Koronaviruso krizė: svarbiausios pirmadienio naujienos | kl.lt

KORONAVIRUSO KRIZĖ: SVARBIAUSIOS PIRMADIENIO NAUJIENOS

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą.

Viruso plitimas. Lietuvoje per parą patvirtinta 12 užsikrėtimo virusu atvejų. Pusė iš jų yra susiję su Santaros klinikomis: užsikrėtė du medikai bei keturi jų artimieji. Taip pat susirgo dar vienas Antavilių pensionato gyventojas, du žmonės užsikrėtė šeimoje, Lazdijų rajone užsikrėtė du šeimos nariai, užsiimantys gyvulių supirkinėjimu. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad siūlys Vyriausybei pratęsti karantiną ir po gegužės 31 dienos.

Memorandumas dėl algų. Verslo atstovai ir dalis profsąjungų Prezidentūroje pasirašė memorandumą, kuriuo darbdaviai įsipareigojo nemažinti darbuotojų atlyginimų, jei Seimas patvirtins prezidento siūlymus laikinai sumažinti gyventojų pajamų mokestį. Memorandumas nėra teisiškai įpareigojantis, todėl kritikai abejoja, ar visi darbdaviai jo laikysis. Seimas prezidento pasiūlymą mokesčio tarifą mažinti nuo 20 iki 15 proc. numato svarstyti antradienį. Valdantieji „valstiečiai“ iki šiol šiam siūlymui nepritarė.

Padėkos akcija. Vyriausybė paskelbė, kad birželio 1-ąją Lietuvoje vyks padėkos akcija žmonėms už sėkmingai įveiktą pirmąją COVID-19 bangą. Daugiau kaip pustrečio šimto kolektyvų savivaldybių viešose erdvėse atliks apie 15 minučių trukmės koncertus.

Skrydžių grįžimas. Latvijos oro bendrovė „Air Baltic“ pirmadienį atnaujina reguliarius skrydžius iš Vilniaus į Taliną. Nuo trečiadienio prasidės reguliarūs skrydžiai į Oslą – ten skraidins Vengrijos oro bendrovė „Wizz Air“, kiek vėliau – ir „Air Baltic“. „Wizz Air“ nuo birželio planuoja atnaujinti skrydžius ir į kitus Norvegijos miestus – Olesiundą ir Bergeną.

Baltijos šalių koordinacija. A. Veryga pranešė, kad Baltijos šalys pradeda derybas dėl vienodų sąlygų keliautojams iš kitų šalių. Ketinama nustatyti bendrus sergamumo rodiklius valstybėms, kad iš jų atvykstantiems asmenims Baltijos šalyse nebūtų taikoma privaloma dviejų savaičių saviizoliacija. Vidaus reikalų ministerija Vyriausybei siūlo nuo birželio 1 dienos panaikinti sienų kontrolę su Latvija. Šios ministerijos paskelbtais duomenimis, atidarius sieną su Latvija, per parą į Lietuvą atvyksta vidutiniškai 4400 žmonių, išvyksta – 6500.

Parama menininkams. Lietuvos kultūros taryba pradėjo mokėti vienkartines kompensacines išmokas savarankiškai dirbantiems kūrėjams, dėl karantino praradusiems pajamų. Dėl kompensacijų kreipėsi 863 žmonės, išmokos pasieks 698 kūrėjus, kurie atitiko kompensavimo programos sąlygas.

Šešėlio rizika. Finansų ministras Vilius Šapoka perspėjo matantis riziką, kad koronaviruso sukelta krizė vėl paskatins šešėlinę ekonomiką. Ministro teigimu, per kelerius metus šešėlinė ekonomika Lietuvoje susitraukė daugiau kaip 10 procentinių punktų.

Situacija „Rimi“. Prekybos tinklas „Rimi“ atnaujino centrinės virtuvės Vilniuje darbą. Gamybos padalinys praeitą savaitę buvo uždarytas, šešiems darbuotojams nustačius koronavirusą. Įmonė pranešė, kad dėl koronaviruso ištirta didžioji dalis virtuvės darbuotojų, atlikta papildoma dezinfekcija.

Žalia šviesa iš Briuselio. Europos Komisija patvirtino Lietuvos 10 mln. eurų paramos, skirtos kultūros ir meno institucijoms bei organizacijoms dėl koronaviruso protrūkio, schemą.

Teatro nuostoliai. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro direktorius Jonas Sakalauskas pranešė, kad dėl karantino jo vadovaujamas teatras gali netekti apie milijono eurų pajamų.

Apdovanojimų ceremonija. Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijų – „Auksinių scenos kryžių“ – apdovanojimų ceremonija dėl paskelbto karantino perkelta į rudenį. Ji vyks lapkričio 5 dieną Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Užsienyje:

* Švedija pranešė, kad šalyje mirė jau daugiau kaip 4 tūkst. naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

* Estijoje per parą mirė vienas koronavirusu užsikrėtęs asmuo ir nustatytas vienas naujas koronavirusinės infekcijos atvejis. Latvijoje patvirtinti du nauji užsikrėtimo atvejai.

* Japonijos premjeras Shinzo Abe atšaukė dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 paskelbtą nepaprastąją padėtį.

* JAV prezidentas Donaldas Trumpas uždraudė keliones iš Brazilijos, kuri tapo nauju pandemijos epicentru.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija pranešė, kad pasirašė susitarimą su Baltarusijos Ekstremaliųjų situacijų ministerija dėl ankstyvojo pranešimo apie branduolinę avariją ir keitimosi informacija apie atominės energetikos objektus ir veiklą.

* Susisiekimo ministerija apkaltino „Lietuvos geležinkelių“ vadovybę užvilkinus ir nepagrįstai pabranginus geležinkelio ruožų elektrifikavimo projektą. Paviešintoje vidaus audito ataskaitoje teigiama, kad konkurso laimėjusios Ispanijos bendrovės reputacija kelia abejonių. Įmonė su priekaištais nesutinka.

* Dėl paskelbto karantino Lietuvos apeliacinis teismas į rudenį nukėlė Sausio 13-osios bylos nagrinėjimą.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, koronaviruso krizė, LNK1, COVID-19 saviizoliacija, karantinas Lietuvoje
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

ŽIAURU: "Veryga pranešė, kad siūlys Vyriausybei pratęsti karantiną ir po gegužės 31 dienos" - kadangi tas siūlymas grindžiamas NE medicininiais, o represiniais (esą - teisiniais) argumentais, tai - kada ve'Ryga į Staliną persikūnijo?..

cha

Ne karantiną Veryga turi tęsti, o uždaryti ligonines ir med. personalą, kurie platina užkratą.

blefas

viskas varoma ant vyruso nusiperdei ..jau vyrusas svarbu butu zmogus o byla prisiusim pagal s talina tik masiskiau ir ciniskiau ?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS