Kovo 8-ąją moterys lauks ne tulpių, o teisių ir solidarumo | kl.lt

KOVO 8-ĄJĄ MOTERYS LAUKS NE TULPIŲ, O TEISIŲ IR SOLIDARUMO

Jau ketvirtą kartą Tarptautinė moterų solidarumo diena bus minima susivienijus skirtingoms organizacijoms, profesinėms sąjungoms, nevyriausybinėms organizacijoms, įvairių sektorių darbuotojams.

Šiemet moterys visame pasaulyje Kovo 8-ąją solidariai reikalauja lygių darbo sąlygų. Vilniuje kovo 8-osios vidurdienį planuojamos eitynės nuo Katedros aikštės iki Vyriausybės rūmų „Visos moterys dirba, bet ne visoms moka“. Vėliau Vinco Kudirkos aikštėje vyks mitingas.

Dieną prieš renginį, kovo 7-ąją, organizatorių atstoves priims premjeras Saulius Skvernelis.

Vienos iš mitingo organizatorių Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos teigimu, moterims vis dar ne tik mokamas mažesnis atlyginimas už tą patį darbą, daugiausiai moterų užimamos profesijos yra prasčiausiai apmokamos, dėl to joms tenka minimalios socialinės garantijos, taip didėja dirbančių moterų skurdo rizika. Jų pensijos yra mažesnės, didelė dalis pensinio amžiaus moterų gyvena skurde.

Organizatoriai pažymi, kad moterų darbas nesibaigia uždarius darbovietės duris, jis tęsiasi ir namuose, kur joms tenka prievolė rūpintis namų, vyro, vaikų ir senelių globa, slauga ir gerove. Moterų darbas namie nepastebimas ir nevertinamas.

Neretai moterys darbo vietoje patiria seksualinį priekabiavimą, vis dar dažnai pasitaiko diskriminacijos dėl amžiaus, motinystės, tautybės, religijos ir socialinės padėties.

„Pagyvėjusi viešojo sektoriaus darbuotojų, medikų, universiteto darbuotojų, ir ypatingai mokytojų kova už geresnes darbo ir gyvenimo sąlygas rodo pavyzdį ir skatina telkti jėgas didesniems ir ryžtingesniems reikalavimams - didinti socialinę apsaugą, kurti saugesnę darbo ir gyvenimo aplinką. Be viešojo sektoriaus, norime atkreipti dėmesį į aptarnavimo, paslaugų ir prekybos sektorius, kuriuose moterys taip pat sudaro didžiausią darbuotojų dalį, tačiau pastarųjų problemos dėl žemo jų darbo vertinimo ir menko profesinių sąjungų dėmesio yra nežinomos ir nematomos viešojoje erdvėje. Tarptautinė Moterų Solidarumo diena yra puiki proga kalbėti ir rodyti nelygybės problemas“, - rašoma organizatorių kreipimesi.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

to 123

Kai dirbsite kaip vyrai.... :D :D Mano praeitame darbe su kolega dirbome lygiavertį darbą, su tuo pačiu krūviu, atlyginimas skyrėsi 300 Eur vyro naudai. Kai ėjau pas viršininko aiškintis, buvo pasakyta vyras už 500 Eur nedirbs. Nedirbau ir aš, dėjau pareiškimą, kiek žinau tą įmonė naują auką už nusisamdė, kuri gauna dar mažiau...

123

Mažiau liežuvaukit, o daugiau dirbkit . Kai dirbsit kaip vyrai — tai ir uždirbsit kaip jie.

...

Na, jei jau jos taip nori - legalizuokim pagaliau tą prostituciją!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS