Leidimai atvykti į Lietuvą išduoti 80-čiai nuo represijų bėgančių baltarusių | kl.lt

LEIDIMAI ATVYKTI Į LIETUVĄ IŠDUOTI 80-ČIAI NUO REPRESIJŲ BĖGANČIŲ BALTARUSIŲ

Leidimai atvykti į Lietuvą išduoti beveik 80-čiai nuo Minsko represijų bėgančių baltarusių, svarstomi įvairūs palengvinimai Baltarusijos piliečiams, sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Anot jos, šiuo metu Vidaus reikalų ministerija jau išdavė 78 leidimus atvykti baltarusiams į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių, registruota ir 14 prieglobsčio prašytojų. Išimtis iš bendrų taisyklių valdant koronaviruso plitimą Vyriausybė baltarusiams numatė prieš kelias savaites.

„Atvykę yra apie 30. Mes suteikiame leidimus greičiau, nei žmonės tikisi, tai dalis jų dar nėra atvykę“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė ji.

Anot ministrės, ketvirtadienį vykusiame Vidaus, Užsienio reikalų bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų atstovų pasitarime nuspręsta įvesti palengvinimus išduodant vizas Baltarusijos piliečiams.

„Sutarėme, kad nacionalinė viza bus išduodama šešiems mėnesiams supaprastinta tvarka ambasadoje, konsulinėje įstaigoje Gardine. Taip pat aukštąją kvalifikacija  turintys Baltarusijos piliečiai galės neatvykstant užsiregistruoti Vidaus reikalų ministerijos „Migris“ sistemoje ir prašyti leidimo gyventi. Nereikia atvykti fiziškai, prašymas bus išnagrinėtas nuotoliniu būdu“, – teigė ministrė.

Atvykę yra apie 30. Mes suteikiame leidimus greičiau, nei žmonės tikisi, tai dalis jų dar nėra atvykę.

Anot jos, svarstoma mažinti kartelę dėl būtino grynųjų kiekio atvykstant, t.y. būtų diferencijuojama, diferencijuojant, kiek mažiausiai lėšų turi turėti šeima, kiek – asmuo. R. Tamašunienė pabrėžia, jog ir toliau bus leidžiama atvykti prašant politinio prieglobsčio ir ypatingais atvejais atvykti „dėl humanitarinių priežasčių“ Vidaus reikalų ministerijos leidimu.

„Taip pat nusprendėme, kad pagrindinė platforma, kuri informuos rusų, anglų kalba Baltarusijos piliečius apie tolesnę integraciją, darbo paieškas, švietimo , sveikatos , socialines galimas paslaugas Lietuvoje, bus „Renkuosi Lietuvą“, – sakė ji.

Svarstoma kurti ir specialų skambučių centrą baltarusiams, kur jiems būtų teikiama visa reikiama informacija.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino paramos Baltarusijos žmonėms planą, kuriame numatyta skirti 100 tūkst. eurų humanitarinei pagalbai, 200 tūkst. eurų – Vilniuje veikiančiam baltarusiškam Europos humanitariniam universitetui, taip pat sukurti 100 stipendijų jaunuolių iš Baltarusijos studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Taip pat pritarta siūlymams supaprastinti nacionalinių vizų išdavimo tvarką Baltarusijos piliečiams čia įsteigtos įmonės kvietimu ar jei Lietuvoje jau yra vizą turintys asmens šeimos nariai. Svarstoma palengvinti ir iš Baltarusijos norinčių persikelti informacinių technologijų įmonių steigimąsi.

Pagalba Baltarusijos žmonėms skiriama šalyje daugiau nei tris savaites tebesitęsiant jėga malšinamiems protestams po to, kai rugpjūčio 9-ąją ilgametis autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka oficialiai paskelbtas laimėjęs rinkimus. Opozicija ir Vakarai rinkimus laiko suklastotais.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

liubiai

atvyko tik ne baltarusiai o rusai,kaip ir haholai is donbso nemokantys haholiskai blevyzgot. Jiems ka ant kaktos parasyta kad jie 'persekiojami' ,ar pagal melynes sprendzia ,kurias seimos nariai lengvai istato,kad jie persekiojimi???

Anonimas

Šituos šerk, NATO kareivius irgi šerk, ar nereiks tik mums mūsų valdžią pakelt ant šakių, kaip Lukašenką ?

Pifas

O tautos klausėt ar mes sutinkam juos išlaikyt, šerti, aš dirbu kaip arklys , kad šeimą savo išlaikyčiau, o dar ir tuos turėsiu, atsipeikėkit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS