Lietuva ir JAV užbaigė bendrą kibernetinės gynybos operaciją | kl.lt

LIETUVA IR JAV UŽBAIGĖ BENDRĄ KIBERNETINĖS GYNYBOS OPERACIJĄ

  • 0

Lietuva ir Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) užbaigė bendrą kibernetinės gynybos operaciją „Hunt Forward“,  skirtą stiprinti praktinį sąveikumą, didinti svarbiausių tinklų atsparumą kibernetinėms grėsmėms.

Kaip antradienį pranešė Krašto apsaugos ministerija, ši bendra Lietuvos ir JAV kariuomenės kibernetinės vadavietės US CYBERCOM vykdyta operacija yra pirmas bendras toks projektas reaguojant į kibernetines grėsmes.

„Karas Ukrainoje parodė, kad kibernetinės atakos yra neatsiejama šiuolaikinio karo dalis. Todėl turime iš anksto ruoštis ir stiprinti gebėjimus, kurie leistų užtikrinti patikimą mūsų svarbiausių tinklų saugumą tiek taikos, tiek karo metu“, – sakė krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

Pasak jo, tris mėnesius Lietuvoje vykdyta operacija suteikė „daug vertingų žinių“ visiems jos dalyviams.

Karas Ukrainoje parodė, kad kibernetinės atakos yra neatsiejama šiuolaikinio karo dalis.

Operaciją kartu su JAV pareigūnais vykdė Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) ir Informacinių technologijų tarnybos specialistai.

JAV sausumos pajėgų generolas Joe Hartmanas (Džo Hartmanas), vadovaujantis Nacionalinėms kibernetinių užduočių pajėgoms, teigė, kad operacijos „Hunt Forward“ vykdytojai stebėjo „didesnio masto kenkėjiškus bandymus atakuoti vyriausybinius tinklus“. Šios pajėgos formuoja „priešakinio medžiojimo“ grupes.

„Mūsų partnerių dėka galime dalytis savo įžvalgomis ir taip stiprinti bendrą kibernetinį saugumą tiek valstybiniame, tiek privačiame sektoriuose. Esame ypač dėkingi savo partnerei Lietuvai, kad suteikė mums galimybę drauge naikinti kenksmingą kibernetinę veiklą ir taip stiprinti abiejų šalių kibernetinio saugumo pajėgumus“, – pabrėžė J. Hartmanas.

Lietuva ir JAV aktyviai bendradarbiauja kibernetinės gynybos srityje. Praėjusių metų vasarą Lietuvoje buvo įsteigtas Regioninis kibernetinės gynybos centras, kuris yra pagrindinė praktinio Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo platforma – prie jos jau yra prisijungę Ukraina ir Sakartvelas.

2019-ųjų pavasarį JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos PANG kibernetinio saugumo komanda talkino NKSC užtikrinant tuo metu Lietuvoje vykusių rinkimų kibernetinį saugumą. Dar vienas PANG ekspertų vizitas ir darbiniai susitikimai su NKSC specialistais įvyko praėjusių metų lapkritį.

Operacija „Hunt Forward“ yra pirmoji vykdyta kartu su JAV kibernetinės vadavietės US CYBERCOM komanda. Prieš tai JAV panašias kibernetinės gynybos operacijos vykdė ir kitose Europos valstybėse.

GALERIJA

  • Lietuva ir JAV užbaigė bendrą kibernetinės gynybos operaciją
  • Lietuva ir JAV užbaigė bendrą kibernetinės gynybos operaciją
A. Pliadžio / KAM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS