Lietuvos gyventojų palankumas skirtingų lyčių asmenų partnerystei nuolat auga | kl.lt

LIETUVOS GYVENTOJŲ PALANKUMAS SKIRTINGŲ LYČIŲ ASMENŲ PARTNERYSTEI NUOLAT AUGA

  • 2

Vyriausybei patvirtinus ir pateikus svarstyti Seimui įstatymų pakeitimus, reglamentuojančius skirtingų lyčių asmenų partnerystę ir paprastesnį santuokos nutraukimą, Lietuvos notarų rūmai primena sociologinių tyrimų duomenis, palankius tokiems siūlymams.

Trejus metus iš eilės Lietuvos notarų rūmai sociologinių tyrimų įmonėse „Rait“ ir „Vilmorus“ užsakė tyrimus, kuriais buvo siekiama išsiaiškinti gyventojų požiūrį į galimybę užregistruoti skirtingų lyčių asmenų (sugyventinių) partnerystę ir santuokos nutraukimą notariniu keliu, kai nėra ginčo.

2014 metų lapkritį atliktos apklausos duomenimis, respondentai žymiai pozityviau negu 2013 metais žiūrėjo į siūlymus registruoti skirtingų lyčių asmenų (sugyventinių) partnerystę: 54 proc. vertino teigiamai arba greičiau teigiamai (2013 metais - 37 proc.), 9 proc. – patenkinamai (2013 metais - 14 proc.), 27 proc. – neigiamai arba greičiau neigiamai (2013 metais - 36 proc.), 10 proc. neatsakė.

2012 metais pritariančiųjų skirtingų lyčių sugyventinių partnerystės registravimui buvo tik 28 procentai.

Paklausti, kaip vertina siūlymus, kad notarai Lietuvoje turėtų teisę nutraukti santuoką, kai nėra ginčo teigiamai arba greičiau teigiamai atsakė 69 proc. respondentų (2013 metais - 64 proc., 2012-aisiais - 61 proc. respondentų).

Estijoje ir Latvijoje jau keleri metai notarai turi teisę nutraukti santuoką, kai nėra ginčo ir nepilnamečių vaikų, o Estijoje notarai gali įforminti santuoką. 2014 metais Estijoje buvo priimtas Civilinės partnerystės įstatymas, nustatantis nuo lyties nepriklausančias taisykles dėl nuolat kartu gyvenančių partnerių santykių arba civilinės partnerystės įregistravimo. Todėl tos pačios lyties poros gali įregistruoti savo santykius pas notarą ir gauti šių santykių teisinę apsaugą.

Lietuvoje absoliuti dauguma respondentų kategoriškai nepritaria vienos lyties asmenų partnerystės ar santuokos įteisinimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

na,

bet absoliuti mažuma pritaria - ir vienalyčiams partneriams , ir kastracijai transvestitų populiacijai skatinti ........ vis geriau nei afrikinis kiaulių maras

Aha

Tai skirtingų lyčių gal, tik ne pederastų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS