Lietuva ir Lenkija atnaujino susitarimą dėl mokslo | kl.lt

LIETUVA IR LENKIJA ATNAUJINO SUSITARIMĄ DĖL MOKSLO

Lietuva ir Lenkija pirmadienį atnaujino šalių susitarimą dėl šių šalių gyventojų galimybės studijuoti viena kitos universitetuose, kvalifikacijų pripažinimo.

Pirmadienį Vilniuje švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius ir Lenkijos aukštojo mokslo ir mokslo ministras Wojciechas Murdzekas (Vojcechas Murdzekas) pasirašė atnaujintą susitarimą dėl aukštojo mokslo.

„Šios dienos sutarties pasirašymas yra signalas, kuris byloja apie mūsų tolesnių santykių plėtrą. Labai džiaugiuosi, kad mūsų santykiai pastaruoju metu labai suintensyvėjo, ir mūsų premjerų, ir prezidentų bendradarbiavimas bei santykiai, kurie labai intensyvūs, dar kartą byloja apie mūsų jėgą“, – sakė Lenkijos atstovas W. Murdzekas.

Lenkijos aukštojo mokslo ir mokslo ministras W. Murdzekas savo pasisakyme priminė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos karalystės pajėgų bendrą pergalę Žalgirio mūšyje.

„Anksčiau šiandien kalbėjome, kad Žalgirio mūšio akivaizdoje, petys petin žengdami parodėme, ką gali padaryti dvi tautos išorinių jėgų akivaizdoje. Šiandien yra taika, bet mūsų bendra pozicija, jų derinimas Europos Sąjungos struktūrose byloja, kad mūsų bendradarbiavimas labai svarbus“, – kalbėjo ministras.

Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius teigė, kad Lietuvos ir Lenkijos „bendra politikos trajektorija, tiek saugumo, tiek energetikos, šiandien – ir sveikatos srityje turi žymiai daugiau galimybių užtikrinus ir akademinio pasaulio sinerginį bendradarbiavimą“.

Kalbėdamas apie praktinius sutarties atnaujinimo aspektus A. Monkevičius pabrėžė, kad ji įteisino profesinį bakalaurą ir dėl to yra svarbi kolegijų absolventams.

„Šita sutartis įteisina tai, ko nebuvo ankstesnėj sutartyje, tarkim, Lietuvoj yra profesinis bakalauras, jis nebuvo įteisintas, ir mūsų piliečiai, kurie norėjo tęsti studijas ar dalyvauti bendroj darbo rinkoj, jie neturėjo įteisinto šito statuso, profesinio bakalauro, tai buvo nepaprastai svarbu mūsų kolegijų absolventams“, – sakė A. Monkevičius.

Kaip pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, susitarimas atnaujino 2005 metais Vilniuje pasirašytą tokią pačią sutartį. Susitarimas atnaujinamas, kadangi per keletą metų pasikeitė abiejų šalių aukštojo mokslo sistemos, teikiamos kvalifikacijos. 

Susitarimas apima dokumentų, suteikiančių teisę į aukštąjį mokslą, t. y. abiejų šalių asmenims studijuoti viena kitos šalyse, taip pat dėl dalinių studijų, kvalifikacinių bei mokslo ir meno laipsnių pripažinimą.

Nuo sutarties pasirašymo 2005 metais Lietuvoje, Studijų kokybės vertinimo centre, kvalifikacijos buvo pripažintos daugiau nei tūkstančiui į Lietuvą tęsti studijų ar dirbti atvykusių asmenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS