L. Pernavas: Lietuva gali padėti narystės ES siekiančiai Ukrainai kovoti su korupcija | kl.lt

L. PERNAVAS: LIETUVA GALI PADĖTI NARYSTĖS ES SIEKIANČIAI UKRAINAI KOVOTI SU KORUPCIJA

  • 0

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas sako, kad Lietuva yra pasirengusi padėti narystės Europos Sąjungoje (ES) siekiančiai Ukrainai kovoti su korupcija.

„Esame pasirengę suteikti visokeriopą pagalbą Ukrainai jos atstatymo darbuose ir kelyje į Europos Sąjungą, ypač kovos su korupcija srityje“, – STT pranešime cituojamas jos vadovas.

„Nepaisant karo iššūkių, džiugu, kad Ukrainos institucijos tęsia savo veiklą kovos su korupcija srityje, o gerosios praktikos, kaip kovoti su korupcija, dalinimasis yra ypač aktualus. Korupcija yra viena iš grėsmių nacionaliniam saugumui. Jos negalima nustumti į šalį, kuomet gresia pavojus valstybės egzistenciniams pagrindams“, – sakė jis.

Taip jis kalbėjo šią savaitę kartu su pirmuoju pavaduotoju Jovitu Raškevičiumi ir Antikorupcinio švietimo skyriaus vadovu Benu Aldakausku lankydamasis Ukrainoje, kur dalyvavo susitikimuose su šalies antikorupcinių institucijų atstovais, atnaujino bendradarbiavimo susitarimus, pasirašė naują bendradarbiavimo sutartį.

Vizito metu STT atstovai susitiko su Nacionalinio antikorupcijos biuro (NABU), Specializuotos antikorupcinės prokuratūros (SAPO), Nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros (NACP), specializuoto Ukrainos antikorupcijos teismo vadovais ir jų komandomis.

Anot STT, 2016 metais buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Nacionaliniu antikorupcijos biuru, o šio vizito metu pasirašyta bendradarbiavimo sutartis ir su Nacionaline korupcijos prevencijos agentūra, ja abi institucijos sutarė keistis informacija ir gerąja patirtimi korupcijos prevencijos srityje.

„Lietuvą labai vertiname ne tik kaip partnerę kovoje su agresoriumi, bet ir bendradarbiavime atskleidžiant ir tiriant korupciją, dalijantis informacija ir gerąja patirtimi. Kova su korupcija yra vienas iš prioritetinių uždavinių kelyje į ES“, – susitikime kalbėjo NABU vadovas Semenas Kryvonosas.

STT delegacija taip pat susitiko su Lietuvos ambasadoriumi Ukrainoje Valdemaru Sarapinu, aptarė galimą tolesnį STT ir kitų Lietuvos institucijų vaidmenį didinant skaidrumą Ukrainoje.

Po susitikimų Ukrainoje, STT delegacija Varšuvoje susitiko su Lenkijos centrinio kovos su korupcija biuro (CBA) vadovais.

Susitikimo metu buvo aptarta regioninio bendradarbiavimo svarba kuriant tvarią antikorupcinę aplinką, tarpusavio bendradarbiavimo vaidmenį užkertant kelią korupcijai Ukrainoje karo ir taikos metu.

Praėjus keliems mėnesiams po Rusijos invazijos praėjusiais metais Kyjivas gavo ES kandidatės statusą, tačiau analitikai perspėjo, kad jo laukia ilgas ir sunkus kelias į narystę.

Nors Europos Komisija oficialiai uždegė žalią šviesą Ukrainos narystės deryboms, Europos Sąjunga ragina Kyjivą tęsti kovos su korupcija reformas, būtinas stojimo į bloką procesui.

Lapkritį Europos Komisija rekomendavo valstybėms narėms pradėti oficialias derybas dėl Ukrainos narystės, tačiau derybos negali prasidėti, kol nepritaria visos 27 ES valstybės narės.

Bloko plėtra bus įtraukta į gruodžio 14–15 dienomis Briuselyje vyksiančio kito Europos Vadovų Tarybos susitikimo darbotvarkę.

GALERIJA

  • L. Pernavas: Lietuva gali padėti narystės ES siekiančiai Ukrainai kovoti su korupcija
  • L. Pernavas: Lietuva gali padėti narystės ES siekiančiai Ukrainai kovoti su korupcija
STT nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, korupcija Ukrainoje, STT, Linas Pernavas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS