Kritikos sulaukė ne tik invalidumo, bet ir senatvės pensijų, karo invalido sąvokos: laukia pasiūlymų | kl.lt

KRITIKOS SULAUKĖ NE TIK INVALIDUMO, BET IR SENATVĖS PENSIJŲ, KARO INVALIDO SĄVOKOS: LAUKIA PASIŪLYMŲ

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas iki šių metų vasario 20 d. laukia gyventojų pasiūlymų dėl Konstitucijos pataisos, siūlančios keisti joje šiuo metu įrašytą negalią turinčius žmones įžeidžiančią invalidumo sąvoką pagarbesne – negalios sąvoka.

Tai numatantį Kon­sti­tu­ci­jos 52 straips­nio pa­kei­ti­mo pro­jek­tą Seimas ketina svarstyti pavasario sesijoje.

Konstitucijos pataisą paskutiniame Seimo rudens sesijos posėdyje pateikusi Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Monika Ošmianskienė sakė, kad su šiuo projektu  dirbama jau tre­jus me­tus.

„Ta­čiau dėl pro­ce­dū­ri­nių da­ly­kų ir dėl įvy­ku­sių po­ky­čių žmo­nių su ne­ga­lia po­li­ti­ko­je, pro­jek­tą ten­ka teik­ti iš nau­jo. Kal­ba­ma apie Kon­sti­tu­ci­jos pa­tai­są, ku­ria siū­lo­ma in­va­li­du­mo są­vo­ką keis­ti ne­ga­lios ter­mi­nu, kaip da­bar yra pri­im­ta, ir ben­drai su­tar­ta vi­sų eks­per­tų, pra­de­dant nuo lie­tu­vių kal­bos eks­per­tų, kon­sti­tu­ci­nės tei­sės ži­no­vų, žmo­gaus tei­sių gy­nė­jų. Tai nėra tie­siog ter­mi­ni­jos at­nau­ji­ni­mas. Sti­mu­las ir po­ky­čiai at­ei­na iš žmo­gaus oru­mo ir tei­sių ap­sau­gos. Nie­kam ne­ma­lo­nu bū­ti va­di­na­mam in­va­li­du. Tik­rai šian­dien rei­kia var­to­ti žo­dį „ne­ga­lia“, „žmo­gus su ne­ga­lia“, „as­muo su ne­ga­lia“, iš­ke­liant žmo­gų į prie­kį, o „in­va­li­du­mą“ pa­li­ki­me pra­ei­čiai. Tas žo­dis jau ir žo­dy­ne pa­žy­mė­tas kaip ne­var­to­ti­nas. Jį kar­tais kai kas pa­var­to­ja ne­bent no­rė­da­mas įžeis­ti“, – pateikdama projektą iš Seimo tribūnos  pernai gruodžio pabaigoje sakė M. Ošmianskienė.

Palaikydamas iniciatyvą Seimo narys „valstietis“ Stasys Tumėnas sakė, kad vi­siems yra aiš­ku, kad žodis „in­va­li­das“ yra kaž­koks nesu­si­pra­ti­mas, tai yra pra­ei­tis. Parlamentaras svarstė, ar nereikėtų patikrinti ir kitus įstatymus, kad įsta­ty­muo­se ne­lik­tų to­kių žo­džių, kaip, pavyzdžiui, „ka­ro in­va­li­das“.

Nie­kam ne­ma­lo­nu bū­ti va­di­na­mam in­va­li­du.

„To­kių da­ly­kų įsta­ty­muo­se dar yra ne­ma­žai. Ar prieš tai ne­rei­kė­tų to­kią re­vi­zi­ją įstatymuose pa­da­ry­ti?“, – siūlė politikas.

Svarstant projektą Seimo komitetuose parlamentarė M. Ošmianskienė pakvietė parlamentarus teikti pasiūlymus.

„Ma­ny­čiau, kad Kon­sti­tu­ci­ja yra mū­sų pa­grin­das ir nuo ten rei­kė­tų da­ry­ti pir­mą­jį po­ky­tį, o įsta­ty­muo­se, be abe­jo, rei­kia ir­gi keis­ti. De­ja, aš ir­gi ma­tau dar už­si­li­ku­sių tokių terminų, kaip „karo invalidas“ ir svei­ka­tos sis­te­mos įsta­ty­muo­se. Tai to dar­bo yra, vi­sus kvie­čiu ko­mi­te­tuo­se svars­tant, pro­gai esant, tik­rai teik­ti siū­ly­mus“, – sakė ji.

Seimo narys Viktoras Pranckietis atkreipė dėmesį į tai, kad  Konstitucijoje yra įrašytas ir ki­tas dis­kri­mi­na­ci­nis žo­dis, tai yra „se­nat­vė“. Pasak jo, Kon­sti­tu­ci­jos 52 straips­ny­je skel­bia­ma: „Vals­ty­bė lai­duo­ja pi­lie­čių tei­sę gau­ti se­nat­vės ir (da­bar po pa­kei­ti­mo bū­tų) ne­ga­lios pen­si­ją“.

„Tai yra žmo­nių rū­šia­vi­mas pa­gal am­žių. (...) Aš, kaip su­in­te­re­suo­tas as­muo, gal­vo­ju apie tai, kad at­ei­ty­je vi­si taps su­in­te­re­suo­tais as­me­ni­mis, tai yra gaus se­nat­vės pen­si­ją ar­ba pa­žy­mė­ji­mą su įra­šy­tu žo­džiu „se­nat­vės“. Tai siū­ly­čiau gal­vo­ti pla­čiau“, –  ragino V. Pranckietis.

Jis iškėlė idėją, kad Konstitucijoje galėtų tiesiog likti, kad valstybė laiduoja piliečių teisę gauti pen­si­jas.

„Pen­si­jų rū­šių įra­šy­ti į Kon­sti­tu­ci­ją vi­siš­kai ne­bū­ti­na. Ir tų žo­džių abie­jų, žei­džian­čių oru­mą, keičiant Konstituciją, bū­tų ga­li­ma at­si­sa­ky­ti“, – pasiūlė  Seimo narys liberalas V. Pranckietis.

Pernai gruodžio 23 d. Kon­sti­tu­ci­jos 52 straips­nio pa­kei­ti­mo pro­jek­tą pateikimo stadijoje palaikė 94 parlamentarai, prieš ne­bu­vo, su­si­lai­kė 2. Bendru sutarimu Seimas nutarė pagrindiniu komitetu svarstantį šį projektą paskirti Seimo Tei­sės tei­sėt­var­kos ko­mi­te­tą.

ELTA primena, kad  Seimo priimtame naujos redakcijos Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatyme neliko sąvokos neįgalumas, ji pakeista negalios sąvoka.

Parlamentarė M. Ošmianskienė tikisi, kad Konstitucijos pataisą dėl invalidumo sąvokos pakeitimo suspės priimti dar šios kadencijos Seimas.

Jei Seimas priimtų Konstitucijos pataisą, joje būtų įrašyta, kad „valstybė laiduoja piliečių teisę gauti senatvės ir negalios pensijas, socialinę paramą nedarbo, ligos, našlystės, maitintojo netekimo ir kitais įstatymų numatytais atvejais.“

Šiuo metu Konstitucijos 52 straipsnyje apibrėžiant valstybės socialines garantijas yra vartojama invalidumo sąvoka.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

J

Dar tokiu durnių valdžioj nebuvo jeigu aš invalidas tai ar vadins neigaliu ar invalidu manes tai niekaip žodis nežeidžia žeidžia musu idijotu valdžia užsiimantys nesamonem ar senatve gali žeist nemanau manau žeidžia tai kaip žiūrima i sena žmogu juk seną jaunu pavadinus senatve neišnyks taip kad gerbkite visus ir neliks nesusipratimų

Taigi

Esmė ne pavadinime, deja. Neįgalūs palikti mirti badu... Dar čia kažkas komentaruose aiškina, kad visi neįgalūs gali dirbti... Tai linkiu jums patiems savo kailiu išbandyti tą galėjimą. Onkologinės ligos ne remisijos metu, sunkios depresijos... Jei jums atrodo, kad čia niekai, tai dievas viską mato ir girdi, tiek galiu pasakyt. Neleiskite mirko neįgaliems badu! Ne visi giminių turi.. Krūvos vaistų, ne visi kompensuojami.

Dabar sako

Dabar sako ne senatvė, bet amžėjimas. Tai gali ir vadintis amžėjimo pensija. Deja, nuo pavadinimo tos pensijos dydis nesikeis, tad gal reikėtų ir vadinti viską tikrais vardais. Jei esi senas, tai ne jaunas ir nieko nepakeisi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS