LGGRTC: Rusijos „Memorialo“ likvidavimas būtų milžiniškas nuostolis | kl.lt

LGGRTC: RUSIJOS „MEMORIALO“ LIKVIDAVIMAS BŪTŲ MILŽINIŠKAS NUOSTOLIS

  • 0

Rusijos istorinių tyrimų organizacijos „Memorialas“ likvidavimas būtų milžiniškas nuostolis tiek Rusijai, jos žmonėms, tiek ir tarptautinei bendruomenei, teigia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC).

„Memorialo” surinktas neįkainojamas istorinis archyvas, jo pagalba tiriant sovietinį laikotarpį buvo ir yra labai svarbūs ne tik Lietuvai, bet ir daugumai sovietų okupaciją kentėjusių valstybių, todėl „Memorialo” veiklos sustabdymas, šios organizacijos sunaikinimas būtų ne tik milžiniškas nuostolis Rusijai ir jos piliečiams, bet ir visai tarptautinei bendruomenei”, – antradienį paskelbtame pranešime cituojamas centro vadovas Arūnas Bubnys.

Centro teigimu, daugiau kaip tris dešimtmečius veikianti nevyriausybinė organizacija buvo pagrindinė stalininių represijų tyrimo ir jų aukų įamžinimo Rusijoje organizacija, taip pat – ilgametė LGGRTC bendradarbė.

„Memorialo” veiklos sustabdymas, šios organizacijos sunaikinimas būtų ne tik milžiniškas nuostolis Rusijai ir jos piliečiams, bet ir visai tarptautinei bendruomenei.

Centras primena, kad vienas iš „Memorialo“ įkūrėjų ir vadovų, politinis kalinys Sergejus Kovaliovas sovietmečiu padėdavo pergabenti į Vakarus žymiausią lietuvių pogrindinį leidinį „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kroniką“, už savo veiklą du kartus buvo nominuotas Nobelio taikos premijai, o 2011 metais Seimo apdovanotas Laisvės premija.

Šią savaitę Rusijos Aukščiausiasis Teismas turėtų svarstyti prokuratūros prašymą likviduoti „Memorialą“, turintį maždaug 50 padalinių visoje šalyje ir užsienyje.

Kremlius teigia, kad organizacija „jau ilgą laiką turėjo problemų dėl Rusijos teisės aktų laikymosi“. Organizacijos atstovai sako, kad siekis naikinti „Memorialą“ rodo, kad Kremlius daro posūkį diktatūros link.

Ši organizacija, dažnai minima kaip potenciali Nobelio taikos premijos laureatė, bet iki šiol negavusi šio apdovanojimo, agituoja už istorinės atminties išsaugojimą Rusijoje ir kovoja su teisių pažeidimais.

Rusijos prokurorai „Memorialą“ dėl įtarimų sistemingų konstitucijos ir „užsienio agentų“ teisės aktų pažeidimų bei tariamo „terorizmo ir ekstremizmo“ pateisinimo ėmėsi likviduoti lapkričio viduryje.

Neuždaryti organizacijos Rusiją perspėjo Jungtinių Tautų atstovai, taip pat jos stojo ginti ir buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS