KT nagrinės skundą dėl centralizuotos studentų priėmimo tvarkos | kl.lt

KT NAGRINĖS SKUNDĄ DĖL CENTRALIZUOTOS STUDENTŲ PRIĖMIMO TVARKOS

  • 0

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį priėmė nagrinėti opozicinių socialdemokratų skundą dėl centralizuoto priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarkos.

Seimo narių socialdemokratų Juliaus Sabatausko, Tomo Bičiūno ir Liudo Jonaičio iniciatyva grupė parlamentarų prašo KT ištirti atitinkamas prieš metus Seimo priimtas Mokslo ir studijų įstatymo nuostatas, kurios įsigalioja nuo 2024 metų.

Socialdemokratai laikosi pozicijos, kad jos pakerta aukštųjų mokyklų konstitucinę teisę veikti autonomiškai – nustatyti studentų priėmimo tvarką pagal savo statutus.

„Valstybė, be kita ko, jos vykdomosios valdžios institucijos, reguliuodamos ir prižiūrėdamos šios teisės įgyvendinimą, negali daryti esminės įtakos savarankiškam jos įgyvendinimui, jeigu nėra pažeidžiamos konstitucinės žmogaus teisės ir laisvės. Pareiškėjos nuomone, ginčijamas teisinis reguliavimas galimai neatitinka šių oficialiosios konstitucinės doktrinos nuostatų“, – nurodoma teismo pranešime.

Anot Seimo narių, Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos dėl studentų priėmimo tvarkos nustatymo nėra suderintos su kitomis šiame įstatyme aukštųjų mokyklų autonomiją užtikrinančiomis nuostatomis, „todėl neatitinka iš konstitucinio teisinės valstybės principo kylančių teisinio aiškumo, teisinio reguliavimo darnos reikalavimų.“

Socialdemokratai dėl Mokslo ir studijų įstatymo nuostatų į KT kreipėsi šiemet gegužę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS