L. Pernavas: Lietuvos pareigūnų aprūpinimas yra vienas geriausių | kl.lt

L. PERNAVAS: LIETUVOS PAREIGŪNŲ APRŪPINIMAS YRA VIENAS GERIAUSIŲ

Buvęs Lietuvos policijos generalinis komisaras, šiuo metu einantis specialiojo policijos atašė Jungtinėje Karalystėje pareigas Linas Pernavas, lygindamas Lietuvos ir kitų valstybių policijos pareigūnų apsirūpinimą asmens apsaugos priemonėmis sako, kad policijos pareigūnai Lietuvoje yra aprūpinti labai gerai.

„Mes neišradinėjome dviračio, kai prieš keletą metų pradėjome aprūpinti Lietuvos policijos pareigūnus. Buvo parengtas sąrašas, ką kiekvienas pareigūnas – ir kelių policininkas, ir patrulis, ir tyrėjas, ir visi kiti – turi turėti. (...) Kadangi jau keletą mėnesių dirbu Jungtinėje Karalystėje, tai galiu drąsiai pasakyti, kad Lietuvos policijos pareigūnų aprūpinimas yra vienas iš geriausių. Jie drąsiai savo aprūpinimu lygintis gali su kitų šalių policijos pareigūnais“, – pirmadienį „Delfi“ sakė L. Pernavas.

Jo teigimu, policijos pareigūnai mūsų šalyje yra aprūpinti apsaugos priemonėmis tiek tarnybos metu, tiek mokymų metu.

„Turime viską. Visi pareigūnai, dirbantys gatvėje, turi ginklus. Visi turi elektros impulsinius prietaisus „Tazer“, ko negali pasigirti daugelio šalių policijos pareigūnai. Praktiškai visi turi neperšaunamas liemenes. (...) Guminės lazdos, dujos, uniforma, mokymai – tikrai tas yra“, – patikino L. Pernavas.

Diskusija apie policijos pareigūnų aprūpinimą apsauginėmis priemonėmis „Delfi“ buvo suorganizuota po to, kai penktadienį tarnybos metu žuvo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių rajono policijos komisariato tyrėjas Saulius Žymantas. Pareigūnas buvo atvykęs į iškvietimą Mažeikių rajono Birbiliškės kaime dėl smurto artimoje aplinkoje, kur buvo pašautas įtariamojo. Skelbiama, kad S. Žymantas iškvietimo metu nedėvėjo apsauginės liemenės, nors ją turėjo automobilyje.

Pirmadienį visoje šalyje yra atsisveikinama su žuvusiuoju. S. Žymantas palaidotas Mažeikių rajone, Viekšniuose.

Tarnybinių patikrinimų dėl pareigūnų ginklo panaudojimo sumažėjo 4 kartus

Tarnybiniai patikrinimai dėl ginklo panaudojimo

Buvusio Lietuvos policijos generalinio komisaro, šiuo metu einančio specialiojo policijos atašė Jungtinėje Karalystėje pareigas Lino Pernavo teigimu, Lietuvos policijos pareigūnai, esant būtinybei – siekiant apsiginti nuo agresyvių įtariamųjų – nebijo panaudoti šaunamojo ginklo. Vis dėlto L. Pernavas pripažįsta, kad dažnai pareigūnai jaučiasi atsipalaidavę, nes nėra įpratę, kad prieš juos būtų naudojama jėga ar jiems grasinama.  

„Lietuva yra saugi šalis. Tai yra labai gerai. Iš kitos pusės, (...) ir mes visi ir, deja, pareigūnai dažnai jaučiasi labai atsipalaidavę. Nėra taip, kad mus kasdien pultų su šaunamuoju ar kitu ginklu, kad mums jėga priešintųsi. Dažnai mes esame šiek tiek atsipalaidavę“, – „Delfi“ pirmadienį sakė L. Pernavas.

Jo teigimu, pareigūnai nebijo naudotis ginklu, kai tai yra neišvengiama. L. Pernavas pateikė duomenis, kad maždaug 4 kartus sumažėjo atliekamų tarnybinių patikrinimų dėl ginklo panaudojimo: 2014-2015 metais buvo atlikta apie 1 400 tarnybinių patikrinimų, tuo tarpu praėjusiais metais – 364.  

„Mūsų darbo organizavimas, visa veikla buvo pakeista į tai, kad mes, policijos pareigūnai, imuniteto tarnybos pareigūnai, turime pareigūnus ginti. Šioje vietoje tikrai jokių baimių nėra. Be abejo, pats ginklo panaudojimas (...) yra stresinė situacija, kai tu turėti automatinius įgūdžius, ką daryti, kaip daryti. Galvoti apie teisinius niuansus laiko nėra“, – teigė L. Pernavas, pabrėžęs, kad itin svarbu, jog policijos pareigūnai turėtų galimybes lavinti įgūdžius, tobulėti, treniruotis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Virve

Taip viskas gerai pasirupinta ,saziningai viska darosi ,visi iskvetimai uzfiksuoti ir nuspresti tai koki velnio isnese kudasi į JAV ,anglu kalbos mokindavosi darbo metu ,buvo reikalas rasau pareiskima pzrnevai tai nusiunte i komisariata kur neks pirstu nejudo .O patruliai kvesti jejgu zmogus saziningai dirbo tai surijo ,a ne tai sedi tarditoja ir klause ka man rasyt protokole??? negali surist du zodzius .kuom pasirupinta tai saviskiam GERA VIETALE IR ANKSTYVA PENSIJA!!!!

R

Degredavus policija

Vejas

Kalba vėjus, pareigūnai negali net savo nuomones išreikšti, jeigu pasakysi tiesa ar ka daugiau iš karto tampi nelojalus tai sistemai ir pasistengs tavęs atsikratyti, o į iškvietimus siunčia visus kas tik forma turi ir gali atlikti patrulio funkcijas, nors ir neturi jokio supratimo kas ten jų laukia ir kaip elgtis, vadovai kabinetuose nepajudinami, policija pūva nors aprūpinti yra gerai tik nebera žmonių kurie dirbtu iš idejos kaip senais laikais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS