Lietuva, Latvija ir Estija nusprendė stabdyti Baltijos bataliono projektą | kl.lt

LIETUVA, LATVIJA IR ESTIJA NUSPRENDĖ STABDYTI BALTIJOS BATALIONO PROJEKTĄ

Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenių Sausumos pajėgų vadai penktadienį pasirašė susitarimą nuo 2021 metų stabdyti trišalio Baltijos bataliono (BALTBAT) projektą.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, baigiantis tarptautinėms pratyboms „Žiemos skydas 2020“ susitarimą Latvijos Adaži batalione pasirašė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Raimundas Vaikšnoras, Latvijos Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Georgs Kerlins ir Estijos kariuomenės vado pavaduotojas generolas majoras Indrek Sirel.

Šiame dokumente įtvirtintas siekis ateityje pagrindinį dėmesį skirti bendradarbiavimui žvalgybos, paramos ugnimi, pajėgų apsaugos ir nekinetinių operacijų srityse.

Susitarimu taip pat apibrėžtos pagrindinės bendradarbiavimo 2021-aisiais priemonės – dalyvavimas tarptautinėse pratybose, kvalifikaciniuose kursuose, seminaruose, karinėse varžybose, štabų pokalbiuose ir kituose renginiuose.

Baltijos bataliono projektas prasidėjo 1994 metais, Rygoje pasirašius trišalę sutartį įkurti Baltijos šalių taikos palaikymo batalioną.

Taikos palaikymo užduotims batalionas buvo pasiruošęs nuo 1997 metų ir dalyvavo tarptautinėse taikos palaikymo operacijose kartu su Danijos ir Švedijos kariais.

Nuo 2001-ųjų Baltijos šalys pradėjo atskirus projektus su Skandinavijos šalimis – Lietuva su Danija pradėjo LITBAT projektą, Latvija su Švedija – LATBAT ir Estija su Suomija – ESTBAT, tad Baltijos bataliono misija buvo baigta.

Sprendimą dėl BALTBAT atkūrimo 2012 metais priėmė Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai, 2014-aisiais pasirašytas memorandumas dėl bataliono suformavimo.

Šiemet Baltijos batalionas vykdo budėjimą NATO greitojo reagavimo pajėgose. Batalionui priklauso Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai.

Nuo lapkričio 21 dienos vykusiose pratybose „Žiemos skydas 2020“ Baltijos batalionas ir NATO sustiprinta kovinė grupė treniravosi vykdyti bendras Baltijos šalių apsaugos užduotis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Čiubaka

kiekvienam šeimininkui po vasalą

Anonimas

Nebepasidalino pinigais...kiekvienas į save kaip šuva kaulą...

nordland

na va, viskas atsistojo i savas vietas, kiekvienas gavo sau po seimininka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS