Koronaviruso pandemija paveikė ir kariuomenės darbą: teko keisti įprastinę tvarką | kl.lt

KORONAVIRUSO PANDEMIJA PAVEIKĖ IR KARIUOMENĖS DARBĄ: TEKO KEISTI ĮPRASTINĘ TVARKĄ

Lietuvos kariuomenėje koronavirusu serga apie 100 karių, daugiausia židinių pasiskirstę didžiosiose Klaipėdos, Šiaulių, Vilniaus apskrityse esančiose savivaldybėse. Vis dėlto COVID-19 židiniai kariuomenėje nėra dideli, pranešė Gynybos štabo viešųjų ryšių karininkas kapitonas Andrius Dilda.

Kaip pažymi kariuomenės atstovas, dėl pandemijos grėsmių kariuomenei teko pertvarkyti įprastą darbą – darbuotojai pagal galimybes dirba nuotoliniu būdu, susitikimus ir komandiruotes pakeitė vaizdo telekonferencijos. Koreguoti teko ir įprastinę tvarką kariuomenės padaliniuose.  

„Turimos priemonės ir taikomi ribojimai pirmosios viruso bangos metu padėjo išvengti didesnių užsikrėtimų, tačiau Lietuvos kariuomenės specialistai nuolat vertina ir analizuoja esamą padėti bei teikia vadovybei pasiūlymus, kokius įrankius ir priemones reikėtų papildomai aktyvuoti“, – Eltai atsiųstame komentare sako kptn. A. Dilda.

Jis taip pat pažymėjo, kad visi kariai, padedantys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams, yra aprūpinti apsauginėmis veido kaukėmis, akiniais, rankų dezinfekcinėmis priemonėmis, vienkartinėmis pirštinėmis.

Saugumo priemonės taikomos ir kariuomenės padaliniuose

Kalbėdamas apie pasikeitusį darbą kariuomenės padaliniuose, A. Dilda pažymėjo, kad karinėse teritorijose yra ribojamas judėjimas, griežtinamas patekimas, taikomos kitos saugos ir kontrolės priemonės.

„Visuose kariniuose daliniuose yra ribojamas karių ir transporto priemonių judėjimas tarp padalinių, paliekant tik būtiną susisiekimą, griežtinamas patekimas į karinius vienetus, vykdoma įeigos kontrolė (deklaracijos, temperatūros matavimas), maitinimas ir sveikatos priežiūros paslaugos organizuotos taip, kad nesusidarytų eilės“, – paaiškino kariuomenės atstovas.

Kapitonas A. Dilda taip pat akcentavo, kad artimiausias dvi savaites nuolatinės pradinės privalomosios karo tarnybos kariai liks savo tarnybos vietose kariuomenės padaliniuose.

„Po dviejų savaičių nuolatinės pradinės privalomosios karo tarnybos karių išleidimo į namus sąlygos bus koreguojamos, atsižvelgiant į savivaldybės priklausymą užsikrėtimo zonai pagal šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijos taikomą šviesoforo principą“, – pažymėjo A. Dilda.

Užsikrėtę kariai izoliuojami padaliniuose įrengtose vietose, esant poreikiui – pervežami gydymui kitur

Komentuodamas kariuomenės medicininės pagalbos vienetų darbą jis sakė, kad kariams yra teikiama būtinoji medicininė pagalba, o nuolatinės privalomosios karo tarnybos kariams – pirminio lygios sveikatos priežiūros paslaugos.

„Visuose kariniuose daliniuose medicinos personalas ir vadai yra papildomai instruktavę visus karius dėl papildomų higienos priemonių COVID-19 plitimo prevencijai: griežtai valomos ir vėdinamos patalpos, kariai dažniau plauna rankas, yra įrengti papildomi dezinfekcinio skysčio dozatoriai“, – pažymima A. Dildos atsakyme Eltai.

Taip pat akcentuojama, kad, pasitaikius karių užsikrėtimo koronavirusu atvejams, jie būna nedelsiant izoliuojami ir gydomi. Pasak kapitono A. Dildos, jeigu yra galimybės, kariams medicininė pagalba ir gydymas teikiamas karinio vieneto teritorijoje, o jeigu tokios galimybės nėra, jie būna pervežami į Karių reabilitacijos centrą Druskininkuose ar kitą tam paruoštą vietą.

Kariuomenės padaliniuose, atkreipė dėmesį A. Dilda, yra numatytos ir parengtos patalpos karių izoliacijai bei lengva koronaviruso forma sergančiųjų karių gydymui ir priežiūrai.

„Lengva koronaviruso forma sergantys kariai izoliacijos vietose yra pilnai aprūpinti visomis reikalingomis medicininėmis ir materialinėmis priemonėmis. Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyboje Kaune ir Karių reabilitacijos centre Druskininkuose įrengta daugiau kaip šimtas izoliavimo vietų, skirtų nuolatinės pradinės karo tarnybos karių, sergančiųjų lengva COVID-19 forma, gydymui. Jei sergančiajam pasireikštų sunkesni simptomai bei komplikacijos, tokiu atveju karys būtų pervežtas į civilinę gydymo įstaigą tolesniam gydymui“, – teigiama kariuomenės atstovo atsakyme.

Užtikrina, kad kariuomenė pagrindinei užduočiai yra pasiruošusi

Galiausiai kapitonas. A. Dilda pabrėžė, kad, nepaisant sudėtingos pandemijos situacijos, kariuomenė yra pasiruošusi pagrindinei ginkluotai šalies gynybos užduočiai.

„Esame pasiruošę pasitelkus papildomas saugumo priemones ir toliau užtikrinti, jog kariai atliks savo pareigą, besirengdami šalies gynybai ar padėdami kitoms su viruso plitimu kovojančioms institucijoms“, – pridūrė A. Dilda.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Redakcija

surimtejai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS