacientus | kl.lt

KONTROLIERĖ: DIRBTINIŲ KLUBO SĄNARIŲ KOMPENSAVIMO TVARKA DISKRIMINUOJA VYRESNIUS PACIENTUS

  • 1

Standartinių mechaninio tvirtinimo dirbtinių sąnarių kompensavimo tvarka yra diskriminuojanti, ja pažeidžiamos vyresnių nei 65 metų pacientų teisės, konstatavo lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

„Automatinis nustatymas, kokio tipo implantas tinkamiausias žmogui, kelia susirūpinimą. Ar tikrai visų 64 ir 66 metų asmenų kaulai taip stipriai skiriasi? Vyresnio amžiaus pacientams skiriami klubo sąnario endoprotezai turėtų priklausyti nuo gydytojo išvados, o ne to, ar asmuo gali įpirkti jam tinkamiausią protezą“, – Lygių galimybių kontrolierės tarnybos pranešime sakė B. Sabatauskaitė.

Dėl galimos diskriminacijos į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi 67 metų klubo sąnarių artroze sergantis asmuo, kuriam reikalingas abiejų sąnarių keitimas.

Vyresnio amžiaus pacientams skiriami klubo sąnario endoprotezai turėtų priklausyti nuo gydytojo išvados, o ne to, ar asmuo gali įpirkti jam tinkamiausią protezą.

Pasak jo, gydytojas rekomendavo mechaniniu būdu tvirtinamus endoprotezus, tačiau paaiškėjo, kad už juos žmogus turi mokėti pats. Jam būtų skirta tik nedidelė kompensacija.

Sąnarių endoprotezavimo ir išlaidų sąnarių endoprotezams įsigyti kompensavimo tvarkos apraše numatyta, kad nemokami mechaninio tvirtinimo sąnarių endoprotezai gali būti implantuojami tik asmenims, į eilę įtrauktiems iki jiems sukanka 65 metai. Vyresniems pacientams ir pacientėms visiškai kompensuojami tik cementinio tvirtinimo sąnario endoprotezai.

Sąnario endoprotezai (dirbtiniai implantai, pakeičiantys natūralius sąnarius) pagal tvirtinimo būdą skirstomi į cementinio, mechaninio ir mišraus tvirtinimo. Koks implantas tinkamiausias konkrečiam žmogui, nustato gydytojas.

Jaunesniems nei 65 metų pacientams visiškai kompensuojami ir cementinio, ir mechaninio tvirtinimo klubo sąnario implantai, vyresniems – tik cementinio.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai nurodė, paciento amžius yra vienas svarbiausių kriterijų nustatant, koks implantas tinkamiausias. Cementinio tvirtinimo implantai tinka ir blogesnės būklės kaulams, tokie endoprotezai vyresnio amžiaus asmenų sveikatai kelia mažesnę riziką.

VLK atstovų teigimu, tokia tvarka grindžiama pacientų interesų apsauga – nemokamo protezo tipas nepriklauso nuo atskirų gydytojų nuomonės.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba primena, kad dar 2020 metais, tirdama panašų diskriminacijos atvejį, lygių galimybių kontrolierė kreipėsi į keturių ligoninių ekspertus, kurie pareiškė, jog paciento amžius gali būti tik vienas iš kriterijų, pagal kurį parenkamas endoprotezas. Anot jų, itin svarbi yra sveikatos būklė ir kaulo kokybė. Ekspertų teigimu, nėra tvirtų mokslinių duomenų, nuo kokio amžiaus turėtų būti implantuojamas cementinio tvirtinimo endoprotezas.

Lygių galimybių kontrolierė kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją siūlydama keisti diskriminacinę tvarką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

70-metė" senjora"

Ačiū Birute už rūpestį senesniems nei 60 metų. Linkiu, kad susilauktum su vyru poros vaikelių, bet su tikru vyru, o ne moterim.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS