Kriminologas: registruotų nusikaltimų mažėjimas neatspindi realios situacijos | kl.lt

KRIMINOLOGAS: REGISTRUOTŲ NUSIKALTIMŲ MAŽĖJIMAS NEATSPINDI REALIOS SITUACIJOS

Policijos vadovams skelbiant apie per metus sumažėjusį registruojamų nusikaltimų skaičių, kriminologas Gintautas Sakalauskas pabrėžia, kad tai neatspindi realios nusikalstamumo situacijos.

„Turime suprasti, kad mes turime daug nusikalstamo elgesio, iš jo registruojama tik labai nedidelė dalis. Aš pastebiu, kad policija, aišku, tai nėra jos kaltė, jaučiasi labai atsakinga už tą registruotą skaičių, visą laiką nori pasakyti, kad padidėjo, sumažėjo. Bet tai, kas yra registruojama, nėra didžiąja dalimi atspindys to, kas iš tiesų yra“, – policijos renginyje ketvirtadienį kalbėjo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros docentas.

Mokslininkas pastebėjo, kad 2020-aisiais nusikaltimų oficialiai registruota dukart mažiau, nei prieš 15 metų, tačiau siūlė atkreipti dėmesį į karantino metu išaugusią smurto artimoje aplinkoje problemą.

Turime suprasti, kad mes turime daug nusikalstamo elgesio, iš jo registruojama tik labai nedidelė dalis.

Kaip dar vieną pavyzdį jis pateikė nevyriausybinės organizacijos „Transparency international“ tyrimą, skelbiantį, kad beveik dešimtadalis gyventojų teigia pastaruoju metu davę kyšį.

„9 procentai – tai yra 250 tūkstančių Lietuvos gyventojų. Tai 250 tūkstančių neregistruotų kyšių – turime jau penkis kartus daugiau, nei čia, kas pateikta bendrai nusikalstamo elgesio“, – teigė G. Sakalauskas. 

Jo teigimu, prieš dešimtmetį policija dar užsakinėdavo viktimologinius tyrimus, kurie padėdavo įvertinti realią padėtį, dabar to nėra daroma, nors kitose Vakarų valstybėse iki šiol vertinama ir oficiali statistika, ir neoficialūs duomenys.

„Jei čia būtų Jungtinės Karalystės ar Vokietijos policijos ataskaita, būtų iškarto dvi linijos: tikro nusikalstamumo, ką sako gyventojai, ką jie patiria, ką patys padaro, tada būtų aiškus parodymas, kad mes registruojame tiek ir kalbame tik apie tai, ką mes registruojame. Tą daro ir britai, ir vokiečiai, visi kiti, kurie supranta, kad registravimas yra tik labai labai nedidelė dalis netgi to paties smurto, netgi tų patų nužudymų, kurie taip pat turi savo latentiškumą“, – kalbėjo jis.  

Generalinis policijos komisaras Renatas Požėla ketvirtadienį pristatydamas policijos ataskaitą pabrėžė, kad tiek bendras nusikalstamumas, tiek sunkių nusikaltimų skaičius pernai sumažėjo penktadaliu. Oficialiai registruota mažiau vagysčių, eismo įvykių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS