Kultūros ministras: istorinė atmintis – svarbus Lietuvos ir Izraelio kultūrinis dėmuo | kl.lt

KULTŪROS MINISTRAS: ISTORINĖ ATMINTIS – SVARBUS LIETUVOS IR IZRAELIO KULTŪRINIS DĖMUO

  • 3

Šiandien kultūros ministras Simonas Kairys susitiko su Izraelio ambasadoriumi Lietuvoje Yossefu Levy. Susitikime aptarti dvišalio kultūrinio bendradarbiavimo projektai, taip pat aktualios temos, susijusios su žydų kultūros paveldu Lietuvoje ir istorine atmintimi.  

Pirmiausia Izraelio ambasadorius padėkojo Kultūros ministerijai už paramą vykdant bendrus kultūrinius projektus ir išreiškė lūkestį, jog ir toliau per bendras iniciatyvas bus stiprinami abiejų šalių kultūriniai saitai. Ambasadorius Y. Levy taip pat pabrėžė grožinės literatūros vertimų svarbą abiejų šalių geresniam pažinimui, pasidžiaugė, kad Kaunas kitąmet taps Europos kultūros sostine ir kad ambasada noriai prisideda prie VšĮ „Kaunas 2022“ vykdomos programos „Atminties biuras“. Ja siekiama atgaivinti miesto daugiakultūrę atmintį, o didelę šios programos dalį sudaro projektai, aktualizuojantys žydų ir litvakų istoriją bei palikimą.  

Anot kultūros ministro, istorinė atmintis svarbi tiek Kaunui, tiek Lietuvai, o Kauno pavyzdys šiuo atveju gali padėti suvokti praeitį ir išnaudoti jos teikiamas galimybes geresniam šiandienos tarpusavio supratimui. Kultūros ministro teigimu, nors jau nemažai nuveikta skatinant Lietuvos ir Izraelio kultūrinį bendradarbiavimą, turi būti ir toliau dedamos pastangos, kad bendros iniciatyvos būtų tęsiamos, o istorinė atmintis – tinkamai įvertinta ir aktualizuota siekiant geresnio tarpusavio supratimo, pagarbos ir bendradarbiavimo ateityje.

Pokalbyje dėmesys taip pat skirtas Holokausto aukų masinių žudynių vietų apsaugos klausimams, žydų kultūros paveldo projektams, tarpvyriausybiniam Lietuvos ir Izraelio susitarimui dėl bendros kino filmų gamybos. Dokumentą tikimasi pasirašyti dar šiemet. Šis susitarimas turėtų pagerinti Lietuvos ir Izraelio bendradarbiavimą kino srityje, sustiprinti Lietuvos kino industrijos konkurencingumą, galimybes pritraukti papildomą finansavimą kino gamybai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Istorikas

Žydai turi savo bendruomenę, tai bendruomenės nariai tegul ir tvarkosi savo kapus! O kuo čia dėta Lietuvos Respublika?! Kai žydai buvo nacių naikinami, Lietuva kaip valstybė neegzistavo. Beje, Sibire tremtinių kapus tvarko ne rusai, o lietuviai. Vot tak, tovarišči jevreji!!!

Anonimas

Ir vel?!

Laima

Kiek kainavo straipsnis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS