M. Golovatovo ir J. Melio advokatas apskundė nuosprendį Sausio 13-osios byloje | kl.lt

M. GOLOVATOVO IR J. MELIO ADVOKATAS APSKUNDĖ NUOSPRENDĮ SAUSIO 13-OSIOS BYLOJE

Sausio 13-osios byloje laisvės atėmimo bausmėmis nuteistų Michailo Golovatovo ir Jurijaus Melio advokatas pateikė skundus Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Abiem nuteistiesiems atstovaujantis advokatas Ryšardas Burda BNS sakė, kad kasaciniai skundai pateikti pirmadienį. Šalys iki trečiadienio teismui gali pateikti kasacinius skundus.

„Mano pagrindinis prašymas – išteisinti dėl inkriminuotų nusikalstamų veikų. Tai ne tas nusikaltimas, apie kurį kalba prokurorai. M. Burokevičius, J. Kuolelis (sovietų veikėjai Lietuvoje – BNS) buvo nuteisti už nužudymą, kūno sužalojimą, valstybės perversmą. Jeigu būtų inkriminuotos šitos veikos, mūsų, kaip gynėjų pozicija būtų kita. Sutikti su dabartine kaltintojų ir teismų pozicija mes šiandien negalim, nes manome, kad pažeisti pagrindiniai baudžiamojo proceso ir baudžiamosios teisės principai“, – BNS sakė advokatas.

R. Burda sako, kad jo ginamasis, kalėti 12 metų nuteistas buvęs KGB specialiosios paskirties dalinio „Alfa“ vadas M. Golovatovas 1991 metais nedalyvavo komendanto valandoje – nei patruliavime, niekur – bet ji jam inkriminuojama.

„Pati komendanto valanda nėra humanitarinės teisės uždrausta, Gruzijoje tik praėjusią savaitę panaikino komendanto valandą dėl COVID-19, pats principas komendanto valandos yra apsaugoti civilius nuo susidūrimo su kariškiais ar kitais pavojais “, – teigė R. Burda.

Kasaciniame skunde dėl J. Melio advokatas prašo panaikinti Apeliacinio teismo nuosprendį, o jei teismas manys, kad veika visgi buvo padaryta, palikti galioti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį. Pastarajame bausmė J. Meliui numatyta trumpesnė.

Rusijos pilietis J. Melis šiuo metu atlieka dešimties metų laisvės atėmimo bausmę Marijampolės pataisos namuose Kybartų sektoriuje. Viename iš tankų per kruviną puolimą prie Televizijos bokšto buvęs vyras pripažintas kaltu dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

Nelaisvėje jis yra nuo 2014 metų kovo, kai buvo sulaikytas pasienyje. Vilniaus apygardos teismas J. Meliui skyrė septynerius metus nelaisvės ir jis tikėjosi jau šį pavasarį išeiti į laisvę, bet kovo pabaigoje Apeliacinis teismas bausmę pailgino iki 10 metų.

Lietuvos apeliacinis teismas kovo 31 dieną paskelbė iš dalies patenkinęs prokurorų ir nukentėjusiųjų skundus bei pakeitęs bausmes 16 iš 67 nuteistųjų Sausio 13-osios byloje.

Dviem nuteistiesiems bausmės sušvelnintos, likusiems – sugriežtintos, tarp jų ir J. Melis su Genadijumi Ivanovu.

G. Ivanovui anksčiau skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė buvo sugriežtinta vieneriais metais. Lietuvoje gyvenantis nuteistasis nuosprendžio laukė laisvėje.

Dauguma kaltinamųjų nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS