LRTK prašys išimti iš „Youtube“ partizanus šmeižiantį įrašą | kl.lt

LRTK PRAŠYS IŠIMTI IŠ „YOUTUBE“ PARTIZANUS ŠMEIŽIANTĮ ĮRAŠĄ

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) prašys išimti iš internetinė svetainės „Youtube“ rusų televizijos „Rossija 24“ įrašą, šmeižiantį Lietuvos partizanus.

Kaip BNS sakė LRTK pirmininkas Mantas Martišius, šį sprendimą komisija trečiadienį priėmė įvertinusi Seimo konservatorių Lauryno Kasčiūno ir Audroniaus Ažubalio kreipimąsi.

M. Martišius BNS teigė, kad dėl Seimo narių minimos laidos tyrimas nebuvo pradėtas, kadangi medžiaga nebuvo retransliuota Lietuvai skirtai auditorijai, o buvo patalpinta „Youtube“ svetainėje.

„Svetainė „Youtube“ nepatenka į mūsų reguliavimo lauką. Bet komisija, kaip juridinis asmuo, greičiausiai kreipsis į „Youtube“ prašydama informaciją išimti tą kanalo medžiagą. Nežinome, kaip jie elgsis – gali sutikti, gali nesutikti“, – BNS sakė M. Martišius.

Minimame televizijos žinių reportaže rodoma šių metų sausio 13-ąją Seime vykusi Laisvės premijos įteikimo partizanams ceremonija, tvirtinama, kad jie „kovojo Hitlerio pusėje“, teigiama, kad jie nužudė „tūkstančius taikių gyventojų“.

Jis teigia, kad komisija rado kitą, skunduose neminimą „Rossija 24“ medžiagą – reportažą, taip pat rodytą sausio 13-ąją.

„Nuspręsta dėl šios paskleistos informacijos pradėti tyrimą: ją išversti, vertinti istoriškai. Ši informacija susijusi su Sausio 13-ąja, partizanais. Yra vienas epizodas, kuris gali būti įvertintas kaip pažeidžiantis įstatymus ir keliantis grėsmę“, – sakė jis.

Tai – jau antrasis tyrimas dėl šios televizijos. Anksčiau M. Martišius minėjo, jog komisija aiškinasi dar vieną epizodą, kai kanalas galėjo skleisti karą ir neapykantą kurstančią informaciją.

LRTK taip pat nusprendė pradėti  tyrimą dėl kito kanalo – „PBK Lietuva“. Gautame skunde nurodoma, kad šiuo kanalu rodytoje žinių laidoje „Vremia“ („Laikas“) apie Sausio 13-osios dalyvius yra juos įžeidžiančios, menkinančios informacijos.

Komisija žada kviestis PBK atstovus, kad šie paaiškintų situaciją.

„Sprendimai priklausys nuo jų paaiškinimų“, – sako LRTK vadovas.

Nacionaliniai ir europiniai teisės aktai numato skirtingas procedūras dėl ES ir trečiosiose šalyse registruotų kanalų – jei televizija registruota ne Europos Sąjungoje, galioja paprastesnės pažeidimų nagrinėjimo procedūros ir LRTK gali greičiau priimti sprendimus dėl laikino retransliacijų ribojimo. LRTK teigimu, tai galioja Rusijoje registruotai „Rossija 24“. „PBK Lietuva“ valdanti įmonė registruota Latvijoje.

Lietuva kai kurioms rusiškoms televizijoms dėl karo ir neapykantos kurstymo yra taikiusi maksimalius vienerių metų retransliacijos šalyje apribojimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Onute

Tai tikriausiai stribas issaude žmonės o po to pasiteisino kodėl koloboravo

ALGIS

Dabar kalbėt prieš partizanus , tai tas pat , kaip tarybiniais laikais kalbėt prieš TSKP

Anonimas

Pažįstu virš 90 metų amžiaus dar gyvą žmogų, buvusį stribą ir vienos įmonės vyriausią technologą. Kartą specialiai paklausiau, kaip ir kodėl jis įsirašė į stribus. Tai tas atsakė, kad kad tai nutiko po to, kai nuvažiavęs aplankyti į kaimą savo draugų šeimos , rado ne tik juos visus naktį nužudytus miškinių , bet dar ir jų kelių mėnesių kūdikį nušautą lopšyje. Sekančią dieną nuėjo ir užsirašė stribuosna. Kovojo jų pusėje. Tas žmogus dar ir dabar pilno proto, jei kas netikit, galit patys paklausti. Taip kad tada buvo visko, ir nei tie, nei anie nebuvo šventi angelėliai. Nei viena pusė nebuvo kažkuo geresnė už kitą. kitą. Vyko elementari kruvina kova, žudynės - kas ką ir laimėjo stipresnieji. Abi pusės tikėjo, kad yra teisios.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS