Kreipėsi į Seimo pirmininkę: prašo suspenduoti Genocido centro vadovo įgaliojimus | kl.lt

KREIPĖSI Į SEIMO PIRMININKĘ: PRAŠO SUSPENDUOTI GENOCIDO CENTRO VADOVO ĮGALIOJIMUS

  • 8

Trečiadienį Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen gavo kreipimąsi su prašymu suspenduoti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) direktoriaus Ado Jakubausko įgaliojimus iki parlamento valdybos sudaryta komisija priims išvadas dėl situacijos LGGRTC.

Kreipimąsi pasirašė Lietuvos istorijos instituto direktorius habil. dr. Alvydas Nikžentaitis, Vilniaus universiteto rektorius prof. dr. Rimvydas Petrauskas, Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorė prof.dr. Aušra Martišiūtė-Linartienė bei Lietuvos kultūros tyrimo instituto direktorius dr. Rasius Makselis.

Kreipimesi akcentuojama, kad LGGRTC direktoriaus sprendimas iš pareigų atleisti vyriausios istorikės pareigose dirbusią dr. Mingailę Jurkutę yra vertinamas kaip grubus žmogaus teisės į savo nuomonės raišką bei akademinės laisvės principo pažeidimas, o taip pat – žal viešajam interesui.

„LGGRTC patikėtos visuomeninės misijos – vykdyti istorinius tyrimus itin jautriomis istorijos bei atminties temomis – neįmanoma įgyvendinti, ignoruojant pamatines laisvo akademinio darbo bei demokratinio visuomenės gyvenimo normas. Atsižvelgdami į susiklosčiusią situaciją LGGRTC, prašome Jūsų suspenduoti LGGRTC direktoriaus įgaliojimus iki Seimo valdybos sudarytos komisijos išvadų priėmimo“, – rašoma kreipimesi į Seimą.

ELTA primena, kad antradienį 27 LGGRTC darbuotojai kreipėsi į V. Čmilytę-Nielsen bei Seimo valdybą dėl centro direktoriaus A. Jakubausko sprendimo iš pareigų atleisti LGGRTC istorikę dr. Mingailę Jurkutę.

Kreipimesi buvo akcentuojama, kad istorikė iš užimamų pareigų buvo atleista dėl to, kad naudojosi Konstitucijoje įtvirtintomis teisėmis į laisvę reikšti savo įsitikinimus. Todėl darbuotojai teigė visiškai palaikantys M. Jurkutę ir reikalavo panaikinti įsakymą dėl jos atleidimo iš darbo.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

kauniete

Turbut Jakubauskas ne KGBistas tai šiam seimui netinka Čmil savo tėva pastatyk

Info

Suraskite ir pakaitikite Ado Jakubausko metamorfozės

TOLERANCIJA -LAISVĖ-PARTIJA

Gal laikas padaryti galą visokių FUKCŽENTAIČIŲ tyčiojimuisi iš lietuvių tautos ir lietuvių istorijos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS