Lietuvos jaunimas jungiasi į klimato kaitos protestus, bet gana pasyviai | kl.lt

LIETUVOS JAUNIMAS JUNGIASI Į KLIMATO KAITOS PROTESTUS, BET GANA PASYVIAI

Jaunuoliai Vilniuje ir Klaipėdoje penktadienį žada prisidėti prie tarptautinės protesto akcijos už kovą su klimato kaita, tačiau šis judėjimas Lietuvoje kol kas sulaukia mažiau dėmesio nei Vakarų Europoje.

Aktyvistai demonstracijas rengia, siekdami atkreipti politikų dėmesį, žemyne įsibėgėjant Europos Parlamento rinkimams.

Vienas iš renginio organizatorių studentas Vytautas Jurkuvėnas pripažįsta, kad lietuviai prie demonstracijų kol kas dedasi gana pasyviai.

„Lietuviai labai labai atsilieka. Praeitoje akcijoje Vilniuje Katedros aikštėje dalyvavo iki šimto žmonių. Austrijos sostinėje Vienoje buvo tūkstančiai žmonių. Bet mes po truputį link to judame“, – BNS penktadienį sakė jis.

Pastaraisiais mėnesiais Europoje tūkstančiai jaunuolių ėmė jungtis į švedų aktyvistės Gretos Thunberg (Gretos Tunberg) inicijuotą judėjimą už kovą su klimato kaita „Penktadieniai ateičiai“ (Fridays for Future).

Aktyvistės įkvėpti paaugliai penktadieniais užuot sėdėję pamokose dalyvauja demonstracijose, tačiau toks jaunimo įsitraukimas sulaukė prieštaringos politikų reakcijos.

Lietuviai labai labai atsilieka. Praeitoje akcijoje Vilniuje Katedros aikštėje dalyvavo iki šimto žmonių. Austrijos sostinėje Vienoje buvo tūkstančiai žmonių.

V. Jurkuvėno teigimu, judėjimu siekiama atkreipti visos visuomenės dėmesį.

„Nenorime prisirišti, kad būtų taikoma tik į moksleivius ar studentus. Kiekvienas iš mūsų daro įtaką šiai problemai, šiai krizei, ir kiekvienas iš mūsų gali imtis veiksmų, kad padarytų įtaką į gerąją pusę“, – kalbėjo V. Jurkuvėnas.

Vilniuje protestuotojai rinksis 17 val. Vinco Kudirkos aikštėje, Klaipėdoje eitynės vyks vidurdienį nuo Senojo turgaus iki Atgimimo aikštės.

Mokslininkai sutaria, kad prie klimato šilimo prisideda žmogaus ūkinė veikla, dėl kurios didėja vadinamąjį šiltnamio efektą sukeliančios dujos.

Besikeičiantis klimatas daro įtakos ir Lietuvai – dažnesni atlydžiai žiemą kenkia keliams, statybų sektoriui, dėl staigesnių orų pokyčių ir ilgesnių sausrų kenčia ūkininkai.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad kovojant su klimato kaita siekiama didinti energinį efektyvumą, mažinti automobilių taršą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

As nesuprantu kaip norit pakeist isleke su plakatais.Tas pats ir su vakarais.Uzsukit vamzdzius ekonomika uzdarykit masinom nevazinekit ir ar ilgai trauksit reikia paklaust.

Italas

Įdomu tai, kad beveik kiekvieną frazę galima suvulgarinti, jei jos pabaigoje pridursite: "Jeigu suprantate, apie ką aš čia". pavyzdžiui: "Šiandien iš ryto užsiplikiau arbatos, jeigu suprantate, apie ką aš čia".

Italas

Pats patikimiausias planas: Bala nematė, vietoje išsiaiškinsim.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS