Koronavirusas Lietuvoje: svarbiausios antradienio naujienos | kl.lt

KORONAVIRUSAS LIETUVOJE: SVARBIAUSIOS ANTRADIENIO NAUJIENOS

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų apie koronaviruso situaciją Lietuvoje apžvalgą.

Virusas gęsta. Per parą patvirtinti penki nauji koronaviruso atvejai – mažiausiai pastarąjį mėnesį. „Infekcija gęsta“, – pareiškė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Tačiau ministras pabrėžė, kad rekomendacija senjorams nebendrauti su savo vaikais ar anūkais gali išlikti ilgą laiką, nes nesant vaistų ir vakcinos rizikos grupės asmenims virusas išlieka labai pavojingas. Ministerija patikslino koronaviruso statistiką – pagal atnaujintus duomenis, Lietuvoje virusas patvirtintas 1344 žmonėms. Šalyje mirė 44 virusu užsikrėtę žmonės, Latvijoje – 13, Estijoje – 50 žmonių.

Židiniai slaugos namuose. Didžiausią nerimą kelia situacija netoli Nemenčinės esančiame Antavilių pensionate, kur nustatytas pirmasis koronaviruso atvejis pacientui, anksčiau virusas čia buvo nustatytas dviem darbuotojams. Dar vienas atvejis senyvo amžiaus pacientui nustatytas Kartenos katalikiškoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje Kretingos rajone.

Karantino švelninimas. Vyriausybė svarsto nuo savaitgalio arba kitos savaitės atnaujinti prekybą turgavietėse, o nuo gegužės 10 ar 15 dienos leisti keleivinius skrydžius į užsienį, pirmiausia – į Latviją, Vokietiją ir Lenkiją. Prezidentas Gitanas Nausėda po pokalbio su Klaipėdos regiono merais paragino Vyriausybę parengti rekomendacijas turizmo sektoriui.

Smūgiai ekonomikai. Vartotojų pasitikėjimo rodiklis balandį smuko daugiausiai per dvidešimtmetį. Šį mėnesį 73 proc. gyventojų teigė, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių blogės. Kovą taip manė 37 proc. Pablogėję vartotojų lūkesčiai gali lemti mažesnį išlaidavimą ne pirmo būtinumo reikmėms. Statistikos departamentas paskelbė, kad mažmeninės prekybos apimtys Lietuvoje dėl karantino kovą sumenko dešimtadaliu, lyginant su vasariu. Maitinimo ir gėrimų įmonių apyvarta krito net 46,5 proc.

Skolinimasis rinkoje. Lietuva antradienį tarptautinėse rinkose pradėjo platinti naujas penkerių ir dešimties metų euroobligacijų emisijas. Analitikai prognozuoja, kad gali būti pasiskolinta iki 1 mlrd. eurų. Vyriausybė kovo viduryje nusprendė, kad papildomai skolinsis iki 5 mlrd. eurų, kad turėtų pakankamai lėšų ekonomikai skatinti ir koronaviruso sukeltos krizės žalai mažinti.

Parama verslui. Socialinės apsaugosi ir darbo ministras Linas Kukuraitis informavo, kad iš visų paprašytų subsidijų už į prastovas išleistus darbuotojus, jos jau išmokėtos 96 proc. įmonių: kreipėsi daugiau nei 12 tūkst. įmonių, iš jų 11,7 tūkst. išmokas jau gavo. Verslo atstovai skundžiasi, kad valstybės parama vis dar stringa dėl perteklinių reikalavimų ir viduriniosios grandies valdininkų vėlavimo.

Kainų reguliavimas. Seimas pakluso prezidento Gitano Nausėdos veto ir atsisakė planų leisti Vyriausybei reguliuoti kainas ekstremalios situacijos metu – tai bus leidžiama tik įvedus nepaprastąją padėtį.

Griežtesnės įkalinimo bausmės. Seimas sugriežtino laisvės atėmimo bausmes už koronaviruso platinimą pažeidžiant privalomus sveikatos apsaugos reikalavimus. Pagal priimtą įstatymą, maksimali bausmė siektų net penkerius metus laisvės atėmimo. Vyriausybė teigia, kad griežtesnės bausmės atgrasys pažeidėjus, kritikai tokias pataisas vadina problemų sprendimo imitavimu, kuris tik iškreipia visą sankcijų sistemą. Prezidentas sako svarstantis galimybę vetuoti įstatymą.

Jokių nulinių valandų. Seimas atmetė liberalų pasiūlymą Darbo kodekse įteisinti nenustatytos apimties darbo sutartis – vadinamąsias nulines darbo valandas. Liberalai teigė, kad tai leistų darbdaviams lanksčiau planuoti darbą krizės metu, bet profsąjungos perspėjo, kad tokios pataisos labai pablogintų darbuotojų padėtį.

Rizika ligoninėse. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, patikrinęs 86 šalies ligonines, dvidešimtyje jų nustatė pažeidimų, kurie sudaro sąlygas plisti koronavirusui. Šiuo metu Lietuvos ligoninėse gydoma 117 koronaviruso pacientų, reanimacijoje – 15.

NATO perspėjimas. NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmą kartą pakomentavo dezinformacijos kampaniją, kai Lietuvoje buvo platintas jo vardu parašytas suklastotas laiškas, melagingai skelbiantis apie karių išvedimą iš Lietuvos dėl koronaviruso krizės. Aljanso generalinis sekretorius šį incidentą pavadino bandymu įnešti sumaištį ir suskaldyti NATO vienybę, bet pabrėžė, kad piktavaliai savo tikslo Lietuvoje nepasiekė. J. Stoltenbergo teigimu, melagingas žinias apie NATO dažniausiai skleidžia Rusija ir Kinija.


Užsienyje. Vokietijos vyriausybė nuo trečiadienio įveda reikalavimą dėvėti kaukes visose parduotuvėse, o mokslininkai perspėjo, kad šioje šalyje pradėjo augti užkrečiamumo rodiklis. Estijos vyriausybė nusprendė, kad vakarinių salų gyventojai, čia įregistravę savo gyvenamąją vietą, nuo gegužės 4-osios vėl galės laisvai judėti tarp šių salų ir šalies žemyninės dalies, o visi su salomis susiję judėjimo suvaržymai bus panaikinti gegužės 18 dieną. Latvijos švietimo ministerija nusprendė atšaukti egzaminus devintokams, bet dvyliktokams egzaminai bus rengiami liepos mėnesį. Tokijo vasaros olimpinių žaidynių rengėjai pareiškė, kad jei pandemija nesibaigs, kitų metų žaidynės bus atšauktos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ve'Rygą - į muulą!!! - kol jis mūsų tomis kaukėmis neuždusino.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS