KT vertins, ar Konstitucijai neprieštaravo ankstesnė tvarka dėl pareigūnų atostogų tėvams | kl.lt

KT VERTINS, AR KONSTITUCIJAI NEPRIEŠTARAVO ANKSTESNĖ TVARKA DĖL PAREIGŪNŲ ATOSTOGŲ TĖVAMS

  • 0

Konstitucinis Teismas (KT) vertins, ar Konstitucijai neprieštaravo ankstesnė tvarka dėl pareigūnų atostogų tėvams, vieniems auginusiems vaikus iki 14 metų.

Į KT su prašymu įvertinti iki 2019 metų galiojusią įstatymo redakciją, pagal kurią nebuvo įtvirtintos kasmetinės atostogos vidaus tarnybos sistemos pareigūnams, kurie vieni augino vaiką iki 14 metų, kreipėsi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Kaip pranešė Konstitucinis Teismas, LVAT sustabdė bylą, kurioje kilo ginčas dėl papildomų kasmetinių atostogų priskaičiavimo asmeniui, vienam auginusiam vaiką iki 14 metų.

LVAT kreipimesi nurodė, kad Darbo kodekse įtvirtintos ilgesnės minimalios kasmetinės atostogos darbuotojams ir valstybės tarnautojams, vieniems auginantiems vaiką iki 14 metų.

Anot teismo, pagal lygiateisiškumo principą tokias socialines garantijas turėjo turėti ne tik valstybės tarnautojai ir darbuotojai, bet ir vidaus tarnybos sistemos pareigūnai.

Pasak teismo, ankstesnė įstatymo versija dėl pareigūnų kasmetinių atostogų nepaisė nepilnamečių vaikų teisių, neįgyvendino Konstitucijoje įtvirtinto įsipareigojimo saugoti, kad niekas nepatirtų savavališko ir neteisėto kišimosi į šeimos gyvenimą.

Pagal dabartinę Vidaus tarnybos statute nustatytą tvarką, vienam vaiką iki 14 metų ar neįgalų vaiką iki 18 metų auginančiam pareigūnui suteikiamos papildomos penkių darbo dienų kasmetinės atostogos, kaip ir pagal Darbo kodeksą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS